Focus on
08.10.2024.
Autor: Danica Manojlović

JOKER - Antagonista kojeg volimo da mrzimo

Harley Quinn kao obavezni saputnik kroz filmove, serije, stripove i igre.

Joker, lik kojeg mnogi ili obožavaju ili mrze, jedan je od najlegendarnijih strip-likova svih vremena.

Sa belom kožom, zelenom kosom i jezivim osmehom, Princ klovnova Gotama poseduje jezivu harizmu. Njegov izgled je dovoljan da stvori neprijatnu atmosferu, dok njegov smeh plaši i najveće kriminalce Gotama. Joker je stručnjak za hemiju, kriminalni um i psihopata. Nazivamo ga antagonistom, a ne zlikovcem, jer njegova motivacija nije da uništi Betmena, omiljenig heroja, radi svojih ciljeva. Naprotiv, on savršeno razume potrebu da Batman bude to što jeste.

Joker je jedan od retkih negativaca koji ne žude za novcem ili moći i njegov glavni cilj je da natera ljude da pate. Njegovo najjače oružje je panika.

 

Joker - Psihoanaliza

Psihologija Jokera je intenzivna i teško razumljiva. Prema njegovoj priči iz stripa „Batman: The Killing Joke“, Joker je bio neuspešni komičar, pokušavajući da zaradi novac za svoju trudnu ženu. U očajničkom pokušaju, uvučen je u svet kriminala, ali nije znao da je sve uzalud jer je izgubio ženu i dete u nesreći. Dok je planirao pljačku fabrike hemije u kojoj je nekada radio, sve se okrenulo naglavačke! Čovek koji je samo želeo da zaradi za svoju porodicu postao je najpoznatiji zlikovac u istoriji nakon što je upao u bazen hemijskog otpada.

Iako je više puta bio uhvaćen i zatvoren, svaki put je uspevao da pobegne.

Smatrati ga vrhunskim umom nije greška, s obzirom na to da je zbog svoje sposobnosti da planira i razume psihu protivnika nazvan „supernormalnim“. Uspeo je da inteligentnog psihijatra, Harlin Kvinzel, pretvori u ludog kriminalca. Harley Quinn, samo razgovarajući s njom je navodi da se zaljubi u njega. Jedna od najpouzdanijih metoda da se potvrdi Jokerova nevinost je ako on negira bilo kakvu umešanost u zločin jer je ponosan na svoje zločine i ne oseća potrebu da skriva svoja dela jer razume snagu moći, zbog toga poštuje svog suparnika, Betmena.

U Nolanovoj verziji Jokera, jasno se vidi da je osoba koju su svi smatrali ludakom zapravo bila ta koja je naterala Betmena da se bori kao nikad do tada. Iako ga je Betmen na kraju zaustavio u filmu „The Dark Knight“, prava pobeda pripala je Jokeru. Heroj obično nastoji da spreči da nevinima bude nanesena šteta, ali u ovom slučaju, Betmen je znao da je Joker zaustavljen samo privremeno, i da će se vratiti sa još većom osvetom i ludilom.

Joker, sa svojim sadističkim smislom za humor i ubilačkom prirodom, ostaje jedan od najfascinantnijih likova u istoriji stripa. Bez ikakvih supermoći, on je neustrašiv, slobodan i nema šta da izgubi. Njegova motivacija je uvek borba njegovog suparnika Betmena. Uživanje nalazi u patnji koju nanosi drugima, posebno Betmenu.

U „Batman: The Killing Joke“, naterao je Betmena, čiji je glavni kodeks da nikada ne ubije nekoga, da ga ubije.

 

Joker u video igrama

Svet stripa stvorio je neke od najprepoznatljivijih likova modernih medija. Dok heroji poput Batmana i Spider-Mana često zauzimaju centralno mesto, postoji nekoliko zlikovaca koji su nadmašili svoje protivnike i postali jednako, ako ne i više, poznati. Jedan od njih je, naravno, Princ zločina – Joker, jedan od najistaknutijih Batmanovih protivnika i možda najpoznatiji zlikovac u istoriji stripa.

