Nintendo
06.09.2024.
Autor: Danica Manojlović

Nintendo Switch 2 - Sve što do sada znamo

Istine i nagađanja

Nintendo Switch 2 još nije zvanično najavljen ali smo sada sigurni da možemo očekivati vesti direktno od kompanije tokom ove godine. Predsednik Šuntaro Furukava potvrdio je da će najava o nasledniku Nintendo Switcha biti objavljena u toku ove fiskalne godine. Moram da napomenem, za one koji to ne znaju, da fiskalna godina traje do 31. marta 2025. godine, pa tako imamo definisan rok za potencijalnu najavu Switch 2.

Nintendo obično predstavlja potpuno nove konzole kao modele koji se nadovezuju na karakteristike i snagu svojih prethodnika, ili se ređe odlučuje za nešto potpuno novo, kao recimo prelaz sa N64 na GameCube. Sigurna sam da će sledeća velika gejming konzola od Nintenda biti poboljšana verzija koncepta Switch, iako bi možda mogla imati novo ime. Malo je dosadno ono 1..2.. ili new.

Interesantna je informacija da je u septembru 2023, mejl unutar kompanije koji je otkriven kao deo sada rešene FTC tužbe povodom Microsoftove akvizicije Activision Blizzard, otkrio je da su izvršni direktori Activision-a bili obavešteni o postojanju "NG Switch" kao potencijalnog naslednika Switch-a. Mejl sugeriše da bi Nintendo Switch 2 mogao pružati performanse koje su otprilike na nivou PlayStation 4 ili Xbox One konzola.

Hajde da se podsetimo koje smo sve glasine čuli o Nintendo Switchu 2 i ono što bismo voleli da vidimo, ali ću Vas podsetiti i na tekst Da li će ovo biti teška godina za Nintendo?

 

Zvanični stav Nintenda

Predsednik Nintenda, Šuntaro Furukava, izjavio je na godišnjem sastanku sa investitorima 27. juna da ne očekuje nestašice zaliha za naslednika Nintendo Switch konzole. Kompanija je uspela da reši problem nestašice čipova koji su prethodnih godina uticali na proizvodnju Switch konzole i PlayStation 5. Furukava je naglasio da je najvažnije proizvesti dovoljan broj konzola kako bi se zadovoljila potražnja i sprečilo stvaranje preprodajnog tržišta.

Razlog za odlaganje Switcha 2 do 2025 godine je želja Nintenda da osigura dovoljan broj jedinica i dovoljno igara spremnih za lansiranje.

 

Datum izlaska i cena

Dakle, na osnovu prethodno napisanog, očekivani datum izlaska Nintendo Switch 2 konzole pomeren je na posle marta 2025 godine. Brazilski novinar Pedro Henrique Lutti Lippe prvobitno je objavio vest da će lansiranje Nintendo Switch 2 biti pomereno za 2025 godinu, a ovaj izveštaj je potvrđen i od strane Eurogamera i VGC. Prema Nikkeiju, Nintendo cilja na mart 2025 kako bi izbegao nestašice hardvera i obezbedio jak lineup igara, iako je moguće da dođe do daljeg kašnjenja.

Što se tiče cene, ona još uvek nije objavljena, ali se očekuje da će biti konkurentna s obzirom na tehničke specifikacije i poboljšanja koja se očekuju od nove konzole.

 

Da li će Switch 2 biti kompatibilan sa prethodnim igrama?

Iskreno, veliko je pitanje hoće li Nintendo Switch 2 omogućiti igranje igara sa prethodnog Switch modela, kao što je to postalo norma sa najnovijim generacijama Xbox i PlayStation konzola. Odgovor je još uvek nepoznat i teško ga je predvideti.

Izveštaj VGC-a navodi da je kompatibilnost sa prethodnim igrama „nejasna“. Neki izdavači trećih strana brinu se o mogućem uticaju na prodaju igara za novu generaciju ako nova konzola bude kompatibilna sa starim igrama. Nintendo je, u retkom zvaničnom komentaru, izjavio da se nada da će prebaciti korisnike Switch-a na novu platformu putem njihovih Nintendo naloga, ako sistem naloga opstane, što bi teoretski olakšalo pristup prethodnim kupovinama. Međutim, to nije isto kao da je konzola tehnički sposobna za to.

Kasniji izveštaji, iz izvora među proizvođačima dodatne opreme, sugerišu da će Switch 2 biti kompatibilan sa Switch igrama, uključujući fizičke kartice, kao i sa dodacima, uključujući Pro Controller i Joy-Con.

