Playstation
26.08.2024.
Autor: Danica Manojlović

Kako HALL-EFFECT džojstici menjaju pravila igre?

Koji modeli u našim radnjama već nude ovu naprednu tehnologiju?

Danica Manojlović, blog "Indijanka Danka," napisala je ovaj tekst, čiji deo sa zadovoljstvom prenosimo na GameS blog. Razlog tome je činjenica da je Nacon, jedan od predvodnika brendova u ovoj oblasti, upravo brend koji GameS radnje ekskluzivno zastupaju za Srbiju i Crnu Goru. Ovo je, čini se, prvi tekst kod nas na tržištu o ovoj temi.

Ukoliko rešite da u bliskoj budućnosti častite sebe novim gejming kontrolerom, sigurno ćete naići na izraz Hall effect ili Hol efekat. Ali šta to tačno znači? Kao neko ko voli da zna šta je sve novo u gejmingu, rešila sam da malo istražim ovu temu.

Šta je Hall Effect?

Hol-efekat džojstici su trenutno izuzetno popularni i možda su već ugrađeni u kontroler koji koristite, a da toga niste ni svesni. Ako ste videli ovaj termin i niste mu posvetili mnogo pažnje, to je normalno. Ovaj termin je još uvek slabo istražen i ovo je nešto o čemu ćemo tek govoriti i o čemu će se pisati. Ali ako vas sada već zanima šta Hol-efekat džojstici mogu da donesu vašem gejming iskustvu, nastavite da čitate ovaj tekst i saznaćete sve o tehnologiji koja postaje novi standard za kontrolere na svim platformama.

Kako radi Hall effect gamepad?

Hall effect se odnosi na širi naučni fenomen u vezi sa električnim provodnicima. Konkretno, kada se provodnik (ili poluprovodnik) koji nosi električnu struju uvede u poprečno magnetsko polje, omogućava se tačno merenje napona te struje. To merenje je poznato kao Hall effect ili Holov efekat.

Hall Effect džojstik je gejming uređaj koji meri pokrete gejmpeda pomoću magneta i senzora. Ovo se razlikuje od korišćenja kod analognog džojstika koji meri pokrete koristeći fizički kontakt između svojih komponenti. Fizički kontakt kod analognih džojstika dovodi do degradacije delova i može izazvati stick drift, nepredvidive i netačne pokrete džojstika. Zbog toga što Hall Effect džojstici ne zavise od fizičkih veza, oni traju duže. Takođe, reaguju brže i preciznije pri snimanju pokreta.

Sega Dreamcast je koristio Hol efekat za svoj jedinstveni thumbstick. Ovo je delimično razlog zašto je Sega konzola svansong izdržala test vremena. Njen kontroler ostaje odličan pratilac za brojne arkadne borbene igre kao recimo Street Fighter 3: Third Strike.

 

Tradicionalni analogni džojstici, koji se još uvek koriste za mnoge kontrolere prvih strana, oslanjaju se na električni otpor za registraciju unosa. To zahteva fizički kontakt između komponenti džojstika, što dovodi do njihovog habanja tokom vremena. Ako ste ikada imali problema sa analogim džojsticima koji registruju kretanje čak i kada nema unosa, suočili ste se sa problemom poznatim kao “stick drift”.

Hol-efekat džojstici zaobilaze ovaj problem jer ne zahtevaju fizički kontakt između komponenti. Umesto toga, koriste pomenuto merenje napona da bi odredili unos i njegov pravac. Kao rezultat, ovaj nedostatak kontakta znači da džojstici traju mnogo duže i potpuno izbegavaju probleme sa “driftom”.

Primeri Hall-efekat kontrolera brendova koji su zastupljeni kod nas na tržištu

  • GameSir T4 Kaleid: Odličan kontroler za PC gejming. Koristi se dosta za multiplayer igre. T4 Kaleid ima izuzetan providan dizajn i savršene tastere.
  • Fantec Lashfire Cobra V5 Hotas Combo: Ima ukupno 23 programabilna tastera. Raspored tastera pogodan za HOTAS* upotrebu.
  • Nacon Revolution 5 Pro: Najnoviji PlayStation 5 i PC kontroler koji košta malo više, ali nudi mnogo. Njegova upotreba Hall effecta i bolji životni vek baterije čine ga boljim izborom od kontrolera prvih strana.

 

 

Da li su džojstici sa Hall efektom bolji od analognih?

