Playstation
02.10.2024.
Autor: Danica Manojlović

Vodič za Arkadne Džojstike: Kako Izabrati i održavati najbolji?

Brendovi, razlike, performanse i ostale bitne sitnice

Ako ste zaljubljenik u borilačke igre ili samo želite unaprediti svoje gaming veštine, arkadni džojstici mogu biti ključni za postizanje željenih rezultata. Da bismo vam pomogli u pronalasku savršenog modela, kreirali smo vodič koji obuhvata najbolje brendove, kako izabrati odgovarajući arkadni džojstik i kontroler, i dodatne savete o održavanju i modifikaciji.

Najbolji brendovi Arkadnih Džojstika

Ponuda u svetu je raznovrsna, a mi se možemo pohvaliti nekim kvalitetnim brendovima u GameS prodavnicama. U našim radnjama se mogu naći neki od trenutno najtraženijih brendova i modela.

Hori

Japanski gigant Hori je jedan od najstarijih brendova u industriji. Njihovi modeli se razlikuju po dizajnu, a inventar im je uvek dostupan, što ih čini lakim za pronalaženje. Hori često sarađuje sa proizvođačima video igara i nudi arkadne džojstike sa karakterističnim umetničkim dizajnom. Takođe, njihovi modeli su obično licencirani od strane Sony-ja, što znači da su kompatibilni sa budućim PlayStation konzolama.

Trenutno najpopularniji među fanovima arkadnih "šibačina" je Gamepad HORI Fighting Stick Alpha - Tekken 8, koji je pravi biser za sve ljubitelje borilačkih igara.

Ovaj visokokvalitetni kontroler dolazi sa legendarnim HAYABUSA joystickom i brzim HAYABUSA tasterima koji garantuju vrhunski odziv i performanse. Ako ste ikada sanjali da otvorite svoj kontroler kao profesionalac, ovaj model se može otvoriti za lako kastomizovanje i održavanje. Kompatibilan je sa konzolama PlayStation 5, PlayStation 4 i Windows PC plafromom.

 

Nacon

Nacon arkadni džojstici su kao svemirski brodovi za ljubitelje borilačkih igara - opremljeni su najfinijim Sanwa Denshi komponentama koje garantuju da će vaši udarci biti brzi kao svetlost! Sa Daija modelom, koji je dizajniran u saradnji sa profesionalnim igračima, možete očekivati ništa manje od preciznosti i kvaliteta koji su potrebni za dominaciju u areni. Ako ste ikada sanjali o tome da vaši prsti plešu po dugmićima neverovatnom brzinom i bez umora, Nacon je tu da taj san pretvori u stvarnost.

Ako ste ljubitelj Nacon brenda, ultimativni izbor za ljubitelje borilačkih igara je Nacon Daija Arcade Stick. Sa izvanrednim kvalitetom izrade, pažnjom posvećenom detaljima, i plug and play sposobnošću, ovaj kontroler je savršen za profesionalce i entuzijaste na PS5 konzoli.

Dizajniran u saradnji sa vodećim eSports igračima, Daija pruža neverovatno profesionalno iskustvo i performanse, uz mogućnost potpune kastomizacije. Kompatibilan sa različitim platformama, uključujući PC, konzolama PlayStation 5, PlayStation 4, a Plug-and-play funkcionalnost olakšava povezivanje i komforno startovanje igre.

 

Haute42

Kineski brend Haute42 brzo je osvojio gejmersku zajednicu zahvaljujući svojim tankim i stickless kontrolerima. Njihovi modeli dolaze u različitim oblicima i veličinama, sa mogućnošću prilagođavanja materijala, a često uključuju i portove za adaptere radi veće kompatibilnosti. Haute42 nudi sve, od prilagođenih umetničkih dizajna do LED svetala.

 

Mayflash

Još jedan kineski brend, Mayflash, poznat je po svojim arkadnim kontrolerima i dodacima. Njihovi kontroleri mogu sadržati ili ne Sanwa delove, a nude širok raspon kompatibilnosti. Ono što Mayflash izdvaja je crowdsourcing – često pitaju zajednicu koje karakteristike žele u sledećim modelima, a proizvodi im retko bivaju rasprodati.

 

FightBoxArcade

FightBoxArcade, kineska kompanija sa američkom podružnicom RetroArcadeCrafts, nudi arkadne džojstike sa raznovrsnim rasporedima tastera kako bi zadovoljila različite ukuse igrača. Njihova pristupačnost i široke opcije kompatibilnosti ih čine idealnim za sve vrste igrača.

