PC
12.08.2024.
Autor: Danica Manojlović

Gaming desktop ili laptop: Šta odabrati u 2024?

Osnovno što morate rešiti je - Treba li Vam mobilnost!

Kada pišem o tome kako doneti odluku o kupovini određenih periferija, uvak navodim gomilu razloga, i jedan najbitniji, koliko planirate da odvojite za taj proizvod. Ali, biranje između gaming laptopa i desktop računara je jednostavnije, stvar je u tome da li želite prenosiv računar ili ne! 

Ako vam prenosivost nije najbitnija, kako doneti odluku koja opcija je najbolja za vas?

Čak i kada su opremljeni istim modelom grafičke kartice i procesora, laptopovi i desktop računari se značajno razlikuju. Reći ćemo vam sve što treba da znate kako biste odabrali onaj koji vam najbolje odgovara.

Gejming laptop vs. desktop u kratkim crtama

Razlika između gaming laptopa i desktop računara je jasna na prvi pogled: jedan dolazi sa svim ugrađenim komponentama i očekuje se da bude spreman za upotrebu odmah, dok drugi to sigurno nije. Kako je ovo očigledno, hajde da proverimo nekoliko ključnih aspekata svakog.

Gejming laptop:

  • Uključuje ekran, touchpad i tastaturu
  • Dolazi sa ugrađenom Wi-Fi 
  • Lagan je i prenosiv
  • Ima bateriju, ali možda nećete moći dugo da igrate bez priključenja na struju
  • Mogućnost nadogradnje je ograničena ili ne postoji
  • Nije toliko prilagodljiv kao desktop

Gejming desktop:

  • Možda ćete morati da birate svoje komponente (ali možete kupiti i gotovu konfiguraciju)
  • Sve periferije morate kupiti zasebno
  • Može imati ugrađeni Wi-Fi, ali to zavisi od hardvera
  • Češće može biti overklokovan i ima viši plafon performansi sa istim hardverom
  • Može biti jeftiniji, posebno ako je sklopljen po meri, ali to nije univerzalno pravilo

Stavljajući laptopove protiv desktop računara u ovoj kategoriji je skoro nefer, ali ovo je i jedna od najvećih prednosti korišćenja gejming laptopa — prenosivost.

Gejming desktop može težiti od 7 kg do preko 22 kg, tako da, osim ako ne želite da preskočite teretanu i nosite svoj računar svuda, biće smešten na jednom mestu, samo na tom mestu. Čak i ako nemate ništa protiv nošenja teškog, a mo\da krhkog kućišta, morate imati na umu da vaš desktop neće raditi bez svih kablova, utičnica, monitora, tastature i miša.

Mini računari, poput Intel NUC ili prilagođeni mali računari sa mini-ITX matičnom pločom, mogu služiti kao srednja tačka između desktopa i laptopa. Međutim, i dalje im je potreban ekran i periferije, tako da nisu toliko dobri kao laptop u tom pogledu.

Laptopovi su nepobedivi u ovoj kategoriji. Laptop, jednom napunjen, može raditi nekoliko sati bez potrebe za priključenjem, i ako zaista želite, možete preskočiti sve periferije i koristiti laptop takav kakav jeste. Za rad i zabavu, ovo će biti dovoljno, ali za gejming, nije jednostavno.

Trajanje baterije laptopa zavisi ne samo od modela koji izaberete, već i od igara koje igrate i režima napajanja koji koristite. Igranje indie igre na prosečnom gejming laptopu neće brzo isprazniti bateriju i trebalo bi da pruži pristojno gejming iskustvo, ali ako ste više za AAA naslove, morate biti spremni da većinu vremena budete priključeni, kako zbog baterije, tako i zbog performansi. Pored toga, pravi gejming laptopovi su često veći i mogu biti prilično teški u poređenju sa ultrabookovima.

Što se tiče periferija, mnogi se snalaze sa ugrađenom tastaturom laptopa, a veći monitor je opcionalan. Međutim, igranje na touchpad-u gotovo sigurno će završiti frustracijom, tako da će vam ipak trebati gaming miš. Ja lično ne mogu ni da radim bez miša. To se isto odnosi na dodatne gaming tastature, gaming slušalice i drugu dodatnu opremu u vidu podloga za miševe, mikrofona, web kamera i drugih periferija. 

Iako nisu uvek savršeno rešenje, laptopovi su jedini način da udobno igrate u pokretu, tako da lako pobeđuju u ovoj rundi.

