Vesti/Najnovije
11.08.2024.
Autor: GameS

THE WITCHER - Pre nego zaigrate igru!

Osnovne smernice onima koji žele da uđu u svet vilenjaka

Serija, knjiga ili igra? Kako je najbolje ući u The Witcher svet?

 

Postoji više odgovora na ovo pitanje jer... Mnogo je onih koji su prvo odgledali Netflix seriju, pa su onda rešili da se pozabave igrom ili knjigom. Oni stariji, temeljni gejmeri su prvo čitali knjige pa su igrali igre. Činjenica je da je Witcher svet predivan i obiman i da je na vama da izaberete da vam prvo bude ono što najviše volite!

Mi ćemo nekako od samog početka - kniiga!

 

Knjige

The Witcher svet postao popularan i to ne jenjava. Ukoliko želite da se vratite na izvorni materijal, treba da znate odakle da počnete sa The Witcher knjigama. Video igre i mnoge nove TV adaptacije preuzimaju glavne zaplete iz The Witcher priča koje je napisao poljski autor Andrzej Sapkowski.

The Witcher knjige uključuju mnogo priča, ali centralna radnja prati naslovnog Witchera, Geralta od Rivije, koji štiti Ciri, princezu čija je zemlja osvojena. Mnogo akcije sa mačevima, romansi, porodičnih veza i groznih monstruma, ovo je prava početna tačka za vas.

Redosled čitanja knjiga The Witcher:

  • The Last Wish
  • Sword of Destiny
  • Season of Storms
  • Blood of Elves
  • Time of Contempt
  • Baptism of Fire
  • The Tower of the Swallow
  • The Lady of the Lake

Počnite sa The Last Wish. Iako je objavljena druga, ovo je početak serije i uvodi Geralta dok ostavlja Kontinent kao pozadinu.

The Last Wish uvodi sve što ćete videti u igrama. Sapkowski postavlja scenu počevši od važnosti Geraltove srebrne sablje kojom ubija čudovišta. Takođe prikazuje često korumpirane vlade širom sveta, a upoznajemo i raznolike likove koje ćemo zavoleti. Tu je Jaskier (Dandelion u igrama), pesnik prijatelj Geralta koji čuje priče koje doživljavamo, i Yennefer, veštica sa kojom Geralt započinje buran odnos.

Priča A Grain of Truth, koja se nalazi u ovoj zbirci, pokreće drugu sezonu Netflix serije, pričajući priču o Nivellenu. Ostale priče u The Last Wish čine većinu prve sezone serije, iako se takođe koristi knjiga koju treba da pročitate kao drugu: Sword of Destiny. U Sword of Destiny upoznajemo Ciri, a svaka priča se dešava direktno pre glavnih romana.

Nedavna izdanja, Season of Storms, dešavaju se u okviru priča iz The Last Wish. Iako njegovi događaji nisu ključni za glavnu radnju, ovo je bogat dodatak lori koji vredi pročitati.

Nakon toga, pročitajte knjige po redosledu po kojem su objavljene.

Koliko knjiga ima u serijalu?

Kao što je navedeno, u The Witcher seriji ima osam knjiga, od toga šest romana i dve zbirke kratkih priča. Neki spiskovi dele seriju na devet knjiga, uključujući The Witcher, originalno izdanje iz 1990. godine prvih pet Witcher kratkih priča. Budući da su te priče sve ponovo objavljene u The Last Wish kada je serija promenila izdavače, a originalna knjiga je sada van štampe, pa se ne računa kao poseban naslov.

Ostale Witcher knjige i grafike

Pored kratkih priča i romana, Dark Horse Comics je izdao mnogo Witcher grafičkih romana. Većina stripova se zasniva na CD Projekt Red video igrama, a ne direktno na romanima. Iako nisu pisani od strane Sapkowskog, stripovi nude dodatke već objavljenim pričama, a umetnost prikazuje strašne teme knjiga i igara.

The Witcher Omnibus:

  • Volume 1: House of Glass
  • Volume 2: Fox Children
  • Volume 3: Curse of Crows
  • (One-shot) Killing Monsters
  • The Witcher Omnibus #2
  • Volume 4: Of Flesh and Flame
  • Volume 5: Fading Memories
  • Volume 6: Witch's Lament
  • The Witcher Volume 7: The Ballad of Two Wolves
  • The Witcher Volume 8: Wild Animals
  • The Witcher Volume 9: Corvo Bianco (issues still releasing as of 2024)

Dark Horse je takođe proizveo nekoliko stripova koji specifično adaptiraju priče iz The Last Wish: The Witcher: A Grain of Truth i The Witcher: The Lesser Evil.