Joker je već decenijama trn u oku Mračnog viteza, a njihova večita borba prenesena je izvan stripova u filmove, televiziju, a naravno i video igre. U svetu igara, Joker se pojavljuje u raznim inkarnacijama, od laganih avantura u LEGO Batman serijalu do mračnih i nasilnih prikaza u Injustice franšizi. Bez obzira na interpretaciju, Joker uvek uspeva da unese dozu ludila i haosa, gurajući Batmana do njegovih krajnjih granica.

 

Joker u LEGO Batman serijalu

U ovoj popularnoj seriji igara, Joker je zadržao elemente kampovskog humora iz ranijih stripova i TV serija, kombinujući ga sa surovim namerama.

Njegove šeme su često izuzetno zabavne, a igrači mogu uživati u njegovim nepredvidivim zločinima, što dodatno pojačava šarm samog serijala. Igra je napravljena za PS4 i XBOX konzole kao kao PS4 Lego Batman 3 - Beyond Gotham i XBOX ONE Lego Batman 3 - Beyond Gotham

 

 

Joker u Injustice serijalu

U seriji Injustice, Joker ide korak dalje i postaje centralni katalizator najvećeg sukoba.

Prevarom natera Supermena da ubije Lois Lane i uništi Metropolis, što vodi stvaranju Supermenovog režima. Iako sam Joker ne preživljava dugo u ovoj priči, njegovi postupci ostaju ključni za razvoj celog narativa, potvrđujući njegov status kao jednog od najopasnijih zlikovaca. Jokera smo igrali u PS4 Injustice 2 Legendary ediciji i ludo se zabavili.

 

 

Joker u Batman: Arkham serijalu

Neke od najboljih video igara o superherojima dolaze iz Arkham serijala, a Joker igra ključnu ulogu u njima.

Njegov glas daje legendarni Mark Hamill, a prikaz lika je jednako kompleksan i uznemirujući kao u animiranim serijama i stripovima. Od njegovih Titanom potaknutih planova u Arkham Asylum - PS4 Batman - Return To Arkham ( Asylum + Arkham City ), pa sve do halucinogenih scena u Arkham Knight - PS4 Batman Arkham Knight, Jokerova uloga u ovim igrama ostaje nezaboravna.

Iako je prošlo dosta vremena otkako je Joker bio glavni antagonist u video igri, njegovi prethodni prikazi ostaju neke od najimpresivnijih zlikovačkih uloga u istoriji igara. Jokerova evolucija kroz decenije, od stripa do video igara, dokazuje njegov neprekidni uticaj na svet pop kulture i gejminga.

 

Koje igre prvo odigrati?

Injustice: Gods Among Us

Ova borbena igra postavlja Jokera kao centralnu figuru koja pokreće događaje koji dovode do stvaranja tiranskog režima Supermena. Njegov najzloćudniji trenutak dolazi kada uspeva da prevari Supermena, izazivajući njegovu smrtnu kaznu nad Lois Lane, što dovodi do katastrofalnih posledica u Metropolisu. Igra pruža duboku priču i omogućava igračima da istraže razne likove iz DC univerzuma, uključujući i Jokera, koji je jedan od najsmrtonosnijih u igri.

 

Batman: Return of the Joker

U ovoj igri, Joker je prikazan kao glavni zlikovac koji se ponovo vraća kako bi stvorio haos u Gotham Cityju. Igra nudi poboljšanu grafiku u odnosu na prethodne verzije, kao i raznovrsne lokacije koje igrači mogu istraživati. Joker koristi svoje vojnike da se bori protiv Batmana, a njegov karakter i humor čine igru zabavnom.

 

Batman: The Telltale Series

U ovoj interaktivnoj avanturi, igrač preuzima ulogu Batmana i suočava se s izazovima koje postavljaju njegovi neprijatelji, uključujući Jokera. Ovaj Joker je prikazan kao "John Doe", misteriozni lik čiji će identitet zavisiti od odluka igrača. Ova igra kombinuje narativno vođenje i donošenje odluka, što je čini jedinstvenim iskustvom u odnosu na tradicionalne borbene igre.

 

Lego DC Super-Villains

Ova igra stavlja Jokera u centar priče, gde on vodi tim superzlikovaca protiv heroja.