U uporednom poređenju, džojstici sa Hol efektom će uvek biti na vrhu. Sposobnost da budete tačniji i precizniji je samo po sebi prirodna pobeda, ali dugoročne prednosti znače i bolju vrednost za uloženi novac. Postoji izrazito primetna razlika u osećaju džojstika sa Hol efektom u poređenju sa analognim. Analogni džojstici imaju tendenciju da se osećaju tvrđim i vaš palac mora da pritisne ili povuče veći pritisak da bi se pokrenuo. Sa Hol efektom, ovaj pokret ide mnogo prirodnije, čineći iskustvo igranja neuporedivo glađim i opuštenijim.

Zašto treba obratiti pažnju na Hall-effect džojstike?

Ovi najnoviji džojstici nude mnogo duži životni vek trajanja vašeg kontrolera. Na primer, podsetiću vas da je originalni Nintendo Switch Joy-Con bio poznat po problemu “stick drift” već u prvoj godini korišćenja. Proizvođači tvrde da sa Hol-efekat džojsticima, ovi problemi postaju prošlost. Dodatno, oni su mnogo precizniji i brži u odgovoru, što je ključno za konkurentno multiplayer igranje.

Evo par razloga:

  • Neverovatna preciznost: Senzori Holovog efekta obezbeđuju da se svaki pokret džojstika vašeg PlayStation 5 kontrolera tačno odražava u vašim radnjama u igri. Ovo se prevodi u glatkiju i precizniju kontrolu, bilo da se bavite pucačinama iz prvog lica kao što su Call of Duty, Apex ili Fortnite, ili se krećete po izazovnim terenima u nekoj najnovijoj avanturističkoj igrici.
  • Povećana izdržljivost: Za razliku od tradicionalnih gaming gamepad-ova i džojstika koji se oslanjaju na fizičke kontaktne tačke koje su sklone habanju tokom vremena, kontroleri sa Hall efektom koriste magnetna polja. Bez direktnog fizičkog kontakta, ovi kontroleri se mogu pohvaliti produženim životnim vekom. Na vama je da se oprostite od pomeranja analogne palice i upoznate dosledne i pouzdane performanse.
  • Imerzivno iskustvo: Poboljšana preciznost i odziv Hall Effect PS5 kontrolera stvaraju impresivnije iskustvo igranja. Svaki pokret je pažljivo snimljen, i tako vas još dublje uranja u igru.

Da li su Hall effect kontroleri skuplji?

Samo zato što kontroler ima Hall effect to ne znači da će automatski biti skuplji u odnosu na analogne. Možda će neki proizvođači ili prodavci staviti Hall efekat kao glavnu karakteristiku, ali to ne znači da kontroler odjednom mora da ima naduvanu cenu. Zašto ovo napominjem?

Pre nego donesete odluku o kupovini, pored ovog efekta proverite i sve ostale karakteristike proizvoda jer visoka cena možda nije povezana sa Hol efektom već sa ostalim dodatnim karakteristikama uređaja. Ako to nije slučaj, ne vredi ga kupovati, već proverite ostale ponude.

Moram da napomenem da se u prodaji sve više nude dodaci koji mogu unaprediti vaše postojeće kontrolere. Na vama je da donesete odluku o tome koliko želite da potrošite i odaberete najbolje u odnosu cene i kvaliteta.

Zaključak

Hall-efekat džojstici su ogromno poboljšanje u odnosu na tradicionalne analogne džojstike i sve više ih prihvataju treći proizvođači poput 8BitDo, GameSir, Nacon sa svojim Nacon Revolution PRO 5 kontrolerima i Turtle Beach. Kako brzo postaju novi standard, nije iznenađenje što će Sony, Microsoft i Nintendo verovatno usvojiti ovu tehnologiju za svoje sledeće konzole ili hardverske revizije. Eksperti toplo preporučuju ove nove modele.

 

 

Povezani proizvodi

Slični članci

07.
Dec.
2023.
Playstation
Pored samo nekoliko modela dostupnih profesionalnih PS5 kontrolera, Nacon Revolution 5 Pro je sada možda najbolja opcija za kompetativne igrače.
06.
Dec.
2023.
Playstation
NACON nastavlja da unapređuje svoju ponudu neverovatnim Daija stikom za borbene igre.
18.
Oct.
2022.
XBOX
Nacon je jedan od nezavisnih proizvođača kontrolera koji se trudi da dovede osećaj i performanse po donekle nižoj ceni. Kompanija često uključuje i male...