Gejming ručni uređaji poput Asus ROG Ally i ostalih iz naše ponude su od skoro alternativa, ali nikada ne mogu zameniti laptop. 

Cena kao opšte pravilo, i činjenica da obično možete dobiti bolji ili uporediv desktop za manje nego što biste platili za laptop. Ovo je posebno istinito za uređaje na srednjem do visokom nivou. Možete često dobiti budžetski gejming laptop po nižoj ceni nego desktop, ali taj laptop će verovatno pružati lošije performanse nego desktop.

Teško je dati opšte smerice i zbog toga pročitajte tekst o najboljim laptopovima u našim radnjama ovog leta.  Postoje opcije koje koštaju do 70.000 dinara i koje solidno obavljaju posao, a ako ste samo za indie igre i stare naslove igara gde i nema baš neke potrebe za jačom grafičkom karticom, mogli biste odabrati laptop za oko 60.000 dinara. Moderni integrisani GPU-ovi mogu biti iznenađujuće dobri.

Vrhunski gejming laptopovi obično dolaze sa premijom. Na primer, Lenovo Legion 9i, koji je izvanredan laptop koji je dobio odlične ocene, opremljen RTX 4090 i Intelovim procesorom 13. generacije. Alienware Aurora R16 sa RTX 4090 i Intel Core i9-14900F takođe ima svoje obožavaoce među recenzentima. Iskreno, Asus ROG Gaming laptopovi su "all-in-one" rešenje, pa zato dobro razmotrite i tu opciju.

Cena se može dodatno smanjiti ako umesto kupovine gotovog gejming desktopa, sami sklopite svoj. Mogućnost mešanja i kombinovanja delova često pravi bolji PC i obično nudi bolju vrednost.

Bez obzira na budžet, gejming laptopovi obično imaju nešto lošiju vrednost za novac nego desktop računari. Prilagođeni PC nudi najbolju vrednost za novac, ali uključuje i gnjavažu sklapanja PC-a od nule. Gotovi desktop i gejming laptopovi su prilično slični u ceni, iako bi kupci sa ograničenim budžetom trebalo da biraju desktop.

Performanse  između gejming laptopova i desktopa variraju u zavisnosti od modela i cenovnog ranga. Nemoguće je ponuditi direktno poređenje, ali možemo pokušati.

Moguće je kupiti laptop koji ima iste osnovne delove kao i desktop, kao što su isti model GPU-a ili sličan CPU. Međutim, važno je napomenuti da ove grafičke kartice nisu iste kao njihovi desktop ekvivalenti. Često imaju niže taktove i manje jezgara, da ne spominjemo mnogo niže zahteve za napajanje, što se prevodi u lošije performanse. Ovo niste očekivali, zar ne?

Desktop verzija RTX 4090 napravljena od strane Nvidia-e dolazi sa 16.384 CUDA jezgra, 24GB VRAM-a preko 384-bitne memorijske magistrale, i TDP-om od 450 vati. Mobilna verzija ima samo 9.728 jezgara, 16GB VRAM-a, 256-bitnu memorijsku magistralu i TDP od 120 vati. Niko ne spori da je ovo i dalje jak GPU, ali... Ove razlike u specifikacijama ostaju bez obzira da li kupujete budžetski laptop ili model za entuzijaste jer mobilni GPUi i CPU imaju različite specifikacije zbog mnogo manjeg formata laptopa.

Ukratko, ako potrošite 100.000 dinara za desktop u odnosu na 100.000 dinara za laptop sa sličnim specifikacijama, uvek ćete dobiti više performansi iz desktop računara. Ali, gejming laptopovi mogu biti veoma dobri i savršeno dovoljni čak i za AAA igranje.

Efikasnost i vazduh

Gejming desktopovi imaju veliku prednost u odnosu na laptopove u vidu protoka vazduha. Laptopovi su sve tanji a komponente se pakuju na nove načine, ali što je manje prostora u kućištu, to laptop može imati više problema.

Desktopovi, sa svojim velikim kućištima, daju komponentama mnogo više prostora za rad. Možete dodati ventilatore u kućište, koristiti snažan hladnjak za procesor, pa čak i uložiti u sistem za tečno hlađenje. Tečno hlađenje u laptopovima nije nepoznatno, na primer,  Lenovo Legion 9i ima takav sistem, ali je svakako ređe nego korišćenje ventilatora.