Igra se ističe svojim humorom i laganom atmosferom, uz raznovrsne misije koje uključuju krađu, planiranje i borbe. Igrači mogu da preuzmu ulogu Jokera i koriste njegove karakteristične alate i trikove, dok se kreću kroz razne poznate lokacije iz DC univerzuma.

 

Batman: Arkham City

Ova igra je nastavak "Arkham Asylum" i pruža duboku priču u kojoj Joker zarazi Brucea Waynea svojom otrovanom krvlju. Batman mora da pronađe lek dok se bori protiv različitih neprijatelja, uključujući Jokera koji se bori protiv drugih zlikovaca kao što su Two-Face i Penguin. Igra je hvaljena zbog svoje duboke naracije i inovativnog borbenog sistema, a Jokerov humor i ludilo su savršeno integrisani u priču.

 

Mortal Kombat 11

Joker se pojavljuje u ovom popularnom borbenom franšizi kao deo "Kombat Pack".

Njegov karakter se odlično uklapa u krvavi svet Mortal Kombata, gde se ističe svojim jedinstvenim potezima, kao što su "Puppet Purry" i "Batsy Pew Pew". Igrači mogu da uživaju u njegovim ludim interakcijama i brutalnosti, što ga čini jednim od najslađih likova u igri.

 

The Adventures of Batman & Robin

U ovoj igri zasnovanoj na popularnoj animiranoj seriji iz 90-ih, Joker se neprestano suprotstavlja Batmanu kroz različite borbe i misije. Igra se fokusira na akciju, ali sadrži i elemente strategije, gde igrač mora da savlada različite prepreke i protivnike. Dijalozi su zabavni, a glas Jokera daje Mark Hamill, što doprinosi autentičnosti i nostalgičnom osećaju igre.

 

Fortnite

U Fortniteu, Joker je predstavljen kao jedan od skinova koji se može kupiti, donoseći svoj jedinstveni stil i veštine u bitku. Kao modni zlikovac, Joker nudi igračima priliku da igraju sa stilom i učestvuju u bitkama na zanimljiv način. Njegova prisutnost dodatno obogaćuje već raznolik svet Fortnitea, gde se sastaju likovi iz različitih univerzuma.

 

Arena of Valor

Ova mobilna MOBA igra donosi Jokera u potpuno nov svet, gde se suočava s raznim čudovištima. Igrači mogu da koriste njegove specijalne poteze, kao što su "Canned Laughter" i "Killing Joke", kako bi se borili protiv protivnika. Jokerov karakter se razlikuje od njegovih tradicionalnih prikaza, ali njegova zabavna i nepredvidiva priroda ostaje netaknuta.

 

SINoALICE

Ova mobilna RPG igra predstavlja Jokera u neočekivanom svetlu, gde se likovi ponašaju suprotno svojim tradicionalnim osobinama. Joker može da bude ljubazan, što dodaje složenost njegovom karakteru. Igra se fokusira na borbu i korišćenje specijalnih predmeta, kao što su karte i smešni gasovi, kako bi se stvorila jedinstvena iskustva za igrače.

Ove igre ne samo da prikazuju različite aspekte Jokera kao lika, već i doprinose njegovoj trajnoj popularnosti u video igara.

 

Joker u Funko POP!

Funko POP! figure su postale pravi kolekcionarski fenomen, a među njima se posebno ističu Joker figure sa legendarnim negativcem iz DC univerzuma. Ove figurice su prepoznatljive po svom jedinstvenom stilu, sa velikim glavama i malim telima, što im daje simpatičan izgled.

Joker, kao jedan od najpoznatijih likova, dolazi u raznim izdanjima, od klasičnih stripovskih verzija do onih inspirisanih filmovima. Njegova ikonična odeća, zelena kosa i široki osmeh su detalji koji se ne propuštaju. Funko POP! je uspeo da ovog kompleksnog lika predstavi u formi koja odražava njegovu harizmatičnu i zastrašujuću prirodu.

 

Harley Quinn igre

Stvorena za seriju "Batman: Animirana serija" i debitovala davne 1992. godine, Harley Quinn brzo je postala jedan od najomiljenijih likova u DC univerzumu. Prvobitno prikazana kao luda ljubavnica Jokera, Harley se vremenom razvila u samostalnog junaka, gotovo potpuno nezavisnog od svojih korena. Od ključnog člana "Suicide Squad"-a do saradnje sa Betmenom i Liga pravde, pa čak i avantura sa "Birds of Prey", Harley Quinn je izuzetno svestran lik i lako jedan od najboljih dodataka DC univerzumu u poslednje tri decenije.

