Ova mama je gejmer
19.06.2024.
Autor: Danica Manojlović

ATLAS - Titanfall na Netflix način

Još jedan film o veštačkoj inteligenciji

Netlix je rešio da uđe u svet video igara na sve moguće načine. Pojedine serije su udahnule život starijim igrama, filmovi crpe inspiraciju iz igara a tu su i igre koje prave i nude. Neke serije i filmovi su urađeni savršeno, dok pojedini znaju da razočaraju. Da li je ATLAS film vredan gledanja?

Priča

Atlas je priča o Atlas Shepherd, analitičarki koju glumi Jenifer Lopez. Radnja se odvija otprilike ovako - Atlas se skoro tri decenije nakon pobune u kojoj je napredni AI bot po imenu Harlan (Simu Liu) pomogao da se oslobode druge mašine zaobilaženjem bezbednosnih protokolea i započnu rat sa čovečanstvom. Poznata priča sa novim okretom a to je da veštačka inteligencija gubi, a Harlan odlazi van planete da napravi novi plan kako da uništi ljude. Atlas je ćerka Harlanovog tvorca i odrasla je sa Harlanom kao bratom. Ona narednih 28 godina od tog događaja pokušava da locira gde je tačno Harlan otišao kako bi pretnja mogla da bude eliminisana zauvek.

 

Strahovi

Od samog početka, postaje jasno da Atlas ima kompleksan odnos prema veštačkoj inteligenciji. Najbolje bi se to moglo opisati kao mešavina straha, paranoje i mržnje. Njeni strahovi reflektuju one koje mnogi danas osećaju prema veštačkoj inteligenciji, dodatno pogoršani činjenicom da Harlan i njegov tim mogu da hakuju i zloupotrebljavaju tehnologiju oko nje.

Zanimljiva je scena u kojoj ona nosi plan napada odštampan na papiru, dok se vojnici čude i pitaju gde je našla printer. Ona im objašnjava: "Ne možete verovati veštačkoj inteligenciji," dok deli papirne planove, a ja se pitam kako je prenela te fajlove bez elektronskog uređaja? Ali, ko sam ja da postavljam takva pitanja?

Atlas posebno strahuje od uređaja nazvanog Neural Link, koji omogućava ljudskom umu da se direktno poveže sa AI pratiocem. Naravno, Atlas će u jednom trenutku morati da koristi Neural Link da bi se povezala sa veštačkom inteligencijom po imenu Smit (glas mu daje Gregory James Cohan), očigledno inspirisan Titanfall-om.

Atlas ima strahove ukorenjene u prošlim iskustvima, a film nam na svoj način pokazuje kako se sa tim strahovima treba suočiti kroz poverenje.

Smith

Najbolji deo filma je definitivno Smith i njegov odnos sa Atlas. Kada vam kažu da vaš ChatGPT učite da misli kao vi, a niste sigurni da li je to tačno, pogledajte ovaj par. Atlas je stalno mrzovoljna i sarkastična, a Smith, zahvaljujući svojim adaptivnim sposobnostima, postaje potpuno isti. AI, odnosno Smith, uči da psuje i šali se sa Atlas na isti način na koji ona razgovara s njim. Bilo mi je zadovoljstvo pratiti priču o njihovom prijateljstvu, dok Smith pokušava da dokaže da nisu svi AI isti.

Kao i ljudi, zar ne?

Video igra u filmu

Gledajući film, primetićete mnogo detalja koji izgledaju kao da su inspirisani video igrama. Nekoliko puta sam pomislila kako bi Atlas bila bolja kao igra nego film. Tu su uticaji iz Titanfall-a, Mechwarrior-a i Armored Core-a.

Atlas nije direktno inspirisan igrom Titanfall, ali sličnosti su očigledne. Mehanička odela su prvo što upada u oči. Režiser filma, Brad Peyton, priznao je u intervjuima da, iako Atlas nije direktno povezan sa Titanfall-om, pucačina iz prvog lica je bila inspiracija. Peyton je naglasio da je želeo da njegov film bude drugačiji.

"Naučna fantastika je nešto oko čega sam bio strastven od kad sam bio dete," rekao je za Total Film. "Za mene, naučna fantastika je sveto tlo. Zbog toga, ne želim da ponavljam ono što je već urađeno. Dakle, bilo je tu Avatara, Aliena... Titanfall-a, nekoliko drugih starih filmova iz 80-ih koje sam voleo – i onda sam se uverio da moj film bude drugačiji. Moj obim je bio drugačiji. Pokret je bio drugačiji. Hteo sam da ovo bude nešto jedinstveno."

Možda je ovo njegovo viđenje, ali izgleda i kao sve i ništa u isto vreme.

Vredi napomenuti da je u prvoj igri Titanfall, programer titana bila kompanija po imenu Atlas.

Opušteno gledanje

Neću vam reći da preskočite Atlas.

Možda je mogao biti bolji, ima svojih mana, a gluma J.Lo je prilično slaba, ali film sam odgledala opušteno. Uvek kažem da smo svi različiti i da svako treba da formira svoje mišljenje. Atlas donosi zabavu, solidne efekte i akciju, uz priču o veštačkoj inteligenciji kao sastavnom delu naše budućnosti. Možda je upravo to potrebno za opuštanje kod kuće petkom veče, bez preteranog razmišljanja.

Glumci

U ovakvom filmu, možda je teže razlikovati dobre od prosečnih ili loših performansa. Meni je Smith bio najbolji, uglavnom zbog ubedljive glasovne glume Gregory James Cohan-a.

Simu Liu kao Harlan deluje previše krut, poput robota, mada on to i jeste u filmu.

Lana Parrilla kao Val Shepard ima kratku, ali odličnu ulogu. Uvek mi je zadovoljstvo gledati je. Ostali glumci su solidni, ali te uloge je mogao igrati bilo ko.

Jenny?

Slatka kao i uvek, ali potpuno neubedljiva. Kao da je nekako uspela da ubaci snimanje za Netflix u svoj raspored sa tri dana, i to je to! Možda bi se trebala držati komedije.

Zaključak

Kao mnogi Netflix filmovi, Atlas pati od krize identiteta. Iako se vidi da su imali ambiciju da stvore blokbaster koji će se svideti publici, negde su se izgubili na tom putu. Poruka filma trebala bi da bude optimizam i vera u prijateljstvo, čak i kada uključuje AI. Sve što se sada dešava sa veštačkom inteligencijom i sve naše brige mogle su biti obrađene na dublji i realniji način. Dobili smo predvidljiv film koji se brzo zaboravlja. Ono što ostaje u sećanju je loša gluma Jennifer Lopez.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50533
Sa potpuno novim Unreal Engine 5, ARK otvara nova vrata u svet koji te neće ostaviti ra...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50356
Ustani iz prašine i klizi po pesku bezvremenske zemlje, ispunjene drevnim opasno...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvena igra Star Wars - The Deckbuilding Game - ti si heroj galaksije, a tvoj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.299,00 RSD
Vrsta
Nova
4.299 ,00 RSD

Slični članci

12.
May.
2024.
Ova mama je gejmer
Antracit je ubedljiva i veoma interesantna serija koja uspešno spaja komediju, napetost i neke gotičke elemente u jezivom zimskom okruženju.
11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igre su daleko više od puke zabave, one predstavljaju moćan alat za razvoj logičkog razmišljanja i veština kod dece. Kroz pravilan izbor igara i aktivn...
16.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Iako igranje video igrica i gledanje TV emisija imaju svoje prednosti, aktivno angažovanje, kognitivna stimulacija, razvoj veština, društvena i...