Focus on
12.09.2024.
Autor: Miloš Stokić

Pre nego zaigrate BLACK MYTH: WUKONG

Par saveta za bolje igranje

Black Myth: Wukong nije laka igra a ovaj tekst pokriva brojne aspekte koje ćete susresti u prvih nekoliko sati igre. Šta je ono što treba da znate pre nego uđete u ovaj fantastični svet?

Recenziju igre pročitajte u članku BLACK MYTH WUKONG - Igra koju morate igrati!

 

Osnovno o Black Myth: Wukong

Ne brinite previše zbog smrti

Black Myth: Wukong ima nekoliko izazovnih bosova, a akcija je brza i uzbudljiva. Međutim, igra je mnogo pristupačnija od tradicionalnog Soulslike naslova. Vaš lik, ne gubi u igri volju čak i ako pogine. Čuvate sve svoje resurse, a jedina stvar na koju treba da obratite pažnju je da se vratite u borbu.

 

Izbegavanje je norma

Još jedan ključni element u igri Black Myth: Wukong je veština izbegavanja. Pošto ne postoji mehanika blokiranja ili pariranja, izbegavanje postaje tvoj glavni način da eskiviraš neprijateljske napade. Mnogi bossovi će napasti svom snagom, pa je ova veština neprocenjiva. S obzirom da je korišćenje Lekovite tikve ograničeno, važno je sačuvati je za ključne trenutke. Srećom, u igri nema kazni za težinu opreme, pa se ne moraš brinuti o sporijem izbegavanju. Postoje i veštine u stablu izdržljivosti koje poboljšavaju tvoje sposobnosti izbegavanja, smanjujući potrošnju izdržljivosti. Akcija u Black Myth: Wukong je brza, pa ćete često izbegavati udarce neprijatelja. Savršeno vreme izbegavanja takođe stvara ogledalo, dok trenutni usporava vreme. Kod mehanike blokiranja, čarobni blok se zapravo otključava malo kasnije u kampanji. Postoje i druge povezane mehanike, kao što su riposte ili povlačenje sa varijantnim kombo napadima štapa.

 

Nema mape

Iako uglavnom linearna, igra Black Myth: Wukong nudi velike oblasti sa više grana putanja koje vode do opcionalnog sadržaja, kao što su minibosovi, sporedne misije, kolekcionarski predmeti, nadogradnje i tajne oblasti. Na sreću, postoje sjajni žari koji vam pokazuju put do sledeće Svetišta Čuvara – tj. tačaka za brzi prelaz.

 

Opcioni sadržaj

Black Myth: Wukong sadrži mnogo dodatnog sadržaja, kao što su veštaci duha, sekundarne misije, mini igre, skriveni predmeti i tajne oblasti. Ovo vam daje priliku da istražite široki svet i pronađete brojne opcije.

 

Štap je jedini tip oružja u Black Myth: Wukong

U melee borbi u igri koristi se samo štap, jedini tip oružja koji Sudbinski Izabrani može koristiti. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

  • Otključavate tri stavke dok napredujete. Ovo uključuje agresivni Smash stav i odbrambeni Thrust stav, kao i Pillar stav, koji vam omogućava da se popnete na svoj produženi oružje.
  • Možete menjati stavke pritiskom na dugme, što vam omogućava da se prilagodite svakoj situaciji.
  • Lagani napadi sa štapom grade fokusne poene, koji se koriste za otpuštanje teških napada. Teški napadi kada imate +3 fokusne poene su jači i verovatno će uzdrmati protivnike.
  • Ako pratite normalni napad sa teškim napadom, izvodite različite kombo napade.

 

Više funkcija u Svetilištima

Svetilišta u Black Myth: Wukong nude mnoge funkcije koje će vam pomoći u avanturi:

  • Odmor - Obnovite zdravlje, manu, moć, qi, hlađenja čini, punjenja flašica. Svi manji neprijatelji će se ponovo pojaviti.
  • Putovanje - Brzi prelaz na druga otkrivena svetilišta ili regije koje ste posetili u prethodnim poglavljima.
  • Samostalno unapređenje - Omogućava da birate čini, dodeljujete poene talenta i unapređujete veštine duha.
  • Kovanje - Kreirate oružja i oklop koristeći materijale.
  • Kuvanje - Kombinujete vrste napitaka i namakanja za različite efekte na flašicu ili vrč.
  • Prodaja - Kupujte ili prodajte generalne predmete.
  • Priprema lekova - Kreirajte potrošne predmete.

 

Talenat poeni

Black Myth: Wukong ima nekoliko stabala veština koja odgovaraju različitim mehanikama, kao što su stavovi štapa, kategorije čini, transformacije i poboljšanja statistike. Slobodni ste da preraspodelite Iskrice tj. talent poene. Ovo se radi putem funkcije Samostalno unapređenje: Ponovo upali Iskrice na svetilištu. Možete poboljšati određene statistike ili aktivirati neke perkove kada vam se čine korisnim za nadolazeći susret.