Na kraju, tu je The Witcher: Ronin koji je manga reinterpretacija Geraltove priče, takođe od Dark Horse, u kojoj Geralt putuje u svet inspirisan Edo-periodom Japana da pronađe mitološku Damu Snega.

Ima li još Witcher knjiga?

Nakon romana, takođe vredi pročitati The World of the Witcher, koji je zbirka informacija koju je direktno kreirao CD Projekt Red. To je prelepo ilustrovani dodatak seriji koji sadrži sve što ćete želeti da znate o čudovištima, oružju, ljudima i mestima. Sadrži spojlere za igre i knjige. 

Postoji određena knjiga o umetnosti Witcher 3: Wild Hunt, ali je prilično retka jer je objavljena samo uz kolekcionarska izdanja. 

Takođe, postoji još umetničkog materijala nakon izlaska Gwent igre, jer sada ima svoju knjigu o umetnosti: The Art of the Witcher: Gwent Gallery Collection.

Witcher Adult Coloring Book će vas okupirati do dugo u noć, terajući vas da pokrenete umetnika u sebi i oživite omiljene likove i njihove jedinstvene jedinstve krpice dok bojite svoje  vlastite Witcher slike.

 

Da li je neophodno da pročitam knjige?

Zašto ih čitati ako ste igrali igre? Zbog čega bacati pare na knjige ako plaćam Netflix? Ima tu nešto i u načinu pisanja, okretanju i šuškanju stranica ili oživljavanju likova na svoj način!  

The Witcher su divne knjige za čitanje sa složenim političkim narativima, puno prevara, magije i ljubavi. Nisu pisane samo za ljubitelje fantazije, već se preporučuju ljubiteljima svih žanrova koji jednostavno žele dobru seriju kniga za čitanje. Kada ih pročitate sve, konačno možete učestvovati u raspravi "Šta je bolje: knjige, Netflix serija ili igre?" Možda uskoro i napravimo jednu u nekoj od naših radnji!

Čitanje knjiga će vam dati bolji osećaj za svet, dodatno objasniti više likova i stvoriti jaču povezanost između vas i situacija u lori. Likovi su prikazani sa više dubine, i iako ćete većinu zapleta znati ako ste igrali igre, knjige popunjavaju neke male praznine ovde i tamo.

 

Koliko su The Witcher igre verodostojne u odnosu na knjige?

DOSTA!

Iako je samo deo knjiga direktno prenesen u igre, CD Projekt Red je uložio velike napore da prenese  duhovitog, suštinskog i jakog Geralta od Rivije kakvog je pisac zamislio igračima igara. Zbog grana narativa u igrama, zaplet se zasniva na knjigama, a ne na direktnom prepričavanju svake priče. Sve što ste videli u igrama, međutim, od runa do oružja i čudovišta, prisutno je u seriji romana.

Postoji zanimljivo razdvajanje između toga kako Sapkowski vidi svoj svet i kako je preveden u igre, ali čitaoci će primetiti samo male razlike ponegde. Ulazak u knjige iz igara donosi određeni sjaj u bitke i borbe.

 

Koliko je verodostojna Netflix serija u odnosu na knjige?

Zvanično, The Witcher serija se zasniva direktno na knjigama, a ne na igrama. Ipak, serija uzima neke slobode, posebno u odnosu na vreme. Da bi prirodnije uvela gledaoce u svet Geralta, priča prve sezone je kombinacija kratkih priča iz The Last Wish i početka Ciri priče u Sword of Destiny.

Prva sezona je bila zbunjujuća nekima, tako da je Netflix napravio predivnu vremensku mapu da sve bude jasnije ali su tako ponudili i spojlere za knjige. Druga sezona je mnogo linearija i lakša za razumevanje, uz nekoliko adaptacija priča.

 

Video Igre

Igre se preporučuju za najbolje  iskustvo življenja u svetu igre, usmeravanje Geralta ka nešto manje ciničnom heroju dok sazreva na svom putu. Neki najbolji redosled igranja bi bio

 

 

Video igre CD Projekt Red su zaslužne za popularizaciju serijala izvan Poljske, i iako Netflix serija nije direktno zasnovana na njima, svakako su pažnje. Svaka nova igra je donosila velika poboljšanja i nije potrebno početi od prve. Originalna igra The Witcher bila je problematična, i iako je Directors Cut poboljšala loš prevod a i postoje modovi za podešavanje njenog lošeg borbenog sistema, i dalje je lako preskočiti je.

