Playstation
01.10.2024.
Autor: GameS Staff

Hori Fighting Stick Alpha: Da li se isplati kupovina fighting stick-a danas?

Par saveta za lakšu kupovinu

Šta su Fighting stikovi?

Fighting stikovi su specijalizovani kontroleri dizajnirani za ljubitelje borilačkih video igara. Oni pružaju osećaj igranja na arkadnim mašinama i često su opremljeni dugmadima i džojstikom visokog kvaliteta, što omogućava preciznije i brže komande u igri. Ovi kontroleri su popularni među profesionalnim igračima i entuzijastima, jer nude bolju kontrolu i autentično iskustvo u odnosu na standardne gamepad-e.

Fighting stikovi dolaze u različitim veličinama, oblicima i cenovnim rangovima, a neki od njih su kastomizabilni, što znači da korisnici mogu da zamene delove kao što su tasteri ili džojstik prema svojim preferencijama. Ako ste ozbiljan igrač borilačkih igara ili jednostavno želite da unapredite svoje iskustvo igranja, fighting stik je sigurno odličan izbor.

Fighting stickovi su definitivno vredni razmatranja, posebno za ozbiljne igrače borilačkih igara. Postoji mnogo aspekata koje treba uzeti u obzir pre nego što donesete odluku, pa hajde da prođemo kroz ključne tačke:

1. Izdržljivost i kvalitet izrade

  • Visoka izdržljivost: Stickovi poput Hori Fighting Stick Alpha koriste visokokvalitetne delove kao što su Hayabusa tasteri i džojstici, koji su napravljeni da traju. Iako su teži od standardnih kontrolera, dizajnirani su da izdrže intenzivnu upotrebu, posebno tokom dugih turnirskih sesija.
  • Prilagodljivost: Mnogi stickovi omogućavaju lako menjanje delova. Ovo je odlična opcija ako želite da personalizujete svoj stick i zamenite tastere ili ručicu prema svojim potrebama. Popularni proizvođači delova uključuju Sanwa, Seimitsu, Crown, Fanta, i Hayabusa.

Fight stick nije lagan, ali je primetno lakši od prosečnog modela. Deluje čvrsto i izdržljivo zahvaljujući metalnoj gornjoj ploči i plastici koja čini 98% uređaja. Na dnu kontrolera nalazi se ručka. Hayabusa delovi su kvalitetni, ali se lako mogu zameniti. Otvaranje fight stick-a pomoću zadnje brave je jednostavno. Hori je želeo da učini fight stick što tanjim, a da ipak obezbedi prostor za žice dugmića. Kabl je zapravo priključen iznutra, prolazi kroz otvor i povezuje se sa konzolom ili PC-jem. Iako kabl pristaje dovoljno dobro, bilo bi praktičnije da je odvojiv i da nije smešten gotovo direktno preko drugih žica.

2. Preciznost i kontrola

  • Visoka preciznost: Arcade stickovi nude veliku preciznost u poređenju sa standardnim kontrolerima, što može olakšati izvođenje složenih poteza. To je posebno važno za igre koje zahtevaju tačne inpute, poput Street Fighter i Tekken. Međutim, vreme prilagođavanja može potrajati ako prelazite sa kontrolera na stick, jer su pokreti sporiji zbog duže "putanje" ručice.
  • Raspored dugmadi: Stickovi često imaju veću i pristupačniju dugmad, što olakšava izvođenje složenih kombinacija. Ovo je korisno za igrače koji se bore sa višestrukim unosima na manjem kontroleru.

Ono što razlikuje Gamepad HORI Fighting Stick Alpha - Tekken 8 u odnosu na većinu je da ima sve tastere na prednjoj strani kontrolera. Taster za opcije se nalazi u gornjem desnom uglu, dalje od glavnih tastera, što smanjuje rizik od slučajnog pauziranja. Na vrhu kontrolera je kontrolna tabla koja sadrži tastere Home, Share, Function, Touchpad, R3 i L3. Tu su i dva tastera, jedan Lock - koji zaključava dugme za start kako bi se izbeglo slučajno pauziranje tokom turnira, i taster za promenu profila između PS5, PS4 i PC funkcionalnosti.

3. Prenosivost i veličina

  • Teži i manje prenosivi: Gaming Stickovi su stabilniji kada se postave na sto ili u krilo, ali su glomazniji i teži za nošenje. Modeli poput Hori Fighting Stick Alpha su lakši od proseka, što je prednost ako planirate da ga nosite sa sobom, ali i dalje nisu tako prenosivi kao kontroleri.
  • Komfor u krilu: Težina i dizajn sticka mogu uticati na komfor prilikom igranja. Ako obično odmarate zglobove na površini tokom igranja, ivice sticka mogu biti ključne za udobnost.

Prvo što primetite kada uzmete Gamepad HORI Fighting Stick Alpha - Tekken 8 je utisak da je kutija ogromna. Takođe, ima ručku i lako se zatvara. Unutar kutije se nalaze dva jastuka koja drže fight stick, dok je sam kontroler smešten u elegantno pakovanje koje ćete na žalost odmah baciti. Jedini dodatni sadržaj je vodič za brzo podešavanje. Kabal se nalazi unutar kontrolera.

