Playstation
07.10.2024.
Autor: GameS Staff

Steam Deck ili PS5 Pro?

To je kao da pitate Nintendo Switch ili PS5 Pro!

Znamo da u svetu video igara tehnologija stalno napreduje, a novi hardver i softver pomeraju granice do nedano mogućeg. Dva uređaja koja su izazvala veliko interesovanje u gejming industriji su Steam Deck i PS5 Pro. Iako na prvi pogled nemaju mnogo zajedničkog, mnogi korisnici su počeli da ih porede, pogotovo nakon najave PlayStation 5 Pro konzole.

PS5 Pro i Steam Deck su dva različita sveta

PS5 Pro je kućna konzola koja zahteva kontrolere, kablove i TV, dok je Steam Deck prenosni PC baziran na Linuxu. Na prvi pogled, ne bi trebalo porediti ove uređaje, ali cena PlayStation Pro konzole je iznenađujući faktor koji tera mnoge na razmišljanje.

Cena od 104.999 dinara za PS5 Pro je nekima visoka, ali u domenu konzola, to je ipak povoljna cena u odnosu na ono što nudi, između ostalog jači GPU i bolje performanse. Sa druge strane, postoje oni koji tvrde da za istu cenu možete kupiti dva Steam Deck uređaja sa po 256 GB memorije, 512 Steam Deck OLED za nešto manju ili 1 TB Steam Deck OLED za nešto malo veću cenu. 

Steam Deck ili PS5 Pro?

Ako vam je važna prenosivost, fleksibilnost i mogućnost igranja u pokretu, Steam Deck je pobednik. On neće zameniti ozbiljan gejming PC ili konzolu, ali pruža fenomenalnu priliku za igranje van kuće.

 

S druge strane, ako želite vrhunsko gejming iskustvo u udobnosti svoga doma, PS5 Pro konzola je savršen izbor.

Na kraju, kako neki od nas vole da kažu - vaš izbor zavisi od vaših ličnih preferenci i budžeta. Obe konzole nude sjajne mogućnosti, ali ključ je u tome da li preferirate prenosivost ili vrhunske performanse kod kuće.

 

Uporedna analiza Steam Deck i PS5 Pro

Na prvi pogled, poređenje ova dva uređaja deluje nepravedno jer imaju potpuno različite formate i upotrebne slučajeve. Ali, mnogi su počeli da postavljaju pitanje – da li je pametnije uzeti Steam Deck umesto PS5 Pro?

PlayStation 5 Pro donosi snažan Zen 2 procesor i unapređeni GPU sa 60 jedinica za obradu (CUs), što omogućava vrhunski vizuelni doživljaj na velikim ekranima. U poređenju sa njim, Steam Deck sa svojih 8 RDNA 2 CUs deluje slabije, ali je optimizovan za prenosivo igranje, što znači da može pokretati moderne PC igre na srednjim podešavanjima, dok ste u pokretu.

 

Cena i performanse

PS5 Pro nudi vrhunske performanse za igrače koji traže najbolji kvalitet slike i stabilne frejmove na 4K TV-u. S druge strane, Steam Deck konzole se čine pristupačnijim izborima za one koji žele prenosivost i fleksibilnost.

 

Iskustvo igranja

Ako preferirate bogat i vizuelno upečatljiv doživljaj kod kuće, konzola PS5 Pro je očigledan izbor. Sa unapređenim GPU-om i poboljšanom performansom, idealan je za igre koje zahtevaju visoke performanse.

Nasuprot tome, mobilne konzole Steam Deck nude potpuno drugačiji doživljaj. Ove konzole omogućavaju igranje bilo gde, sa ogromnom kolekcijom Steam igara. Idealne su za igrače koji vole prenosive uređaje ili traže sekundarnu konzolu za igranje kada su daleko od kućnog gejming sistema. 

 

Softverska podrška i ekskluzivne igre

Jedan od ključnih faktora koji utiču na izbor između PlayStation-a 5 Pro i Steam Deck-a je softverska podrška i ekskluzivne igre.

PS5 Pro ima pristup širokom spektru ekskluzivnih igara koje su razvijene specijalno za PlayStation platformu, uključujući naslove kao što su PS5 Spider-Man 2, PS5 Demon's Souls Remake ili  PS5 God of War Ragnarok. Ove igre su već optimizovane za novi PS5 Pro kako bi iskoristile sve prednosti njegove napredne grafike i performansi, a developeri širom sveta već užurbano ažuriraju veliki broj PS5 igara kako bi iskoristili pune kapacitete PS5 Pro konzole.

S druge strane, Steam Deck nudi pristup ogromnoj biblioteci igara na Steamu, a koja uključuje i AAA i indie naslove. Iako Steam Deck nema ekskluzivne igre, njegova kompatibilnost sa PC igrama omogućava igračima da uživaju u velikom broju naslova koje inače ne bi mogli igrati na konzolama. To uključuje i starije igre koje su još uvek popularne među PC igračima, kao i podršku za modove, što dodatno proširuje mogućnosti igranja.

