Ova mama je gejmer
20.09.2024.
Autor: Danica Manojlović

THE UNION: Špijunska akcija sa velikim zvezdama i minimalnim utiskom

Halle Berry kao opasna špijunka

Znate da volimo akcione filmove, i da u našim radnjama imamo veliki izbor Funko POP! figura sa voljenim junacima brzine, intriga i pucanja. Da li je najnoviji Netflix akcioni film ono što smo čekali i da li će Halle Berry dobiti svoju Funko figuru kao Roxanne

“The Union” je, na žalost, još jedan od onih filmova napravljenih za striming koje ćete zaboraviti čim ih odgledate! 

Možete me zvati hejterom Netflix-a ali njihovi filmovi stvarno počinju da vređaju inteligenciju! The Union je jednostavno prosečan film koji nije katastrofalno loš ali daleko od toga da je na pravi način iskoristio zvezde koje je angažovao. O fantastičnom Londonu i Istri (Piran) da i ne govorim. Netflix je već pravio slične filmove po kalupu špijunske akcione komedije sa međunarodnim zločinačkim organizacijama. Odmah se setim Heart of stone (sa Gal Gadot i Jamie Dornanom) o kojem nisam ni mogla da pišem koliko mi je bio dosadan. Kraj leta i površan triler sa odličnim glumcima koje Netflix izbacuje krajem leta.

The Union - Priča

Ove godine, u netflix trileru za kraj leta, Halle Berry i Mark Wahlberg se suprotstavljaju međunarodnoj organizaciji koja je u potrazi za vitalnim “inteligencijama”.

Mike McKenna (Wahlberg) je običan momak ispod proseka iz New Jersey-a. On je građevinski radnik u četrdesetim, spava sa bivšom nastavnicom (Dana Delany), živi sa majkom (Lorraine Bracco), ide na pivo sa prijateljima, pokreće svoj stari kamion šrafcigerom… Njegovi dobri dani su čini se prošli odmah nakon srednje ali on se čini kao da mu je fenomenalno da tako životari.

Mike je doživeo pravu ljubav još u srednjoj školi sa Roxanne Hall (Hally Berry), koju vidimo u uvodnoj sceni a koja je opaka međunarodna špijunka ili šta li su već zamislili pošto je sve oko nje haotično kao i ona. Kada misija na početku filma, u Trstu, krene naopako, njen kako kasnije saznajemo muž i kolega agent gine od snajperskog metka usred neverovatno naivnog niza grešaka. Ona jedva preživi i vraća se kući u Jersey, gde sreće Mike-a u baru. Naravno, ne slučajno!

Roxanne je sva divna, nasmejana, pomalo opako obučena u kožu, ima zapuštenu frizuru sa izrastkom, vozi motor i flertuje kao da su u srednjoj. Kada pomisli na seks, Mike dobija inekciju koja ga uspava i on se budi u Londonu. Ups!

Ni manje ni više, njenoj agenciji je potreban novi regrut. “Polovina obaveštajne zajednice ne zna da postojimo, a druga polovina žali što je saznala,” tako ona opisuje organizaciju. Iskreno, kako rade, jedino mogu da žale što tako nešto jadno i postoji. I sad baš oni traže tipove kao što je Mike. Ona je svesna njegovih kvaliteta, on nije ali samo kaže “OK, u redu”, iako to znači da će morati da nestane zbog intenzivnog špijunskog treninga i tajne misije. Moraće i da preskoči ulogu kuma na venčanju svog najboljeg prijatelja. Da li je to zbog Roxanne ili je svestan da ovako menja život, nije jasno. Ja iskreno ne mogu da zamislim da je neko napisao tako plitak scenario i da je na nama sada samo da ga pratimo.

Postoji od početka neki hard disk pun osetljivih informacija koji je neki analitičar rešio da proda, sada je u rukama onoga ko daje više a prodaja se odigrava za dve nedelje i naš Mike ima toliko vremena da se utrenira. Nisam špijun ali sumnjam da se takve stvari razvlače na dve nedelje. Naravno, to sve ide preko “neke” posrednice koja prekida višemilionsku licitaciju i vodi agente kući a da joj život ni jednog momenta nije u opasnosti.