Nintendo ima dobar uspeh u podršci za kompatibilnost sa prethodnim igrama. Prisetimo se da je Wii podržavao GameCube igre, Wii U je podržavao Wii igre, Game Boy Advance je bio kompatibilan sa Game Boy igrama, a 3DS sa DS igrama. Nintendo Switch je, zbog novog formata kartica, napravio prekid sa prošlošću a i Nintendo je dobro profitirao ponovnim izdavanjem Wii U igara na Switch-u, osveživši najpopularniju Nintednovu franšizu Super Mario igara a posebno izdvajamo Switch Mario Kart 8 Deluxe koji i dalje osvaja nove igrače.

Ukoliko Switch 2 bude koristio isti format za fizička izdanja, Nintendo će verovatno omogućiti kompatibilnost sa prethodnim igrama. Ali... postoje tehničke prepreke koje treba prevazići, a mnogo će zavisiti od arhitekture čipa koju Nintendo odabere za Switch 2, što trenutno nije potvrđeno i poznato.

Specifikacije Nintendo Switch 2

Dizajn i čipset: Očekuje se da će Nintendo koristiti sistem na čipu od Nvidie, verovatno neki napredniji model od zastarelog Tegra X1 čipa koji se koristi u trenutnom Switch-u. Moguće je da će Nintendo dobiti prilagođeni čip od Nvidije zbog uspeha i obima Switch-a.

Međutim, napredak AMD-a, viđen kod Valve Steam Deck-a i Asus ROG Ally, mogao bi omogućiti Nintendo timu da obezbedi čip za sledeću generaciju Switch konzole, ali, verovatnije je da će Nintendo ostati uz Nvidiju.

Nedavne glasine o Tegra čipu zasnovanom na Samsungovom 5-nanometarskom procesu su opovrgnute, pa svi verujemo da će Nintendo Switch 2 imati neki oblik Nvidia čipa u svom srcu.

Performanse i skladište: Prema glasinama, Nintendo Switch 2 bi mogao imati Cortex-A78AE procesor sa osam jezgra, 10 striminga multiprocesora (SM), 8GB RAM-a i samo 64GB eMMC skladišta. Ovo je poboljšanje u odnosu na trenutni Switch, ali daleko od toga da je dovoljno da konkuriše PS5 ili Xbox Series X. Postoji mogućnost da će Switch 2 imati dodatni čip u doku koji bi poboljšao snagu konzole i video izlaz kada je priključen na 4K TV. Ova opcija bi bila interesantna, ali glasine o tome su se malo smirile. On-board skladište bi moglo biti 512GB, što bi predstavljalo značajno poboljšanje u odnosu na 32GB i 64GB trenutnih Switch modela.

Prikaz i ekran: Očekuje se da će Switch 2 imati OLED ekran, slično kao Switch OLED, ali bi bilo dobro da se poveća brzina osvežavanja sa 60Hz na 120Hz, kao što je to slučaj sa najboljim telefonima. Nema glasina koje podržavaju ovo, ali nada poslednja umire.

Sharp, koji proizvodi ekrane za trenutni Switch, je rekao da radi na novom LCD panelu za novu igraću konzolu, što bi mogla biti Switch 2 konzola. Moglo bi to biti razočaravajuće ako Switch 2 koristi stariju tehnologiju ekrana u odnosu na Nintendo Switch OLED konzolu. Takođe postoji mogućnost da Sharp misli na neku drugu još neobjavljenu konzolu jer ih je sve više, a nedavno smo videli i prvu konzolu koja će biti i nadogradiva pa Nintendo ima težak zadatak.

Treća strana proizvođača kontrolera Mobapad tvrdi da će Switch 2 imati ekran od 8 inča sa rezolucijom od 1080p. Trenutni Switch ima ekran od 7 inča i podržava 1080p samo kada je priključen na dock.

 

Da li će Switch 2 biti samo digitalan ili će igre biti prodavane na karticama (ili diskovima)?

Nintendo ima jake veze sa maloprodajom, jače od svoje konkurencije, pa je malo verovatno da će Switch 2 biti samo digitalan, iako bi to moglo da ima smisla za prenosivi uređaj. 

Prema izveštaju VGC-a, nova konzola će imati slot za Switch kartice sa igrama za fizička izdanja. Ovo je gotovo sigurno u vezi sa Switch 2, što takođe podržava mogućnost da konzola zadrži sličan oblik kao klasičan Nintendo Switch, kao i verovatnoću kompatibilnosti unazad

 

Nintendo Switch 2 karakteristike

Trenutno imamo malo informacija a više pretpostavki.

Ako Switch 2 bude zadržao sličan kontrolni sistem kao prethodnik, svi se nadamo poboljšanju Joy-Con kontrolera kako bi se smanjili problemi sa driftom i dodali analogni okidači za preciznije upravljanje, naročito u trkačkim igrama. Nintendo treba i da unapredi ergonomiju ako zadrži osnovni dizajn Switch-a.

Prema izveštajima, novi Joy-Con kontroleri biće veći i povezivaće se magnetički sa Switch 2. Takođe, planira se dodavanje više dugmadi.