 

Uništavaj tegle za dodatnu volju

Volja je glavni resurs u igri, potreban za kupovinu opreme ili predmeta. Pored poražavanja neprijatelja, možeš dodatno sakupljati volju uništavanjem tegli koje su razbacane po svetu. Svaka te obezbeđuje malom količinom volje, ali svaki dodatak pomaže.

 

Zeleni orbovi će obnavljati Tikvu

Pored sticanja volje, zeleni orbovi ti mogu  napuniti Lekovitu tikvu, što je zgodan način da se izlečiš bez vraćanja u svetinju, čime bi neprijatelji ponovo oživeli. Ono što igra ne otkriva je da svaka od ovih zelenih kugli obnavlja jednu Gourd porciju, što može biti odličan način da dobijete dodatno lečenje bez potrebe da odmarate na Keeper's Shrine-u, što bi dovelo do ponovnog pojavljivanja neprijatelja i prekinulo vašu istraživačku avanturu.

 

Predviđajte pre nego što bacite čini

Možete koristiti nekoliko magičnih čini tokom kampanje. Na primer, čini koje zamrzavaju protivnike, magleni oblik koji vam omogućava da udarite s leđa, pa čak i sposobnost da prizovete više duplikata koji takođe mogu napadati. Međutim, budite oprezni jer bacanje čini može biti prekinuto, pa je važno pravilno tempirati njihovu upotrebu.

 

Sjajna elita za sticanje veštine duha

Oni koji su igrali igre u kojima stičete sposobnosti neprijatelja, biće oduševljeni. Black Myth: Wukong ima čudovišta koja vam nagrađuju njihove veštine kada ih pobedite. Ova čudovišta su često označena plavim plamenom na telu, što označava da su yao guai šefovi ili elitni mobovi. Nakon što ih pobedite, ostaviće plamen koji možete pokupiti. Ovo otključava njihovu veštinu duha koju možete opremiti i koristiti u borbi.

 

Kombinacija flašica za život

Flašice u igri, vrčevi, imaju osnovnu funkciju i imaju ograničen broj punjenja i korišćenje ih obnavlja vaše HP. Postoje dve vrste predmeta koje igraju važnu ulogu: napici i namakanja.

  • Napici obnavljaju vaše HP u određenoj meri i, u nekim slučajevima, daju dodatno poboljšanje statistike. Takođe imaju broj slotova koje možete opremiti namakanjima.
  • Namakanja nude sekundarne poboljšanja, od poboljšane redukcije štete i otpora na elemente do poboljšanja primenjivih na određene čine.

Ovo se može pristupiti putem panela Kuvanje na svetilištu. Otvorite ga, kombinujte napitke i namakanja da biste postigli različite efekte i pripremite se za različite situacije.

 

Redovno proveravajte i organizujte opremu

Morate da vodite računa o napicima i namakanju, ali i o inventaru i opremi. Održavanje opreme u vrhunskom stanju je ključno kako biste imali najbolje performanse. Ne zaboravite da redovno proveravate svoje predmete i da uklonite one koje više nisu korisni.

 

Iskoristite šanse za pronalaženje kripto materijala

Dok se krećete kroz kampanju, obavezno potražite razne vrste materijala i resursa. Oni će vam pomoći da unapredite svoje oružje i oklop, kao i da poboljšate svoje veštine i čini. Kroz različite izazove i mini igre, možete zaraditi dodatne XP bodove i materijale koje možete iskoristiti za unapređenje.

 

Prednosti različitih vrsta napitaka

Neki napici mogu imati dodatne efekte, kao što su povećanje brzine, otpor na elemente, ili poboljšanje sposobnosti za određene vrste napada. Eksperimentišite sa različitim kombinacijama napitaka da biste pronašli one koje najbolje odgovaraju vašem stilu igre.

 

Poboljšanja i nadogradnje

Kao i u mnogim akcijskim RPG igrama, poboljšanja i nadogradnje su ključne za unapređenje vašeg lika. Pratite prilike za nadogradnju opreme i veština kako biste ostali konkurentni i efikasni tokom igre.

 

Unapređujte svoje znanje i razmenite iskustva sa drugim igračima

Povežite se sa zajednicom igre Black Myth: Wukong, čitajte forume i gledajte vodiče i savete drugih igrača kako bi ste dobili dodatne uvide i strategije. Ovo vam može pomoći da bolje razumete igru, naučite nove tehnike i izbegnete uobičajene greške.

