Ova mama je gejmer
22.09.2024.
Autor: Danica Manojlović

Tajne GEARBOX igara

Najbolje, najteže i sve ostale

Ne morate biti gejmer da biste znali nešto o kompaniji Gearbox Software jer nakon Borderlands filma, dopadao vam se ili ne, svi o njima pričaju i pišu. Nisam oduševljena filmom i više volim igre koje nam je Gearbox isporučivao svih ovih godina.

Istorija Gearbox Software

Gearbox Software je američka kompanija za razvoj video igara koja je osnovana 16. februara 1999 u gradu Frisco, Texas. Petorica developera, bivših članova Rebel Boat Rocker, Randy Pitchford, Brian Martel, Stephen Bahl, Landon Montgomery i Rob Heironimus, postavili su temelje ove više nego dinamične firme. Početni rad Gearbox je uključivao razvoj proširenja za popularnu igru Half-Life i portovanje igre na različite konzole, što je značajno doprinelo njihovom iskustvu u pravljenju igara za konzole.

Gearbox je 2005 godine lansirao svoj prvi originalni naslov, Brothers in Arms: Road to Hill 30, koji je brzo postao uspešan i doveo do nastavaka Brothers in Arms: Earned in Blood i Brothers in Arms: Hell's Highway. Ovi naslovi su utvrdili reputaciju Gearbox-a u industriji video igara. Tokom istog perioda, firma je razvijala portove za popularne igre kao što su Tony Hawk's Pro Skater 3 i Halo: Combat Evolved.

2007 godine, Gearbox je najavio rad na novim projektima zasnovanim na licenciranim filmovima, uključujući Aliens i Samba de Amigo za Wii, što je predstavljalo novi pravac za firmu.

Kreacija Borderlands počela je oko 2005 godine, a igra je prvotno objavljena 2009. godine. Ova nova franšiza je postala ključna za Gearbox, sa svojim jedinstvenim grafičkim stilom i procedurama za generisanje oružja. Uspeh igre Borderlands je omogućio firmi da nastavi sa razvojem i drugih igara, uključujući Borderlands 2 (2012), Borderlands 3 (2019) i spin-off Tiny Tina's Wonderlands (2022).

Gearbox je 2015. godine otvorio novi razvojni studio u Quebec City, dok su 2016. godine osnovali Gearbox Publishing kako bi se proširili za objavljivanje igara trećih strana.

Nakon perioda značajnih promena, uključujući akviziciju od strane Embracer Group u aprilu 2021. za 1.3 milijarde dolara, Gearbox je nastavio da se širi. Osnovali su Gearbox Studios za TV i filmsku produkciju, a tokom 2022. godine, akvizicije su uključivale Lost Boys Interactive i IP Risk of Rain.

U martu 2024. godine, Take-Two Interactive je najavio kupovinu Gearbox-a za 460 miliona dolara, što je formalno završeno 12. juna 2024. godine. Ova akvizicija uključuje Gearbox Software, kao i sve njihove satelitske studije i Gearbox Publishing.

Embracer Group je zadržao nekoliko studija i prava na igre, ali Gearbox sada funkcioniše pod okriljem Take-Two, nastavljajući svoj rad na razvoju i publikovanju inovativnih igara.

 

Evo tabele koja sadrži Gearbox igre, poređane po abecednom redu:

Redni broj Naziv igre
1 Aliens Infestation
2 Aliens: Colonial Marines
3 Battleborn
4 Borderlands
5 Borderlands 2
6 Borderlands 2: Tiny Tina's Assault on Dragon Keep
7 Borderlands 3
8 Borderlands Legends
9 Brothers in Arms DS
10 Brothers in Arms: D-Day
11 Brothers in Arms: Double Time
12 Brothers in Arms: Earned in Blood
13 Brothers in Arms: Furious 4
14 Brothers in Arms: Hell's Highway
15 Brothers in Arms: Road to Hill 30
16 Duke Nukem 3D
17 Duke Nukem Forever
18 Godfall
19 Half-Life
20 Half-Life: Blue Shift
21 Half-Life: Decay
22 Half-Life: Opposing Force
23 Halo: Combat Evolved
24 Homeworld
25 Homeworld 3
26 Homeworld: Deserts of Kharak
27 James Bond 007: Nightfire
28 New Tales from the Borderlands
29 Risk of Rain 2
30 Samba de Amigo
31 Tiny Tina's Wonderlands
32 Tony Hawk's Pro Skater 3
33 Tribes of Midgard
34 Trover Saves the Universe

Tabela sadrži 34 igre razvijene ili izdate od strane Gearbox Software.