 

Buduća ažuriranja i podrška zajednice

PS5 Pro je deo ekosistema PlayStation konzola, što znači da će Sony verovatno obezbeđivati redovna ažuriranja sistema, kao i ekskluzivne igre koje će koristiti sve prednosti hardverskih poboljšanja. Sony podrška i strategija pružanja novog sadržaja korisnicima čini ovu investiciju privlačnom na duži rok.

Steam Deck se oslanja na Valve, koji je poznat po podršci svojoj zajednici i dugovečnosti proizvoda kao što su Steam platforma i popularne igre poput Dota 2 i Counter-Strike. Steam Deck konzola, kao uređaj baziran na Linuxu, takođe pruža široke mogućnosti za modifikacije i prilagođavanje, što je velika prednost za gejmere koji vole da prilagođavaju svoje uređaje i softver.

 

Uticaj na gaming industriju

Iako PS5 Pro i Steam Deck ciljaju različite grupe korisnika, oba uređaja imaju potencijal da značajno utiču na industriju igara. PlayStation 5 Pro predstavlja nastavak trenda pružanja „mid-gen“ konzola sa poboljšanim hardverom, što može postati novi standard za konzolne cikluse. S druge strane, Steam Deck konzola, sa svojom prenosivom prirodom i pristupom PC igrama, pomera granice u smislu fleksibilnosti i dostupnosti igara.

Ovaj trend ka hibridnim rešenjima mogao bi da utiče i na buduće iteracije konzola, gde bismo mogli videti više uređaja koji balansiraju između kućnih konzola i prenosivih uređaja. Nintendov uspeh sa Switchom već pokazuje da postoji veliko interesovanje za ovu vrstu fleksibilnosti, a Steam Deck je dodatno proširio tu ideju u svet PC igara.

 

Očekivanja

Kako tehnološki napredak nastavlja da ubrzava, verovatno ćemo videti dalja poboljšanja performansi oba tipa uređaja. Za konzolu PlayStation 5 Pro se očekuju dodatna ažuriranja koja će omogućiti podršku za sledeće generacije igara, uključujući i one sa naprednom veštačkom inteligencijom i još detaljnijom grafikom.

Konzola Steam Deck takođe ima potencijal za nadogradnju, kako kroz softverske, tako i hardverske promene. Buduće verzije Deck-a mogle bi ponuditi bolje ekrane, duži vek trajanja baterije, kao i veći kapacitet skladišta, čineći ga još atraktivnijim za PC igrače koji žele prenosivo iskustvo.

 

Dodatni faktori prilikom izbora

Na kraju, važan deo odluke može biti i to koji ekosistem igrač preferira. PS5 Pro dolazi sa Sony ekosistemom, što uključuje PSN mrežu, trofeje i ekskluzivne ponude za pretplatnike PlayStation Plus.

Steam Deck, s druge strane, dolazi sa Steam-om, koji nudi često popuste na igre, integraciju sa mnogim društvenim funkcijama i podršku za različite kontrolere i periferije.

 

Zaključak

Kada se sve uzme u obzir, izbor između PS5 Pro i Steam Deck zavisi od vaših specifičnih potreba i onoga što volite. Ako tražite vrhunsko iskustvo igranja kod kuće sa spektakularnom grafikom i ekskluzivnim igrama, PlayStation 5 Pro konzola je pravi izbor. Međutim, ako cenite fleksibilnost, prenosivost i pristup ogromnoj biblioteci PC igara, mobilna Steam Deck konzola je uređaj koji nudi više slobode u tome kada i gde možete igrati.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ovaj uređaj ti pruža mogućnost da igraš svoje omiljene PC igre bilo kad i bilo g...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
119.999,00 RSD
Vrsta
Nova
119.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ovaj uređaj ti pruža mogućnost da igraš svoje omiljene PC igre bilo kad i bilo g...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
99.999,00 RSD
Vrsta
Nova
99.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Accessories HAC00930
Zahteva VALVE Steam Deck koji se kupuje odvojeno Sa spoljne ekrane: Display Port 1.4...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.999,00 RSD
Vrsta
Nova
15.999 ,00 RSD

Slični članci

10.
Sep.
2024.
Playstation
Današnjom prezentacijom Playstation je prekinuo nagađanja i najavio PS5 PRO konzolu! U ovom tekstu saznajte kakva nam unapređenja donosi nova konzola....
29.
Aug.
2024.
Playstation
Novi Sony PS5 Pro - Napredno igranje već sledećeg meseca?
19.
Jun.
2024.
Focus on
Koje igre treba igrati i kako ih snimiti na Steam Deck prenosnoj konzoli?