 

Qanba

Qanba je kineski brend poznat po čvrstim arkadnim džojsticima i rančevima. Njihovi džojstici često omogućavaju prilagođavanje umetničkog dizajna. Kao i Hori, mnogi njihovi modeli su licencirani od strane Sony-ja.

 

Razer

Singapurska kompanija Razer je globalni fenomen u svetu gejminga. Njihov leverless kontroler je posebno popularan među igračima u svetu borilačkih igara zbog svog elegantnog dizajna. Razer je takođe poznat po širokom spektru drugih gejming proizvoda, uključujući Razer gaming tastature i Razer gaming slušalice.

Razer je napravio jedan od najpopularnijih inajprodavanijih modela arkadnih periferija usvetu - Gamepad Razer - All-Button Optical Arcade Controller - Kitsune.

Gamepad Razer Kitsune predstavlja revoluciju u svetu borilačkih igara, donoseći potpuno novi nivo preciznosti i kontrole. Ovaj kontroler ima jedinstveni raspored tastera za kretanje i optičke svičeve koji omogućavaju munjevito brze reakcije i smanjuju greške pri unosu komandi.

Što se mog ličnog ukusa tiče, jedina mana mu je nedostatak Džojstika - Leverless, mada mnogi Profi gameri baš to i priželjkuju u svom gejming setapu. Savršen je za takmičarske igrače na PS5 konzolama i PC platformama, pružajući superiorno iskustvo igre bez kompromisa.

 

Kako izabrati pravi Arkadni džojstik?

Kod mene je prvo i osnovno - Odlučite koliko para želite da potrošite a onda potražite najbolje u radnjama u odnosu na ponudu, akcije i sve ostale bitne stvari.

Performanse arkadnih džojstika

Najvažniji faktor pri izboru arkadnog džojstika je njegova performansa. Dobro hardversko rešenje često donosi i bolje rezultate u igri. Bez obzira na izgled, vaš fokus treba da bude na tome da džojstik zadovoljava vaše zahteve u igranju.

  • Specifikacije

Osim kompatibilnosti sa platformom koju koristite, arkadni džojstik treba da bude udoban za korišćenje na vašem krilu i stolu. Idealno je da bude kompaktan i lak za nošenje, posebno ako planirate da ga koristite na turnirima ili kada igrate kod prijatelja. Ako preferirate određenu udaljenost od monitora, vodite računa o dužini kabla, a ako je kratak, mnogi modeli nude mogućnost zamene kabela.

  • Joystick

Joystick ili Stick je ključan za performanse. Bez obzira na to da li preferirate japanski ili korejski stil, on mora biti dovoljno fleksibilan, ali ne previše labav. Takođe, trebao bi da reaguje glatko, bez previše napora pri pokretanju.

  • Tasteri

Kvalitet tastera se najčešće ogleda u njihovoj "putanji". Ne želite da taster reaguje na svaki dodir, već samo kada ga zaista pritisnete. Polusilent tasteri su odlični jer vam daju zvučnu potvrdu svakog pritiska, a da ne otkriju vaše poteze protivniku.

  • Raspored

Dobar raspored komponenata, poput optimalnog prostora za dlanove i odgovarajuće udaljenosti joystick-a i tastera, može značajno uticati na vašu udobnost tokom igranja.

  • Skladištenje

Većina arkadnih džojstika ima komoru za kablove, a neki modeli čak nude prostor za dodatnu opremu. Najbolja opcija je kada džojstik ima taster koji omogućava otvaranje i pristup unutrašnjem prostoru.

  • Modifikacija

Modifikovanje arkadnih džojstika je popularan hobi među igračima. Neki modeli omogućavaju lakše otvaranje bez šrafcigera i promenu umetničkog dizajna ispod pleksiglasa.

  • Izgled

Osim funkcionalnosti, mnogi igrači vode računa i o izgledu džojstika. Boja tastera, okvir i dezen na gornjoj ploči mogu doprineti estetskom utisku. Važno je da džojstik bude otporan na ogrebotine i lako održiv.

 

Zašto su Arkadni Džojstici bolji od kontrolera?

Večita dilema kod svih vrsta proiyvoda, pa i ovde - Šta je bolje?