 

20 Najboljih Gearbox Software igara

 

Homeworld: Remastered Collection

Ova kolekcija donosi remasterovane verzije Homeworld i Homeworld 2, strateške igre koje su redefinisale RTS žanr. Uključene su originalne verzije sa tehničkim unapređenjima, kao i pristup Homeworld Remastered Steam Multiplayer Beta. Igra je osvojila brojne nagrade i ostavila neizbrisiv trag u svetu strategije.                                Ocena korisnika: 93/100

 

Borderlands 2: Tiny Tina's Assault on Dragon Keep

Ovaj DLC za Borderlands 2 uvodi igrače u fantastičan svet magije i zmajeva u Tiny Tina avanturi u kojoj je ona Bunker Master. S obzirom da je ovo jedan od najvećih i najinovativnijih dodataka u istoriji Borderlands, igrači mogu očekivati razne zadatke, bočne misije i epski plen.

Ocena korisnika: 89/100

 

Borderlands 3: Bounty of Blood - A Fistful of Redemption

Ovaj dodatak za Borderlands 3 vas vodi na planetu Gehenna u borbu protiv Devil Riders-a. Svi neprijatelji i plen prilagođavaju se nivou vašeg lika, pružajući izazov na svakom koraku.

Ocena korisnika: 89/100

 

Half-Life

Half-Life je revolucionarna pucačina iz prvog lica koja je redefinisala akcione igre svojim inovativnim pričanjem priče kroz okruženje i jedinstvenim dizajnom nivoa. Dr. Gordon Freeman je postao ikona sveta gejminga.

Ocena korisnika: 89/100

 

Borderlands 2: Sir Hammerlock vs. the Son of Crawmerax

Peti i poslednji Headhunter DLC za Borderlands 2, gde se igrači suočavaju sa moćnim neprijateljima u pokušaju da pobede sina Crawmerax-a.

Ocena korisnika: 84/100

 

Borderlands 2

Igra koja je iskombinovala pucačinu iz prvog lica sa RPG elementima, uvodeći igrače u svet pun neprijatelja, oružja i zadataka, sve uz kooperativni mod do 4 igrača.

Ocena korisnika: 84/100

 

 

Halo: Combat Evolved

U ovoj legendarnij igri, preuzimate ulogu Master Chief-a, super vojnika koji se bori protiv saveza vanzemaljaca, dok pokušava da otkrije misterije drevnog sveta Halo.

Ocena korisnika: 84/100

 

Borderlands 2: Mad Moxxi and the Wedding Day Massacre

Još jedan Headhunter DLC za Borderlands 2, ovaj put s temom venčanja koje vodi Mad Moxxi, gde ljubav i haos vladaju.

Ocena korisnika: 84/100

 

Borderlands 2: The Horrible Hunger of the Ravenous Wattle Gobbler

Tematski DLC inspirisan Danom zahvalnosti vodi igrače u svet u kojem se bore protiv ogromnog Wattle Gobbler-a.

Ocena korisnika: 83/100

 

Borderlands 2: Game of the Year Edition

Ova verzija uključuje osnovnu igru i sve do tada objavljene DLC sadržaje, pružajući igračima kompletno Borderlands 2 iskustvo.

Ocena korisnika: 82/100

 

Tony Hawk's Pro Skater 3

Klasična skateboard igra u kojoj igrači mogu birati da budu Tony Hawk ili neki drugi profesionalni skejter, dok izvode impresivne trikove širom sveta.

Ocena korisnika: 82/100

 

Borderlands 2: Mr. Torgue's Campaign of Carnage

Ovaj DLC donosi intenzivne borbe u kojima igrači imaju priliku da osvoje veliki plen, uz dodatne zadatke koje zadaju likovi poput Tiny Tina i Mad Moxxi.

Ocena korisnika: 82/100

 

Borderlands 2: How Marcus Saved Mercenary Day

Još jedan DLC za Borderlands 2 s temom praznika, gde Marcus pokušava da spasi praznik Mercenary Day.

Ocena korisnika: 81/100

 

Borderlands: Game of the Year Edition

Prva igra u Borderlands serijalu, sa svojim jedinstvenim stilom i kombinacijom pucačine i RPG elemenata, omogućava igračima da istraže planetu Pandora u potrazi za moćnom vanzemaljskom tehnologijom.

Ocena korisnika: 81/100

 

Half-Life: Opposing Force

U ovoj ekspanziji za Half-Life, igrate kao Adrian Shephard, američki marinac koji se bori protiv vanzemaljaca i specijalnih jedinica u Black Mesa Research Facility.

Ocena korisnika: 81/100

 

Aliens: Infestation

Akcioni triler koji stavlja igrače u ulogu kolonijalnih marinaca u borbi protiv smrtonosnih Xenomorfa.

