PC
09.08.2024.
Autor: Danica Manojlović

ASUS laptopovi ovog leta 2024.

Kako odabrati pravi?

Kupovina gaming laptopa može biti pravi izazov i jako težak zadatak jer postoji mnogo opcija, a konstantno se objavljuju i novi modeli sa sve moćnijim procesorima i grafičkim kartama.

O tome kako se odlučiti između PC računara i laptopa kada je u pitanju gejming smo već pisali.

Podsetićemo Vas da prilikom kupovine najboljeg gejming laptopa, treba da obratite pažnju na nekoliko aspekata kao što su performanse procesora i grafičke karte, performanse tokom vremena thermal throttling, kao i osvežavanje ekrana, performanse u pokretu i podrška za VRR.

Dobra gaming tastatura je takođe bitna, jer želite onu koja pruža jasan taktilni feedback i neće izazvati zamor tokom dugih gejming sesija. Ako ne planirate da koristite gaming slušalice, možda bi trebalo da obratite pažnju na buku ventilatora, jer većina gejming laptopova može biti prilično glasna pod opterećenjem. Ako planirate da igrate igre u pokretu, takođe ćete želeti da pogledate prenosivost i trajanje baterije laptopa.

Najbolji gejming laptopovi često dolaze sa modernim RGB osvetljenjem, panelima sa visokim osvežavanjem i ponekad čak i mehaničkim tastaturama.

Danas se bavimo ASUS laptopovima iz naše ponude i pokušavamo da odgovorimo na pitanje - Koji je najbolji?

Najbolji budget model - ASUS TUF Gaming A15

Dešava se da nam kupac postavi ograničenja po pitnju iznosa koji želi da potroši, a na nama je da mu pomognemo da napravi pravi izbor. Za takve korisnike GameS oniline shop ima posebnu paletu ASUS TUF Gaming laptopova.

Ako gledate kako da potrošite što manje moguće, konfiguracija Asus TUF Gaming laptopa A15 sa RTX 4050 će vas zadovoljiti. I dalje ćete moći da postignete više nego igrive frame rate-ove sa ovim modelom, dok ćete imati koristi od ekrana sa osvežavanjem od 144Hz i Ryzen 7 procesoraAsus TUF A15 je dugo bio smatran standardom među budžetskim gejming laptopovima, ali najnoviji model iz 2023. godine učvrstio je njegovu poziciju kao jednog od najboljih. Ovo je jeftiniji uređaj sa kojim  pravite neke kompromise da biste dobili najnovije komponente po ovoj ceni. Međutim, performanse koje nudi su odlične za uloženi novac.

Dizajn

Prepoznatljiv ASUS gejming dizajn, od hladnih sivih tonova do metalnog poklopca, pa tako Asus TUF A15 izgleda skuplje nego što zapravo jeste. Većina šasije je plastična ali sve zajedno, ovo je elegantan dizajn koji izbegava uobičajene uglaste zamke jeftinijih uređaja.

Kvalitet izrade je stabilan i siguran, sa dobro stegnutim šarkama glavnog ekrana i očekivanim nivoom fleksibilnosti u oblasti tastature za gejming laptop u ovoj cenovnoj kategoriji. Udobne je veličine pa se lako može nositi u rančevima i daleko je lakši od težih uređaja na ovoj listi. 

Ne propustite da pogledate i ponudu rančeva za latop i torbi za laptopove, jer zaštita vašeg mobilnog računara je na prvom mestu, zar ne?

Karakteristike

Kao i svi dobri budžetski gejming laptopovi, A15 ima sve što vam je potrebno. Ne razbacuje se sa glavnim karakteristikama već performansama. To znači da dobijate prilično standardni 1080p 144Hz IPS ekran koji prikazuje boje sa dovoljno kontrasta i živosti za casual kontekst.

Tastatura je pune veličine što je moramo priznati retkost ovih dana.  Nekima se nije dopalo to što je možda malo mekša ali odlično obavlja posao. 

Performanse

A15 je postigao savršene brojke na benchmark testovima. Recenzenti ga hvale u odnosu na slično konfigurisani HP Omen Transcend 16, navode igranje zahtevnih naslova bez pada ispod 60fps, i tvrde da se troši znatno manje nego obično uz trocifrene frame rate. 

Zaključak:

Ako su vam najbitnije performanse, a vaš budžet ograničen, Asus TUF A15 je model koji treba da pogledate. Iznenadiće Vas!

Potražite drugi Asus model ako nisu ispunjena Vaša očekivanja

Ako vam je potreban prenosivi uređaj za svakodnevni rad van kuće, ovo možda ipak nije prava stvar. Ne samo da je glomazniji od drugih ultrabook-ova po sličnim cenama, već ni tastatura ni trackpad nisu pogodni za celodnevno korišćenje.

Postoji puno toga što RTX 4060 ili RTX 4070 mogu da urade ali ako planirate da igrate najjače AAA igre sledeće godine na maksimalnim podešavanjima, preporučujemo nešto sa malo više snage.

 

Najbolji od najboljih - ASUS ROG Strix SCAR G834JYR-R6093X 18"

Početkom godine je Asus u Las Vegasu, ne CES-u ponudio šest novih Asus ROG gaming laptopova pod znakom ROG ili Republic of Gamers. Novi titanski Asus ROG Strix Scar 18 je tada oduševio sve kao nova moćna mašina sa ogromnim 18-inčnim ekranom i punom tastaturom. Uz njega je prikazan i njegov malo manji rođak ROG Strix Scar 16, jednako impresivan na manjem ekranu.

ROG Strix Scar 16 i 18

Oba Strix Scar modela imaju Intel Core 14900HX procesor i Nvidia RTX 4090 grafičku karticu, što ih izdvaja od ostalih kada je u pitanju prenosivost.  Imaju 64GB DDR5 RAM i trostruki sistem hlađenja sa ventilatorima rade na osiguranju da te komponente budu bez ograničenja.

Sva četiri Asus ROG Strix laptopa će imati Wi-Fi 6E, Dolby Atmos zvuk i baterije od 90Whr sa podrškom za brzo punjenje, što je odlično za sve koji vole da igraju u pokretu. G-serija sistema nema praktične zamjenjive oklopne poklopce, ali barem imaju prilagodljivo RGB osvetljenje.

Ekran je ovde posebno bitan! 18" ili 16"  mini-LED panel sa 2.5K rezolucijom i ultra-responsivnim osvežavanjem od 240Hz, Pantone validiran za superiornu tačnost boja i nudi impresivnih 1100 nita maksimalne osvetljenosti.

Nova karakteristika su zamenjivi oklopni poklopci na zadnjem rubu laptopa, koji se mogu prilagoditi po vašem ukusu kako bi se bolje prikazalo RGB osvetljenje duž zadnje strane laptopa. Asus se ovim modelom  pridružio implementaciji univerzalnog USB-C punjenja.

Ovo je definitivno najmoćniji model!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Gaming Laptop ASUS TUF A16 FA607PI-N3010 - Snaga za vrhunski gejming. Veličina ekran...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
231.999,00 RSD
Vrsta
Nova
231.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gaming Laptop ASUS ROG Strix SCAR G634JZR-NM020X - Vrhunske gejming performan...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
399.999,00 RSD
Vrsta
Nova
399.999 ,00 RSD

Slični članci

14.
Aug.
2024.
PC
Kada rešite dilemu između desktop PC računara ili laptop računara, pa onda još da li da kupite gejming laptop ili nešto malo drugačije, ...