Vesti/Najnovije
03.09.2024.
Autor: Danica Manojlović

SHREK - Veliki zeleni heroj

20 godina nakon premijere Shrek 2 i dalje ga obožavamo!

Shrek je franšiza studija DreamWorks Animation, slobodno zasnovana na slikovnici Williama Steiga iz 1990. godine, Shrek!.

Istorija Shrek franšize

Serijal se prvenstveno fokusira na Shreka, ogra lošeg karaktera ali dobrog srca, koji nerado prihvata zadatak da spase princezu, što rezultira time da pronalazi prijatelje i kreće u mnoge naredne avanture u bajkovitom svetu. Uključuje četiri animirana filma: Shrek (2001), Shrek 2 (2004), Shrek the Third (2007) i Shrek Forever After (2010), dok je peti film, Shrek 5, trenutno u produkciji i planira se za objavu 2026 godine.

Kratak 4-D film, Shrek 4-D, koji je prvobitno bio tematska atrakcija u zabavnom parku, objavljen je 2003 godine. Takođe su proizvedena dva televizijska specijala: božićni specijal Shrek the Halls (2007) i specijal za Noć veštica Scared Shrekless (2010). Napravljena su i dva filma spinoffa usmerena na lik Mačka u čizmama: Puss in Boots (2011) i njegov nastavak The Last Wish (2022). Pored toga, adaptacija za pozorište je napravljena i premijerno izvedena na Broadwayu a igrana je u periodu od 2008–2010 godine. Uz male izmene je igrana 2011 a u Engleskoj  je West End produkcija počela juna 2011 godine. Osvojili su pet Laurence Olivier Award nominacija uključujući za Najbolji novi mjuzikl. Shrek se pojavio na pozornicama u Iuraelu, Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Brazilu, Austiji, Filipinima... 

Neočekivan uspeh i šta nas privlači

Još od 2004 godine kada je "Shrek 2" pušten u bioskope i postao najuspešniji animirani film svih vremena u Sjedinjenim Američkim Državama, ljubav prema Shreku ne jenjava, pa ni kod nas u Srbiji.

"Shrek 2" je verovatno najbolji u celom serijalu i uvek kada je godišnjica, izdaje se bezbroj proizvoda koji obeležavaju ovo zeleno gunđalo. Od Funko figura, preko igara, majica, sve do poklona za gejmere, kozmetike i omiljenih likova na kremama i lakovima za nokte. Neki od nas su čak prisustvovali žurkama inspirisanim Šrekovim likom i delom, a zabeleženo je i venčanje na kojem su stolovi bili obeleženi figurama glavnih likova.

Pored Šreka i Fione, Magarac ima posebno mesto u mnogim srcima. Njega je fantastično odigrao Edi Marfi i on je slika pravog čoveka, a način na koji se otvara je neverovatan. Njega obožavaju generacije. Zapravo, likovi iz filmske močvare imaju toliki uticaj na mlade fanove i dalje da je trenutno trend u svetu tetoviranje sa ovim likovima. Tattoo umetnica Alice Green je postala poznata po svom flash dizajnu koji je inspirisan Šrekom a koji je osvojio Instagram. Ona je izjavila da je film neka vrsta njene sigurnosne mreže i da ga je gledala jednog jutra dok se oporavljala od mamurluka i jednostavno je morala da uradi flash reference na njega.

Mnogo se o Šreku diskutuje na forumima i tamo se navodi da postoji ozbiljan nedostatak sadržaja kao što je Šrek u periodu kada su stariji Gen Z odrastali. Shrekova spremnost da izazove uspešne i standardizovane tropove i dalje se ističe ovoj generaciji. Za razliku od drugih bajkovitih filmova koji svoje gledaoce tretiraju kao lako podložnu decu, Shrek je prepun referenci na pop kulturu i prepun šala sa kojima se mogu identifikovati. 

Rušenje stereotipa

Shrek je, slažemo se, razaranje svake bajkovite formule koja je ikada postojala. Umesto princeze koja peva u šumi sa pticama koje pričaju, imamo ogra koji je ružan i igra u močvari. Šrek je na mnogo načina bio direktan i jasan i to je ono što se tako dugo ceni.

Reditelj filma, Endrju Adamson, je jasno stavio do znanja da je Shrek osmišljen kao antiteza filmovima poput "Lepotica i Zver". Za većinu fanova, Shrek je više od običnog animiranog filma, to je osećaj prihvatanja i autentičnosti u svetu koji često zahteva konformizam.

Ljudi obožavaju to što Šrek voli Fionu zbog njenih ogrovskih karakteristika, i mnoge žene koje su svoje to vide kao podršku svojoj različitosti. 