Harley Quinn se proslavila tokom uspona moderne ere video igara, i prirodno je da je imala svoj deo video igara. Iako se većina njenih video igara fokusira na nju kao sporednog negativca, postoji nekoliko izvanrednih prikaza koji rivalizuju čak i sa najboljim Harley Quinn stripovima i animiranim pričama.

 

Lego DC Super Villains

U ovoj igri, Harley se prikazuje kao jedan od glavnih negativaca sa svojim prepoznatljivim humorom i jedinstvenim sposobnostima.

 

The Adventures of Batman and Robin

Prva video igra u kojoj se pojavila, kao krajnji šef, gde upravlja projektilima dok leti na svom motorizovanom naslonjaču.

 

Batman: Chaos in Gotham

Game Boy naslov koji uključuje Harley kao negativca u klasičnom Batman okruženju.

 

Batman: Vengeance

Ova igra pruža dublji uvid u Harleyin karakter, uključujući njene interakcije sa drugim likovima iz DC univerzuma.

 

Batman: Arkham Series

Harley se pojavljuje u svim Arkham igrama, gde igrači često moraju da se suoče s njom kao šefom, a njena uloga je značajno proširena u "Arkham Knight", gde igrači mogu kontrolisati Harley u dodatnim nivoima.

 

Gotham Knights

Ova igra donosi novu priču u kojoj se Harley ponovo pojavljuje kao složeni karakter.

 

Injustice Series

Igrači mogu da kontrolišu Harley u borbenim igrama, koristeći njene prepoznatljive akrobacije i oružje poput velikog čekića.

 

Mortal Kombat 11

Harley je predstavljena kao alternativni kostim za Cassie Cage, zadržavajući svoj jedinstveni stil borbe.

 

LEGO Batman Series

Harley se pojavljuje kao igrivi lik u svakoj LEGO Batman igri, a igrači mogu uživati u njenim avanturama kroz humoristične naracije.

 

Fortnite

Nedavno je uključena kao crossover koža, sa različitim stilovima koji se oslanjaju na njene filmove i stripove.

 

Do jula 2023. godine, Harley Quinn je imala značajnu ulogu u ukupno 26 video igara. Njena prva video igra bila je 1994. godine u "The Adventures of Batman and Robin", a od tada je postala nezaobilazna figura u brojnim naslovima. Harley Quinn ne samo da je postala simbol modernog DC univerzuma, već je i igračima pružila nezaboravna iskustva kroz svoje različite video igre, čineći je jednim od najzanimljivijih likova u video igračkom svetu.

 

I za kraj, pre nego pogledamo film Joker 2 Ludilo u dvoje, kako Joker sam kaže: „Verujem da vas ono što vas ne ubije, samo ojača.“

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Proizvođač: Exquisite Gaming Limited (EXG Pro) Visina: 21 cm Kompatibilan sa: veći...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Heroes - DC Batman 85th Anniversary POP! - The Joker Veličina figure: ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mini Figura DC Comics - The Dark Knight Trilogy - The Joker (Bank Robber) Proiz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figura Heroes - DC Batman POP! - The Joker - War Joker Proizvođač: Funko...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Funko POP! kolekcionarska figura - Joker Visina: 9cm Zvanično licenciran proizvod
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figura Heroes - Batman The Dark Knight Trilogy Funko POP! - The Joker Ve...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD

Slični članci

01.
Jun.
2023.
Playstation
Fanovi Spider man igre su ostai oduševljeni trejlerom koji smo videli na PlayStation Showcase pre par dana. Evo šta smo primetili.
08.
Jul.
2021.
E Sport
Baš kao što su glasine na socijalnim mrežama najavljivale, u Fortnite je stigao novi Batman Zero stil koji igrači mogu već od danas da nabave.
21.
Aug.
2020.
Vesti/Najnovije
Robert Patison je Batman i novom Batman filmu ali će Ben obući svoje odelo u novom The Flash filmu i podeliti scenu sa Ezrom Milerom.