Glumci i prazne uloge, i mesta za gledanje

Mike i Roxanne imaju saborce koje glume poznata lica: J.K. Simmons je strogi šef, Adewale Akinnuoye-Agbaje i Alicee Lee su deo tima u agenciji dok je Mike Colter agent muž Nick Faraday,

Najlepši u filmu su mi London i Istra. Ekipa je evidentno povukla dobre veze kako se piše sa turističkim vlastima Londona jer Union ima bazu u BT Tower-u. Vode nas i do Seven Dials u SoHou, Albert Bridge, Tower Bridge, Royal Albert Hall i St Paul’s Cathedral. Wahlberg se stvarno pojavljuje na sceni tokom matine predstave “Matilda”.

Naletela sam na tekst u kojem se navode sve lokacije na kojima je sniman film. Ukoliko imate vremena, proverite sajt AtlasOfWonders. Tu imate čak i cene smeštaja u hotelima koji su prikazani.

Početak akcione sekvence nije sniman u Hrvatskoj, već u maloj susednoj zemlji Sloveniji.

Elegantni Tartinijev trg u Piranu, nazvan po slavnom violinisti i kompozitoru Giuseppeu Tartiniju, okružen je istorijskim zgradama, uključujući Gradsku većnicu i palatu u venecijanskom stilu.

Istra nam nudi Piran i uzane ulice kao mesta najžešćih scena u ovom filmu. Jesu one jako jednostavno urađene, svi skaču po komadi, uleću u pravim momentima, ruše sve i svašta a da se ni ne oznoje ali to je valjda tako i trebalo. Ti neverovatni pejzaži će vas naterati da obećate sebi da ćete sledeće godine tamo putovati.

The Union

Svaki film izvan neke poznate i stare franšize nađe način da uvede neki novi oblik tajne agencije sa objašnjenjima o tome kako oni postoje van javnog znanja. Nisu nam dovoljni samo Američki CIA, FBI, NCAS, DIA, i ostali pa koscenaristi David Guggenheim (Designated Survivor koja je po meni odlična serija) i Joe Barton (The Lazarus Project) pokušavaju da smisle svoj neki sistem u kojem agenciju čine bivši radnici plavaca i neki autsajderi. Dok su prošlosti nekih likova ostavljene našoj mašti na volju ako je budete imali, drugi su mnogo jasnije predstavljeni sa svojim kodnim imenima, uključujući Jackie Earle Haleya kao “Foreman”, nazvanog tako jer je nekada bio jedan. Ideja možda dobra, razrada loša!

Roxanne i Mike se u jednom momentu šale na temu plate članova organizacije napomenom da primaju istu minimalnu platu kao i stvarni sindikalcim 10 dolara na sat. E sad, ja plavuša ne mogu a da se na zapitam kako se agencija finansira. Onda je tu i CIA koja sarađuje sa Unionom iako većina članova nema prethodno vojno iskustvo i smatraju se autsajderima špijunskog sveta. Mislim da bih ja bila špijunka među špijunkama u ovakvoj dilentantskoj organizaciji.

Šupalj scenario nudi nevidljivu agenciju (kojoj ubijaju ljude po Trstu kao zečeve), agente bez osnovnog znanja a nigde niko ne kaže zašto sudbina sveta ostaje u njihovim rukama.

Zaključak

Ovo je, na žalost, samo još jedan u nizu filmova koji okuplja poznata imena i sigurno ne košta malo. Šupljikav scenario, isprazni dijalozi, nedostatak hemije između dva glavna lika i priča koja je mogla biti odličan film samo da je neko uradio posao kako treba. Sve više se pitam, ko pere pare snimanjem Netflix filmova i kada ćemo shvatiti da ne može svako biti John Wick!

Slični članci

16.
Aug.
2024.
Ova mama je gejmer
Kada je Ridley Scott 1979. godine predstavio film Alien neobaveštenim ljubiteljima filma, verovatno niko nije pomislio da će ovaj film pokrenuti fran&...
19.
Jun.
2024.
Ova mama je gejmer
Pisali smo o sve većem broju filmova i serija koji inspiraciju nalaze u igrama. Većina se bazirana poznatim igrama i nosi isti naziv, dok neki filmovi traže ...
29.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
TVORAC na tera da se zapitamo ko su nam pravi neprijatelji i da li smo sami sebi najveća pretnja.