Gejming laptopovi se mogu pregrevati više nego što je razumno pa izbegavajte  takve modele i pronađete nešto što može da se izbori sa toplotom. Zato postoje rešenja u vidu postolja i kulera za laptop, koji su u današnjim uslovima rada i igranja gotovo neizbežni dodaci.

Buka će uvek biti bitan faktor. Kako nema prostora za više velikih ventilatora, tanki ventilatori koji se koriste u laptopovima moraju raditi prekovremeno sve vreme. To ih često čini prilično bučnim.

Gejming laptopovi možda nema najbolju efikasnost baterije. Modeli višeg ranga obično ostaju priključeni, toliko da mnogi recenzenti ne obraćaju mnogo pažnje na trajanje baterije jer se podrazumeva da ćete imati pristup utičnici. Ali, nije da nikada ne možete igrati u pokretu, samo što procenjeni podaci koje nude neki proizvođači, nisu uvek tačni. Zamislite crni ekran u odlučujućem momentu igre!

Desktop će gotovo uvek koristiti više struje, što doprinosi njegovoj sposobnosti da pruži bolje performanse. Potrošnja energije zavisi od toga šta vaš PC trenutno radi jer napajanje od recimo 1.200 vati ne znači da će vaš PC uvek trošiti toliko energije.

Mogućnost nadogradnje

Mogućnost nadogradnje, nemogućnost iste, trenutno je tema o koojoj se polemiše kada su u pitanju laptopovi. Retki laptopovi nude mogućnost nadogradnje ali češće su vam opcije ograničene na SSD memorije i RAM...

Lepljenje RAM memorije na matičnu ploču je rastući trend koji mnogim gejmerima nije omiljen. Laptopovi kao što su recimo Dell XPS 14 ili Asus ROG Zephyrus G14, iako oba napravljena za gejmere, više ne uključuju nadogradivi memorijski modul. Ova procedura je nekada bila uobičajena kod gejming laptopova, ali kako notebook računari postaju sve tanji, proizvođači menjaju mogućnost nadogradnje za lakše kućište pa tako ostajemo bez nekih pogodnosti. Veći gejming laptopovi gotovo uvek vam omogućavaju nadogradnju RAM-a ako to želite, a nadogradnje SSD skladišta su takođe uobičajene.

Desktop PC je najviše moguće nadograditi. Možete menjati svaku komponentu tokom vremena iako postoje neka ograničenja, kao što je utičnica na matičnoj ploči koja vas ograničava na određeni asortiman procesora, ali i matične ploče se mogu zameniti.

Gotovi desktopovi mogu biti problem jer proizvođači ponekad ne dozvoljavaju nadogradnje, bilo kroz poništavanje garancije ili uključivanjem komponenti napravljenih po meri koje je teško zameniti.

Šta kupiti?

Ne postoji ovde bolji ili gori već se sve svodi na to šta vam je potrebno od vašeg računara. Ako želite da ga nosite, laptop računar je i dalje najbolja opcija bez sumnje. Ako prenosivost nije veliki problem, desktop može biti bolja kupovina.

Desktopovi obično nude bolju vrednost za novac, bolje termalne karakteristike i mogućnost nadogradnje. S druge strane, izgradnja prilagođenog PC-a znači da morate uložiti neko vreme u istraživanje i eventualno ga sami sastaviti. Takođe morate uračunati cenu monitora, tastaturemiša, podloge za miša kao neophodne periferije. Kada saberete kućište i periferije, desktopovi i laptopovi su mnogo bliži po ceni nego što se čini.

 

Prilikom kupovine, razmislite o tome koliko vam je potrebna prenosivost koju laptop može pružiti. Sve ostalo je sekundarni izbor u ovom poređenju, a pobednik zavisi od vašeg budžeta, tipa PC-a koji kupujete i modela.

Slični članci

14.
Aug.
2024.
PC
Kada rešite dilemu između desktop PC računara ili laptop računara, pa onda još da li da kupite gejming laptop ili nešto malo drugačije, ...
09.
Aug.
2024.
PC
Kada smo rešili dilemu PC ili laptop, i proverili šta je osnovno što treba da tražimo kada biramo laptop, red je da se pozabavimo nosioc...
19.
May.
2023.
Playstation
Uz Remote Play, možete da kontrolišete vaše PlayStation® konzole daljinski kada god imate brzu internet konekciju.