 

Ne zaboravite da uživate 

Ne zaboravite da uživate u priči i svetu igre. Black Myth: Wukong nudi duboku naraciju i bogat svet koji se može istraživati. Provedite vreme istražujući i otkrivajući sve što ova igra ima da ponudi.

 

Borba u Black Myth: Wukong

Kontrolišite izdržljivost

Tokom prvih nekoliko sati igranja Black Myth: Wukong, brzo će vam postati jasno da je glavni fokus igre na borbi, sa stalnim sukobima sa bossovima dok napredujete. Svaka akcija, bilo da trčite, napadate ili izmičete napadima, troši izdržljivost. Ako ste ranije igrali slične igre, ovaj mehanizam vam je poznat. Međutim, ako ste novi u ovom žanru, važno je naučiti kako da efikasno upravljate vašom izdržljivošću. Prekomerno izbegavanje napada ili često napadanje može vas ostaviti ranjivim, jer kada ponestane izdržljivosti, postajete lak plen za neprijatelje. Zato se potrudite da se što pre naviknete na ovaj sistem i ne brinite previše ako vam na početku igre ponestane izdržljivosti. Kasnije ćete imati priliku da povećate svoju izdržljivost pomoću specifičnih veština i predmeta.

 

Sposobnosti transformacije

Destined One takođe ima sposobnosti transformacije. Za razliku od veština duha, stvarne transformacije pretvaraju vas u veće kreature koje su potpuno kontrolisane. Imaju svoje napade, zdravstvene barove i meru moći koja se troši tokom vremena. Pokušajte da nanesete što više štete ciljevima pre nego što se ponovo transformišete u svoj regularni majmunski oblik.

 

Strategija i prilagođavanje

Black Myth: Wukong je igra koja nagrađuje strategiju i prilagođavanje. Svaki susret sa neprijateljem može biti različit, pa je važno da uvek imate plan i da se prilagodite trenutnoj situaciji. Razvijajte svoje veštine, unapređujte opremu i stalno se prilagođavajte kako biste maksimalno iskoristili svoju avanturu.

 

Oružje velike štete kao prioritet

Predmeti u Black Myth: Wukong imaju tipove retkosti. Oružja veće retkosti imaju bolje statistike u celini. Neka oružja, poput početnog Willow Wood štapa, imaju više granajućih rezultata kada je u pitanju kovanje. Morate biti pažljivi u vezi sa onim što vam zaista treba kako ne biste bacali materijale. Što se tiče oklopa, postoje oni koji pružaju set bonuse kada se nose neki ili svi odgovarajući delovi opreme. Set Galeguard, inspirisan insektima, recimo ima:

  • Bonus za dva dela: Dobijate dodatni fokus kada izvodite savršeno izbegavanje.
  • Bonus za četiri dela: Blago smanjuje hlađenja svih čini kada izvodite savršeno izbegavanje.

 

Pillar Stance

Pillar Stance vam omogućava da se oslonite na svoj štap i popnete se na njegov vrh. Ova tehnika može biti veoma korisna kada se suočavate sa neprijateljima normalne veličine. Ipak, korišćenje ove poze bez Fokus poena može vas ostaviti ranjivim na napade, pa je preporučljivo imati bar jedan Fokus poen kako bi ste dostigli visinu potrebnu za efikasno izbegavanje napada.

Ova Pillar Stance tehnika takođe vam pruža priliku da odmorite i osmislite sledeći potez, posmatrajući obrasce neprijateljskih napada. Imajte na umu da ćete, ukoliko neprijatelj napadne štap dok ste na njemu, izgubiti izdržljivost koju ste već potrošili da održite ravnotežu. Ako imate tri Fokus poena i veštinu Skylarking, možete brzo dostići vrh štapa i koristiti Gourd da se izlečite. Ova tehnika može vam spasiti život!

 

Thrust Stance

Još jedna poza koju možete otključati kasnije je Thrust Stance, konkretno veština Offense in Defense. Ova veština vam omogućava da taktički uzmaknete tokom serije lakih napada. Ovladavanje ovom tehnikom zahteva precizno tempiranje, ali kada je savladate, možda ćete manje koristiti izbegavanje.

Umesto da izmičete ili bežite od napada neprijatelja, možete ostati blizu njih i tempirati taktičko povlačenje kako biste se povukli kada vam je potrebno lečenje ili obnova izdržljivosti. Ova strategija omogućava da održite svoj pritisak na neprijatelja, dok vam pruža priliku da povratite zdravlje i izdržljivost bez gubitka ofanzivne pozicije i sposobnosti nanošenja štete.

Uvek imajte Fokus poen

Fokus merač je prikazan žutom bojom u donjem desnom uglu ekrana, a Fokus možete akumulirati napadanjem neprijatelja, savršenim izbegavanjem ili punjenjem.