The Witcher 2: Assassin of Kings je definitivno poboljšanje, a način na koji se radnja grana sredinom igre bio je impresivan u to vreme. Istaknuti quest-ovi poput onog u kojem se Geralt budi sa mamurlukom i tetovažom i mora da otkrije događaje prethodne noći, raspoređeni su prilično daleko jedan od drugog, a borbeni sistem je bolji. Mnogo je tu modova koje vredi isprobati.

Pravo uzbuđenje je The Witcher 3! Postoji scena na početku gde te lik pita o događajima iz prethodne igre, a radnja je inspirisana više romanima i zapravo ostavlja važan zaplet iz The Witcher 2.

Nakon dve igre koje ignorišu i marginalizuju ključne likove iz knjiga kao što su Ciri i Yennefer, The Witcher 3 ih donosi na glavnu scenu, što znači da je osnovno poznavanje knjiga ili TV serije korisnije. Kada Geralt naiđe na NPC iz knjiga koji nije bio prisutan u prethodnim igrama, on i dalje reaguje kao neko ko ih poznaje, pa vam nekih 70 sati provedenih u prethodnim RPG-ima neće pomoći.

Tri RPG-a nisu kraj. Tu su i dva spin-offa zasnovana na gwent-u, mini-igri koju Geralt igra u The Witcher 3. Postoji besplatna online verzija pod nazivom Gwent, i singleplayer narativna igra pod nazivom Thronebreaker koja ti omogućava da igraš kao Kraljica Meve, vladarka Rivije i Lirije, tokom ratova koji prethode Geraltovim igrama.

Ili možeš probati Condottiere, board igru za dva do šest igrača na kojoj je Gwent prilično očigledno zasnovan.

Preskoči The Witcher Adventure Game. To je digitalna adaptacija Witcher board igre, i nije dobro prihvaćena.

 

Funko POP! i The Witcher

Funko POP! figure dobijaju samo najbolji i najpopularniji pa je tako i The Witcher serijal dobio svoje verzije malih glavatih junaka, kao što je Bobble Figure Television - The Witcher POP! - Geralt. U GameS radnjama stalno imamo najnovije figure i predlažemo da proverite šta je trenutno najaktuelnije.

 

Najbitniji likovi

Postoji veliki broj likova u celom serijalu The Witcher, ali samo nekoliko njih koje stvarno treba da znate pre nego što uđete u priču.

Geralt - Veštac koji lovi čudovišta i kojeg svet koji štiti mrzi, osim njegovih prelepih veštica koje ga često obožavaju. Prisutan je svuda, u svakoj igri.

Ciri - Princeza čija sudbina je povezana sa Geraltovom i koja postaje njegova usvojena ćerka tokom sage. Prisutna je u knjigama, seriji, trećoj igri.

Yennefer - Veštica kratkog fitilja koja je ljubav Geraltovog života, iako su često razdvojeni. Prisutna je u knjigama, seriji, trećoj igri.

Dandelion/Jaskier - Pesnik, bard i dandy koji je Geraltov saputnik i često je razlog zbog kojeg upada u nevolje. Jaskier je njegovo ime u originalnom poljskom jeziku i u Netflix seriji, dok je Dandelion u igrama. Prisutan je svuda.

Triss - Još jedna veštica zaljubljena u Geralta, Triss pomaže u odgajanju Ciri i nešto je poput sestre za nju. Prisutna je u svakom delu. 

Zoltan - Nekoliko brbljivih pijanih patuljaka privremeno služi kao Geraltovi saputnici, uključujući Zoltana Chivaya, ratnog veterana sa mohawkom. Prisutan je u sve tri igre, romanima Baptism of Fire i The Lady of the Lake.


Javite nam da li smo Vas zainteresovali za Witcher svet!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4753
PS4 The Witcher 3 - The Wild Hunt & Dark Souls 3
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4266
PS4 The Witcher 3 - The Wild Hunt - Game Of The Year Edition
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch The Witcher 3 - Wild Hunt
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD
Vrsta
Nova
5.499 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO069
XBOX ONE The Witcher 3 - The Wild Hunt
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
The Witcher - The Wolf Privezak Za sve fanove The Witcher serijala Proizv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Vrsta
Nova
999 ,00 RSD

Slični članci

10.
Sep.
2024.
Vesti/Najnovije
Došli smo već do polaska u školu i meseca koji nagoveštava burna dešavanja do kraja godine.
03.
Sep.
2024.
Vesti/Najnovije
01.
Sep.
2024.
Vesti/Najnovije
Anime su novi trend koji osvaja i mlađe generacije. Serije se pretapaju u igre ali je mali broj onih koje će vas oduševiti u potpunosti. Zbog toga vam...