Hori Fighting Stick Alpha je isključivo žični, pa nema brige o baterijama, a kontroler se lako otvara i pruža prostor za smeštaj kabla unutar njega. Kontroler koristi USB-A konekciju koja je fiksno povezana, što za većinu neće biti problem pošto je USB-A još uvek standard na PC računarima kao i PS5 konzolama. Biće malo nezgodno onima koji imaju recimo PS5 Slim, koji ima samo USB-C portove napred, to može biti pomalo nezgodno. Sa strane se nalazi 3.5mm priključak, što omogućava korišćenje žičanih gaming slušalica.

 

4. Kompatibilnost i dugovečnost

  • Podrška za više platformi: Mnogi moderni stickovi, uključujući Hori Alpha, imaju verzije koje su kompatibilne sa više konzola (PS5, PS4, XBOX Series X|S, PC). Važno je da proverite kompatibilnost sa svojim sistemima, naročito ako igrate na različitim platformama.
  • Mogućnost modifikacije: Ako planirate da modifikujete stick, modeli poput Hori Alpha su odlični jer omogućavaju lako otvaranje i zamenu delova. Ovo Vam daje slobodu da prilagodite stick prema svojim potrebama, bilo da želi promenu umetničkog rada, tastera ili ručice.

5. Japanske vs. korejske ručice

  • Japanske ručice: Japanske ručice, kao što su Sanwa JLF, Seimitsu, i Hayabusa, koriste opruge za tenziju i "gejtove" (ograničenja) za kontrolu kretanja. Gejtovi mogu biti kvadratni, kružni, osmerougaoni, ili hibridni, i utiču na to kako se ručica registruje u igri. Na primer, kvadratni gejtovi su veoma popularni u borilačkim igrama jer pomažu u preciznom izvođenju pokreta poput četvrt kruga (QCF – quarter-circle forward).
  • Korejske ručice: Korejske ručice, kao što su Crown i Fanta, umesto opruga koriste gumene zaptivače za tenziju. Ovo daje potpuno drugačiji osećaj u poređenju sa japanskim ručicama. Zbog fleksibilne prirode gumenih zaptivača, korejske ručice često pružaju mekši i fluidniji osećaj, što ih čini popularnim izborom za igre poput Tekken 8, gde pokreti zahtevaju preciznost i brzu reakciju. Međutim, mogu biti teže za kontrolisanje za igrače koji su navikli na japanske ručice.

Razlika u osećaju

  • Japanski joystick je popularniji širom sveta, dok korejski joystick ima publiku menje niše koja se uglavnom sastoji od igrača Tekken-a koji teže savršenom "wavedash"-u.
  • Korejske ručice mogu imati veće kretanje i manji povratak u centar u poređenju sa japanskim, što ih čini pogodnim za složene pokrete, ali neki igrači preferiraju japanske ručice zbog njihovog čvršćeg osećaja i preciznosti.

6. Opcije bez ručice - Leverless

  • Leverless opcije: Kontroleri bez ručice, poznati kao Hitbox ili slični modeli, postaju sve popularniji. Umesto klasične ručice, koriste tastere za kontrolu kretanja, slično tastaturi. Ovo može pojednostaviti složene poteze, kao što su pokreti u Tekkenu 8, ali zahteva prilagođavanje. Ako se igra na tastaturi, leverless kontroleri mogu ti biti prirodniji, ali mogu delovati neobično ako ste navikli na Stick - ručicu.

7. Cena i kvalitet

  • Srednji cenovni rang: Modeli poput Hori Fighting Stick Alpha nudi dobar balans između cene i performansi, što ga čini odličnom opcijom za ozbiljne igrače koji žele kvalitet bez preterano visoke cene.

 

Zaključak

Kupovina fighting sticka može biti odlična investicija za ljubitelje borilačkih igara. Stickovi kao što je baš  Hori Fighting Stick Alpha nude visok nivo preciznosti, dugovečnosti i mogućnosti za modifikaciju, ali konačna odluka zavisi od vaših potreba. Razmislitite o osećaju ručice (japanske ili korejske), komforu, kompatibilnosti i mogućnosti za nadogradnju kadatražite idealan stick za sebe.

Sa Hori Fighting Stick Alpha dobijate najbolju opciju za uložen novac. Čvrst arkadni kontroler koji zadovoljava sve potrebe. Oblik kontrolera je prijatan, lagan je i uključuje tastere koji možda neće biti neophodni tokom borbe, ali mogu biti korisni u drugim situacijama, poput L3 i R3 tastera i touchpad-a.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50492
Doživi sledeće poglavlje u video igrici sa najdužim storyline-om! Sa čak 32. borca&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50420
Doživi sledeće poglavlje u video igrici sa najdužim storyline-om! Sa čak 32. borca&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.999,00 RSD
Vrsta
Nova
14.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gamepad HORI Fighting Stick Alpha - Tekken 8 - za viši nivo gejminga. Kompati...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.999,00 RSD
Vrsta
Nova
29.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
DZojstik Hotas Warthog Flight Stick PC
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
33.999,00 RSD
Vrsta
Nova
33.999 ,00 RSD

Slični članci

26.
Feb.
2024.
Playstation
Znamo da je sve teže pronaći dobru zamenu za originalni PS4 kontroler ali srećom, neki kontroleri nezavisnih proizvođača nude isti nivo ili bolju funkcionaln...
02.
Feb.
2024.
Vesti/Najnovije
Ukoliko ste zaljubljenik u borbene igre, i Tekken je ono u čemu uživate, možda bi bilo dobro da pročitate ovaj tekst i proverite koje su to igre u Tekke...