Ocena korisnika: 80/100

 

Homeworld: Deserts of Kharak

Pre nego što pronađete svoj dom, prvo morate istražiti tajne pustinje Kharak. Ova strategija smeštena je na umirućoj planeti, a igrači vode ekspediciju koja bi mogla promeniti sudbinu čovečanstva.

Ocena korisnika: 80/100

 

Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour

Klasična pucačina vraća se sa unapređenjima u ovoj jubilejskoj verziji, gde Duke Nukem ponovo spašava Zemlju boreći se protiv vanzemaljaca.

Ocena korisnika: 80/100

 

Borderlands

Prva igra u serijalu koja je uvela mehaniku shoot & loot kombinovanu sa RPG elementima. Stavlja igrače u ulogu plaćenika na Pandori, u potrazi za misterioznim The Vault-om.

Ocena korisnika: 80/100

 

Borderlands: Game of the Year Enhanced

Ova unapređena verzija originalnog Borderlands-a donosi poboljšane vizuale i nova podešavanja, zadržavajući istu zabavu i akciju.

Ocena korisnika: 80/100

 

5 Najtežih Gearbox Igara

Iako je Gearbox doživeo ogroman uspeh sa igrom Borderlands iz 2009. godine, studio razvija igre još od kasnih 90-ih. Njihove igre su poznate po humoru i unikatnom stilu igranja, ali često dolaze sa izazovnim nivoima težine. ovo je pet najtežih Gearbox igara.

 

Duke Nukem Forever

Ocena težine na GameFAQs: 3.04; Platforme: PC, PS3, Xbox 360; Datum izlaska: 14. jun 2011.

Nakon godina razvoja, Duke Nukem Forever donosi iznenadne skokove u težini. Bossovi poput Alien Queen i Octoking su posebno teški, dok su turet sekcije frustrirajuće zbog velike količine neprijatelja i činjenice da Duke može biti brzo eliminisan. Ove deonice su mogle biti bolje balansirane, ali uz veštinu i korišćenje svih oružja, igra se ipak može savladati.

 

Borderlands 2

Ocena težine na GameFAQs: 3.12; Platforme: PC,PS4,Xbox1,PS Vita,Switch; Datum: 18. septembar 2012.

Borderlands 2 je brza i teška igra puna izazovnih neprijatelja, zbog čega igrači moraju konstantno unapređivati opremu kako bi preživeli. Neke klase likova su mnogo bolje prilagođene preživljavanju nego druge, što može otežati iskustvo, posebno tokom prvih nekoliko sati igranja.

 

Battleborn

Ocena težine na GameFAQs: 3.15; Platforme: PC, PS4, Xbox One; Datum izlaska: 3. maj 2016.

Battleborn je MOBA igra sa strmom krivom učenja. Igra malo toga objašnjava, ostavljajući igračima da sami otkriju kako funkcionišu njeni sistemi. Nasumične nagrade za opremu nakon svake partije mogu varirati u korisnosti, što dodatno otežava kreiranje efikasnih likova.

 

Brothers in Arms: Hell's Highway

Ocena težine na GameFAQs: 3.17; Platforme: PC, PS3, Xbox 360; Datum izlaska: 23. septembar 2008.

Hell's Highway je igra sa intenzivnim bitkama i visokom težinom, što doprinosi osećaju opasnosti i napetosti na svakom koraku. Neprijatelji su smrtonosno precizni, a zakloni se lako uništavaju, pa je teško dovršiti misiju sa živom posadom. Igra zahteva strateško planiranje i pravilno korišćenje različitih timova vojnika.

 

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Ocena težine na GameFAQs: 3.37; Platforme: PC, PS3, PSP, Xbox 360; Datum izlaska: 20. novembar 2006.

Road to Hill 30 je najteža Gearbox igra zbog ograničenih opcija za taktiku i nasumičnih pojavljivanja neprijatelja. Igra sadrži nivoe u kojima morate preživeti bez pomoći saboraca, a tenkovi su smrtonosni i teško ih je uništiti zbog loše pozicioniranih raketnih bacača. Da biste završili igru, potrebno je mnogo veštine, ali i sreće.

 

Sve Borderlands igre od najgore do najbolje

Većina Borderlands igara dešava se na planeti Pandori, u dalekoj budućnosti. Mega-korporacije žele kontrolu nad svim planetama kako bi ih kolonizovale i eksploatisale, dok su neki kolonisti okrenuli leđa tim korporacijama.