Očekuje se poboljšanje u trajanju baterije za sledeću generaciju konzole, jer trenutni Switch često brzo ostaje bez energije tokom igranja intenzivnih igara. Veća baterija bi svakako učinila konzolu pogodnijom za dug putovanja.

Još jedna toliko željena funkcija je poboljšana Wi-Fi konekcija. Iako možda nije prva stvar koja vam pada na pamet, bolja Wi-Fi povezanost može značajno poboljšati iskustvo u igranju preko striminga ili pri preuzimanju igara.

 

Igre za Nintendo Switch 2

Najnovija saznanja sugerišu da bi za Nintendo Switch 2 mogla biti pripremljena nova Mario igra, koja će navodno biti razvijena uz Unreal 4 engine. Izveštaji takođe navode da će sistem biti lansiran s novim 3D Mario naslovom, dok će u drugoj godini životnog ciklusa konzole biti objavljen novi Mario Kart, pod nazivom Mario Kart X, za koji se veruje da je najskuplja igra koju je Nintendo ikada proizveo.

Postoje i izveštaji da Final Fantasy 7 Remake izgleda i funkcioniše kao PS5 igra na Switch 2, što bi moglo biti odlično predstavljanje snage uređaja pri lansiranju.

Prema navodima likera Nash Weedle-a, Bayonetta Trilogy bi mogla stići na Switch 2, sa unapređenim vizuelnim prikazom u odnosu na Switch  Bayonetta 3, performansama i HDR funkcijama. Takođe se spominje da su neki developeri na Gamescom 2023 imali priliku da vide novu verziju Switch The Legend of Zelda - Breath of the Wild na Switch 2, iako nije potvrđeno da li će ova verzija igre ikada biti objavljena javnosti.

Verovatno možemo očekivati velike prve igre za Switch 2, poput novih Zelda naslova i nove verzije Mario Kart. Metroid Prime 4, naslednik Switch Metroid Prime Remastered, je moguće da će biti naslov lansiranja za Switch 2 s obzirom na to da je jedini među prethodno najavljenim igrama koji još uvek nema datum izlaska.

Nije bilo novog Mario Kart-a više od devet godina, a poslednja velika 3D Mario igra bila je Switch Super Mario Odyssey iz 2017. godine.

 

Kupiti sadašnji ili čekati novi model Nintendo Switch 2?

Pitanje da li čekati Nintendo Switch 2 verovatno je već neko vreme aktuelno. Kao i kod mnogih stvari, odgovor zavisi od vaših specifičnih potreba i onoga što očekujete od konzole, ali i para.

Ako jednostavno želite da igrate postojeću biblioteku igara za Nintendo Switch, trenutne Nintendo Switch OLEDNintendo Switch Lite konzole će verovatno biti više nego dovoljno za vas. 

Nintendo Switch 2 će biti skuplji od trenutne Nintendo Switch, zahvaljujući opštim povećanjima cena tehničkih proizvoda i velikoj verovatnoći značajnih poboljšanja u hardveru, trenutni Nintendo Switch je odličan izbor ako tražite povoljnu opciju. 

Ako vam je najvažnije poboljšanje grafike, definitivno je vredno čekati Nintendo Switch 2. Trenutna konzola je sposobna za mnogo toga, sa igrama koje odlično izgledaju, poput Switch Splatoon 3 ili Switch Super Mario Bros. - Wonder, ali gotovo je sigurno da će igre na njenom nasledniku izgledati još bolje. Ukoliko često igrate 3'rd party igre, preporučujem da sačekate. Neke nedavno objavljene "igre trećih strana" na Nintendo Switch-u su patile od loših performansi. Za igre koje nisu razvijene ili objavljene od strane Nintenda preporuka je da sačekate snažniji sistem.

Tip osobe koja mora da ima najnoviju i najbolju verziju sistema će takođe sačekati sledeću godinu!.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Switch konzole HKO0318
Nintendo Switch Console (Red and Blue Joy-Con) Nintendo Switch  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
42.999,00 RSD
Vrsta
Nova
42.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Uživaj u šarmu Switch konzole u laganijem, kompaktijem obliku Nintendo Swit...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
32.999,00 RSD
Vrsta
Nova
32.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Uživaj u šarmu Switch konzole u laganijem, kompaktijem obliku Nintendo Swit...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
32.999,00 RSD
Vrsta
Nova
32.999 ,00 RSD

Slični članci

29.
Aug.
2024.
Playstation
Novi Sony PS5 Pro - Napredno igranje već sledećeg meseca?
17.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Gejming je lako mrzeti i braniti. Dežurni krivac za sve ono što se ne razume ili nema dovoljno informacija. Al je kažu nešto &sc...
18.
Apr.
2022.
Nintendo
Sve je tako jednostavno!