Profi izbor

Većina profesionalnih igrača koristi arkadni džojstik jer borilačke igre zahtevaju složene pokrete i pritiske dugmića, što je lakše izvesti sa joystick-om i velikim tasterima. Takođe, arkadni džojstik vam omogućava veću preciznost u izvođenju poteza.

Izuzeci od pravila

Iako su arkadni džojstici generalno bolji, neki igrači ipak preferiraju gaming kontrolere. Na primer, SonicFox je osvojio brojne turnire koristeći kontroler, a neki likovi, poput Zangiefa iz Street Fighter-a, mogu bolje funkcionisati uz D-pad.

 

Održavanje Arkadnog Džojstika

Zašto i kako održavati džojstik?

Pored estetskog efekta, redovno čišćenje vašeg arkadnog džojstika poboljšava i njegovu funkcionalnost. Na primer, tasteri mogu početi da se lepe nakon pritiska zbog nakupljene prašine i prljavštine unutar uređaja. Znoj može da prodre unutra i osuši se, što može uticati na rad džojstika, smanjujući njegovu preciznost. Ako želite da vaš džojstik funkcioniše optimalno, održavanje je ključno.

Kako se kaže – vaši alati su važni koliko i vaša veština, pa se pobrinite za njih, a oni će uzvratiti boljim performansama.

 

Učestalost čišćenja

Koliko često koristite džojstik, način i mesto gde ga skladištite određuje koliko često ga treba čistiti. Ako vam se ruke znoje tokom igre ili ga čuvate na prašnjavom mestu, češće čišćenje je neophodno. Minimalno održavanje može podrazumevati godišnje čišćenje, dok ozbiljniji igrači svoje džojstike čiste i jednom mesečno. Nema potrebe za strogim rasporedom, već jednostavno čistite uređaj kada primetite da je potrebno.

 

Alati za čišćenje

Najvažniji alat za čišćenje je krpa koja treba da bude vlažna, ali ne natopljena, kako ne bi došlo do oštećenja elektronskih komponenti. Ako koristite alkohol, neka bude samo deo rastvora koji je uglavnom sastavljen od vode. Kompresovani vazduh je koristan za izduvavanje prašine iz unutrašnjosti, dok je važno i da obratite pažnju na materijale od kojih je džojstik napravljen. Na primer, pleksiglas zahteva specijalizovanu tečnost za čišćenje.

Procedura čišćenja

  1. Oduvajte prašinu sa površine džojstika pomoću kompresovanog vazduha.
  2. Vlažnom krpom temeljno obrišite džojstik, tastere i ploče.
  3. Otvorite džojstik i pomoću kompresovanog vazduha izduvajte prašinu iz unutrašnjosti.
  4. Ako je potrebno, rastavite džojstik i tastere kako biste ih detaljnije očistili krpom.
  5. Ponovo sastavite džojstik i uživajte u njegovim boljim performansama.

 

Zaključak

Prilikom izbora arkadnog džojstika, ključno je da se fokusirate na performanse i udobnost, a brendovi poput Hori, NaconHaute42 i Qanba nude odlične modele. Uvek održavajte svoj džojstik čistim i razmotrite mogućnosti modifikacije kako biste ga prilagodili svojim potrebama.


 

USKORO - Još arkadnih stikova u GameS radnjama

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Gamepad HORI Fighting Stick Alpha - Tekken 8 - za viši nivo gejminga. Kompati...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.999,00 RSD
Vrsta
Nova
29.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
DualSense bežični kontroler – ASTRO BOT Limited Edition nudi ti imerzivno iskustv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Vrsta
Nova
10.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Razer Kitsune All-Button optički arkadni kontroler za PS5 i PC Precizan raspore...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
49.999,00 RSD
Vrsta
Nova
49.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Autentičan dizajn arkadnih džojstika - Daija donosi klasičan dizajn arkadnih džojstika ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
36.999,00 RSD
Vrsta
Nova
36.999 ,00 RSD

Slični članci

01.
Oct.
2024.
Playstation
Ako ste ozbiljan igrač u borilačkim igrama i tražite preciznost i izdržljivost, fight stick je investicija koja se isplati. Modeli poput Hori ...
15.
Aug.
2024.
PC
Pitanje crnih ili belih periferija se ne vrti samo oko boje i koja je lakša za održavanje. Ima tu još nekih parametara o kojima treba da razmis...
29.
May.
2023.
Najčešća pitanja