Pandorase izdvaja među ovim kolonizovanim svetovima zbog prisustva misterioznih, naprednih vanzemaljskih artefakata koji bi mogli biti ključ neverovatnih tehnologija i bogatstava. U priči su plaćenici, poznati kaovault hunters, koji traže priliku za zaradu uz okrutne bande koje pokušavaju da steknu reputaciju kroz nasilje.

8. Borderlands Legends

Platforme: iOS Developer: Gearbox Software

Borderlands Legends bio je eksperiment u pokušaju da se proširi na novi žanr i pronađe širu publiku, ali nije uspeo da se uskladi sa jedinstvenim karakteristikama Borderlands serije. Osnovni sistemi su bili solidni, ali je većina onoga što je činilo Borderlands posebnim izgubljena u prelazu na mobilnu platformu.

 

7. New Tales from the Borderlands

Platforme: PC, PS4/5, Xbox One/Series X/S, Nintendo Switch Developer: Gearbox Studio Québec

Nakon što su fanovi dugo tražili nastavak Telltale Games-ove narativno orijentisane igre, New Tales from the Borderlands je stigao sa mešovitim kritikama. Problemi su ležali u nedostatku zanimljivih izbora i ubedljivih likova, kao i u priči koja nije dostigla nivo prethodnika.

 

 

6. Borderlands 3

Platforme: PC, macOS, PS4/5, Xbox One/Series X/S, Nintendo Switch Developer: Gearbox Software

Iako su mnogi veterani bili razočarani, Borderlands 3 je igra sa izuzetnim osnovnim igranjem i sistemima, ali sa humorom i tonom koji su se činili izvan mesta. Igra je još uvek dobra, ali je nedostajalo duhovitosti i šarma iz prethodnih igara.

 

5. Borderlands: The Pre-Sequel

Platforme: PC,macOS,Linux,Android,PS3/4, Xbox360/One,Switch Developer: Gearbox Software, 2K Australia

Borderlands: The Pre-Sequel je donio eksperimente sa velikim budžetom i dodao nove mehanike u igru. Iako priča kao prequel ima ograničenja zbog kasnijih događaja, likovi i mehanike su pružili zabavu i svežinu.

 

4. Tiny Tina's Wonderlands

Platforme: PC, PS4/5, Xbox One/Series X/S Developer: Gearbox Software

Tiny Tina's Wonderlands donosi fantastični RPG u Borderlands svet. Iako nisu svi elementi savršeni, igra nudi jedinstvenu i zabavnu avanturu koja je savršena za fanove Dungeons & Dragons i Borderlands-a.

 

 

3. Borderlands

Platforme: PC, macOS, PS3/4, Xbox 360/One, Nintendo Switch Developer: Gearbox Software

Originalni Borderlands je definisao žanr looter-shootera, kombinujući najbolje elemente RPG-a i FPS-a. Sa jedinstvenim humorom i mračnijom pričom, ova igra i dalje pruža sjajan iskustvo čak i nakon svih ovih godina.

 

2. Tales from the Borderlands

Platforme: PC, macOS, iOS, Android, PS3/4, Xbox 360/One, Nintendo Switch Developer: Telltale Games

Tales from the Borderlands je izvanredno uspeo da prenese svet Pandore u narativno iskustvo, sa izvanrednim humorom i likovima. Ova igra se izdvaja kao jedan od najvažnijih spin-offova u video igri.

 

1. Borderlands 2

Platforme: PC,macOS,Linux,Android,PS3/4,PSVita,Xbox 360/One,Switch Developer: Gearbox Software

Borderlands 2 je najčistiji i najefikasniji izraz serije, sa unapređenim mehanikama i uvođenjem Handsome Jacka, najzapaženijeg negativca. Ova igra je neupitno najbolja u seriji, pružajući izvanredno iskustvo na svakom koraku.

 

 

Koja je vaša omiljena Gearbox igra?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Proizvođač: Exquisite Gaming Limited Visina: 20 cm Kompatibilan sa: većinom pametni...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41354
Većina priča u Borderland-u počinje i završava se krvoprolićem, što je i ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4826
Luda i uzbudljiva vožnja vas očekuje u Borderlands 3, originalnom looter-shooteru u koj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4120
PS4 Borderlands - The Handsome Collection
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Većina priča u Borderland-u počinje i završava se krvoprolićem, što je i ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD

Slični članci

18.
Sep.
2024.
Vesti/Najnovije
Svi fanovi igre Borderlands su jednostavno znali da je film BORDERLANDS neka vrsta najave nove igre u ovoj franšizi. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti ...
10.
Nov.
2022.
Vesti/Najnovije
Gde je bila Fiona i šta joj se dogodilo, još uvek je tajna.
03.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
Naučna fantastika u igrama ali i velikom broju ukrasa i figura. U čemu je draž ove igre?