Ljubav

Shrek ne veruje u ideju ljubavi na prvi pogled!

Prava ljubav zahteva vreme i trud, što filmovi iznova i iznova naglašavaju. Poljubac u kuli zmaja ne bi razbio Fionainu kletvu, niti bi poljubac s Farquaadom na venčanju Shrek Forever After pokazuje ovo kroz Shrekov prvobitni pokušaj da reši stvari poljupcem sa verzijom Fione koja ga nije poznavala. Prava ljubav nije trenutna!

Umesto toga, u svakoj vezi u seriji prikazano je da prava ljubav dolazi iz komunikacije i razumevanja, upoznavanja i zaljubljivanja u ono što neko jeste, a ne u to kako izgleda. Ovo je naročito naglašeno u prvom filmu, gde se Shrek i Fiona zaljubljuju u ličnosti - jedno u drugog. To se vidi u dijalogu kada Donkey otkriva Fioninu kletvu. Fiona, razmišljajući o svom spoljašnjem izgledu, ne veruje da bi neko mogao da se zaljubi u nju kada sazna za njenu tajnu transformaciju. Shrek, donosi cveće koje smatra lepim imisli da bi Fiona to volela jer je lepa. A lepota je evidentno unutrašnja.

Značaj razumevanja jedno drugog, dodatno je naglašen kroz vezu koju imaju Donkey i Dragon. Donkey je šarmirao i laskao Zmajici u kuli, ali tek kada razgovaraju postaju par, ponovo naglašavajući komunikaciju i poštovanje kao važne temelje veze. 

Treba li se boriti za pravu ljubav i da li ona zahteva promene?

Šrek se suočava sa teškoćama u pokušaju da se uklopi u Fioninu porodicu, suočavajući se raznim, unutrašnjim i spoljašnjim preprekama: Šrek ne veruje da će biti prihvaćeni jer je ogar a i drugi likovi misle da ogrovi ne mogu imati srećan kraj. Predrasude ovde pokreću radnju filma, do te mere da Šrek oseća da mora promeniti sebe da bi dobio Fionu.  

Film dodatno naglašava stav franšize o pravoj ljubavi razbijanjem koncepta ljubavi na prvi pogled. Harold i Lillian prisno se sećaju kako su imali mnogo šetnji pored jezera pre svog prvog poljupca. Harold, iako želi da se oslobodi Šreka, odupire se ideji ljubavnog napitka koji bi Fionu naterao da se zaljubi u Šarmantnog Princa. Ovaj ljubavni napitak, prikazan ranije u filmu, uključuje strast kao glavni sastojak naglašavajući da ljubav na prvi pogled nije susret duša već intenzivna fizička privlačnost koja nije dugotrajna. Na kraju, kada se svi vraćaju svojim izvornim oblicima, svaki slučaj potvrđuje da je ličnost ta koja pokreće ljubav, a ne izgled. Fiona je poznavala Šreka iznutra i mogla je da prepozna da Princ Šarmantni nije on. Mnogo dubine za jedan film ali prava lekcija za mlađe!

Dodavanje dece u priču u kasnijim delovima ne smanjuje ovu ljubav, pokazujući da ljubav nije ograničen izvor, bez potrebe da se to izgovori naglas. Parovi i dalje imaju jaku hemiju dok brinu o svojoj deci i komuniciraju sa prijateljima, pokazujući zdravu porodicu.

Shrek Forever After se bavi stvarnom opasnošću za odnose a to su dosada i nezadovoljstvo rutinom. To, u kombinaciji sa Šrekovom čežnjom za prošlim danima ili kako to kažu dobrim starim vremenima, dovode do toga da Šrek izgubi sve što voli. Da bi to povratio, mora da dobije poljubac prave ljubavi od Fione pre nego što se dan završi iako ne može, jer kao što franšiza pokazuje, prava ljubav ne dolazi bez bliskosti, a ova verzija Fione ga ne poznaje. Šreka pokušava tada da osigura da Fiona bude srećna i bez njega, a njegova žrtva, zajedno sa razgovorom s Fionom, omogućava da poljubac prave ljubavi spasi sve.

Prema Šreku, prava ljubav dolazi iz ljubavi prema osobi zbog onoga što ona jeste iznutra, iz razumevanja i davanja sebe. Ovo je pokrenuto mnogo pre nego što je Dizni počeo da se bavi tim temama u modernim princezama, ali Dizni još uvek nije dostigao tu iskrenost i dubinu. Ta iskrenost s kojom se bavi teškom temom ljubavi je ono što ovu franšizu čini trajnom i uvek inteesantnom,

Šta sve volimo kod Shreka?

Odnos između Shreka i Fione - Ovo sam malo detaljnije obradila u prethodnom delu. Biti ružan i drugačiji ne znači da ne zaslužujete ljubav. To je na žalost tužna činjenica sveta u kojem živimo.Fiona je bila prva princeza koja je umela da govori za sebe, a Shrek da to poštuje. 

Odnos između Zmaja i Magarca - Govoreći o različitim odnosima, cenimo Zmaja i Magarca koji su specifična romantična veza u ovoj franšizi. Ljubav je za svakoga.

Prijateljstvo između Shreka i Magarca - Svi znamo da Magarac nervira Shreka i da su gotovo kao braća, ali se stvarno vole. Kao što bi Shrek rekao, njihov odnos je kao luk, ima mnogo slojeva.

Magarac - Mnogo je onih koji kažu da ako Eddie Murphy nikada više ne bi igrao nijednu ulogu, bilo bi mu oprošteno jer nam je poklonio Magarca. Magarac koji je nekako svi mi, dosadan, zahtevan ili smešan. 

Zlikovci - Lord Farquaad i Princ Šarmantni su dva jednako smešna zlikovca. Lord Farquaad je bio previše lenj da bi tražio princezu i na kraju ju je izgubio od Shreka, dok je Princ Šarmantni bio toliko opsednut sobom da je njegova majka morala sve da radi za njega. Sigurno je da će vam svaka ženska osoba reći da je srela ovakve tipove.

Mačak u čizmama - Podela uloga u ovoj franšizi je genijalna!  Antonio Banderas kao Mačak u čizmama bio je apsolutni genije. Ako ne pokušava da zavede nekoga, onda traži svađu. Ah, te oči!!

Shrekova ekipa - Postoji toliko dobrih likova u Shrekovoj ekipi kao što su Pinokio, Tri mala praseta i Medenjak. Moja ćerka je obožavala Džinovskog medenjaka Munga koji uništava zamak uz pesmu "I Need A Hero".

Muzika - Koliko god da neki vole pesmu "All Star" grupe Smash Mouth, da li bi bila toliko voljena bez Shreka? Vila koja daje sve od sebe pevajući "Holding Out for a Hero" nije mogla dovoljno glasno da peva od moje ćerke koja je hvatala reči pesme. 

 

10 SHREK igara koje treba odigrati

10. Shrek: Swamp Kart Speedway

Swamp Kart Speedway je možda najlošija. Igra je izašla 2002 godine za Game Boy Advance i dobila je manje od 30 procenata u recenzijama na Metacritic-u. Zapravo, poznata je kao jedna od najgorih trkačkih igara svih vremena. U igri su igrivi likovi uključivali Shreka, Tri mala praseta, Tri slepa miša, Donkija, Fionu, Kolačić i druge. Iako je bila loša igra sama po sebi, izgledala je još gore pored Nintendo Switch Mario Kart 8 Deluxe recimo.

9. Shrek: Fairy Tale Freakdown

Ova igra je zapravo izdana pre Swamp Kart Speedway-a, 2001 godine za Game Boy Color. Umesto trka, bila je akcijska borbena igra. Kritičari su je mrzeli uz užasne ocene. Igra se sastojala od devet nivoa i devet igrivih likova, uključujući Zmaja, Shreka, Fionu, Vuka, Pinokija, Kolačića i Robina Huda.

8. Shrek: Smash n' Crash Racing

Ocene za ovu Shrek igru trka su dvostruko bolje nego što je dobio Swamp Kart Speedway, ali to je još uvek bilo loše. Igra je izašla 2006 godine za PS2, Gamecube, PSP, Nintendo DS i Gameboy Advance. Smatrana je prosečnom umesto užasnom kao njen prethodnik. 

7. Shrek For Xbox

Izdata 2001 godine zajedno sa Fairy Tale Freakdown, Xbox 360 igra o Shreku zapravo je nastavila priču o Shreku nakon prvog filma. Priča prati originalnu priču u kojoj Fionu otima zli čarobnjak i Shrek mora da je spasi. Iako je igra još uvek bila smatrana lošom od strane kritičara, barem je imala neku kreativnu priču koja je mogla proširiti priču za obožavaoce.

6. Shrek's Carnival Craze

Ova igra je izdata 2008 godine za Wii, PC, PS2 i Nintendo DS. Igra funkcioniše kao kolekcija mini-igara. Imena takvih igara su "Cheese Ball", "Frog Fling", "Candy Keep Away", "Eyeball Toss" i "Mud Slide Madness". U suštini, ovo je Shrek igra za zabavu. Igrači su uopšte bolje reagovali na Mario Party igre, kao što su Switch Super Mario Party, zatim Switch Mario Party - Superstars i najnoviji Switch Super Mario Party - Jambore,e ali obožavaoci Shreka bi verovatno uživali u ovoj igri.

5. Shrek The Third For DS

Ova verzija je izdata 2007 godine za DS, Xbox 360, PS2, PSP, Wii, Windows PC i Game Boy Advance. Njene najviše ocene su išle za DS verziju. Verzija za Game Boy Advance je takođe bila poslednja Dreamworks Animation igra koja je ikada izašla za Game Boy Advance. Radnja igre u potpunosti prati treći film, a igra je generalno dobila uglavnom prosečne recenzije.

4. Shrek 2: Beg For Mercy

Mačak u čizmama je zapravo glavni lik ove sidescroller igre. Izdata je 2004 godine i mnogo je manje poznata od drugih Shrek igara, uprkos tome što je bolja od nekih drugih. Igra je prilično jednostavna. Skakanje, penjanje, borba sa neprijateljima i skupljanje novčića dok preuzimate ulogu različitih Shrek likova.

3. Shrek Forever After: The Game

Ovo je bila poslednja Shrek igra koju je napravio Activision i jedina koja je ikada bila dostupna kao igra za PS3 konzolu. Igra je u potpunosti zasnovana na četvrtom filmu. Recenzije su bile prilično blage, od prosečnih pa čak i pozitivnih. Izdana je 2010. godine. Kasnije izlazak od većine drugih Shrek igara dao je Forever After lepše grafike.

2. Shrek SuperSlam

U poređenju sa Fairy Tale Freakdown, Shrek SuperSlam je bolja Shrek borbena igra. Izdata je 2005. godine za Xbox, PS2, Gamecube, Nintendo DS, Windows PC i Gameboy Advance. Igra je sadržala razne likove iz prva dva filma, a čak su dodani i neki originalni likovi poput Crnog Viteza i Lune. Igra je takođe imala tri više igračke moda — King of the Hill, Melee i Slamageddon.

1. Shrek 2

Ova igra je izašla 2004 godine za PS2, Gamecube, Xbox, Game Boy Advance i kao Windows igra za PC, a poznata je među obožavaocima kao najbolja Shrek igra. Naslov sadrži jedanaest nivoa i igrač kontroliše četiri lika. Pored nivoa, postoje i mini-igre. Dok je radnja igre slična filmu, uključuje i delove koji nisu prikazani u filmu. Verzija za Game Boy Advance je izgledala mnogo drugačije od ostalih, jer je bila bočna igra umesto 3D.

 

DREAMWORKS ALL-STAR KART RACING

Posebno izdvajao poslednju u nizu igara u kojima se pojavljuje Shrek - DreamWorks All-Star Kart Racing

Dreamworks All-Star Kart Racing je još jedan pokušaj da se nadmaši Mario Kart. Uključuje poznate likove iz filmova kao što su "Shrek" i "Kako dresirati zmaja". Voiceover je dobar i prijatan, naročito Mačak u čizmama. Trolls su odlični i mogu menjati težinu staza i pružiti dodatne moći kroz skupljanje muzičkih nota. Boost start je prisutan, ali je predstavljen kao ritmička mini-igra.

Probali smo i super se zabavili u sa našim kolegama iz GameS-a, i toplo Vam preporučujemo da se uključite u ovu karting groznicu i nagazite pedalu do "daske" u solo, multiplay lii couch-play režimu sa prijateljima. Igra je dostupna u GameS online shop-u po super ceni za PlayStation 5, PS4 konzole i Nintendo Switch, a lak izbor je samo na Vama. Happy Racing!

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figura Movies - Shrek POP! - Puss in Boots Proizvođač: Funko Veličina f...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figura Movies - Shrek POP! - Donkey Proizvođač: Funko Veličina figure: ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Movies - Shrek POP! - Shrek With Snake Veličina figure 9 cm ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41534
Uzbudljiva igra koja donosi neverovatno iskustvo trkačkih vožnji sa omiljenim likovima ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50457
Uzbudljiva igra koja donosi neverovatno iskustvo trkačkih vožnji sa omiljenim likovima ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

13.
Sep.
2023.
Vesti/Najnovije
Nadamo se skorijim nastavcima, a do tada – predlažem da se oprobate u trenutnom izdanju ove pristupačne pustolovine. Tragovi čarolije još uvek t...
17.
Sep.
2020.
Vesti/Najnovije
Svi se slažu da je Baby Yoda glavni krivac za uspeh serije.