U početku imate samo jedan Fokus poen, ali kako sakupljate Sparks i otključavate veštine iz stabla veština Staff Stances, možete otključati dodatne poene. Punjenje Fokus poena zahteva da odmah izvedete težak napad, inače ih odmah gubite, za razliku od prirodnog sakupljanja kroz druge akcije poput napada. Ovaj Fokus merač vam omogućava da izvedete snažan težak napad koji može izbaciti neprijatelja iz ravnoteže, a što više Fokus poena imate, to ćete veću štetu naneti. 

Različite kombinacije koje možete izvesti koristeći različite poze takođe uzimaju u obzir koliko Fokus poena imate, pa uvek čuvanje jednog Fokus poena može vam omogućiti da brzo nanesete štetu neprijateljima.

Postoji veština pod nazivom Endeavour koju kasnije otključavate, a koja vam omogućava izvođenje ovih kombinacija bez potrebe za Fokus poenima. Ipak, šteta koju nanosite je značajno smanjena.

 

Započnite borbu sa potpuno napunjenim teškim napadom

Kada govorimo o Fokus poenima i teškim napadima, uvek se trudite da započnete borbu sa potpuno napunjenim težkim napadom. Punjenje brzo povećava vaš Fokus, ali ga ne možete zadržati, pa morate odmah izvesti težak napad nakon punjenja. Ako vas neprijatelj napadne, izgubićete sav Fokus koji ste prikupili.

Ako otključate veštinu Force Unbound, jednu od prvih veština kojoj treba da ti prioritet, možete trčati dok punite. Ovo vam omogućava da stvorite distancu, potpuno napunite Fokus i onda lako napadnete neprijatelje ovim razornim napadom.

 

Pritisnite Dodge - Izbegavanje za brži oporavak

Mnogi bossovi će prekinuti vaše napade ili vas baciti unazad svojim potezima, što vam može oduzeti vreme da se oporavite i nastavite borbu. Ipak, ne morate čekati da se vaš lik sam oporavi. Igra to ne pominje, ali ako pritisnete dugme za izbegavanje nakon što vas obore, možete se brzo oporaviti i vratiti u borbu.Ovaj jednostavan trik vam može pomoći da izbegnete dodatnu štetu ili da ne zapadnete u neprijateljsku kombinaciju napada, a ponekad je koristan i za stvaranje distance kako biste se izlečili.

Ove metode izbegavanja su ključne dok se suočavate sa preko 80 bossova tokom igre.

 

Koje veštine treba prvo otključati u Black Mythe: Wukong? 

Na početku igre, meni sa veštinama, poznat kao Self-Advance, otkriva svoju obimnu i raznovrsnu prirodu sa više stabala veština u koje možete ulagati, od kojih svako sadrži jedinstvene čarolije vezane za različite aspekte borbe. Ovaj sistem može biti zbunjujuć, ali odabir pravih veština u ranoj fazi igre može vam olakšati napredak.

Važno je napomenuti da možete resetovati svoje veštine, takođe poznate kao Sparks, na bilo kojoj Keeper's Shrine lokaciji, u bilo kom trenutku. Ovde ćemo preporučiti one koje su se pokazale najkorisnijima tokom naših prvih sati igranja.

 

Simijska okretnost 

Osnovno stablo veština - Izdržljivost - Tokom igre, često ćete izbegavati napade neprijatelja, a veliki deo vaše izdržljivosti koristiće se upravo za to. Zbog nedostatka blokiranja ili pariranja, izbegavanje će biti vaša glavna metoda za izbegavanje neprijateljskih napada. Opet mi o izbegavanju!

Veština Simijska okretnost smanjuje potrošnju izdržljivosti prilikom izbegavanja, što je neprocenjivo za očuvanje izdržljivosti za napade ili bežanje. Ulaganje u oba nivoa ove veštine je preporuka kako biste maksimalno smanjili potrošnju izdržljivosti tokom izbegavanja.

 

Robusna konstitucija i Bučna energija

Osnovno stablo veština - Preživljavanje - Na početku igre, vaša energija i izdržljivost su prilično mali. Robusna konstitucija povećava maksimalni nivo energije, dok Bučna energija povećava vašu maksimalnu izdržljivost. Svaka od ovih veština ima šest nivoa, a preporučujemo da uložite u barem tri nivoa svake od njih na početku.

 

Stanje stuba

Veštine sa štapom - Stick Stance - Ova veština omogućava vam da se oslonite na svoj štap i popnete na njegov vrh, izbegavajući napade sa zemlje i pružajući vam priliku da isplanirate sledeći potez. Korisna je ali troši dodatnu izdržljivost, pa preporučujem da otključate i veštinu Upravljanje stubom kako biste smanjili ovu potrošnju.

 

Oslobođena sila

Veštine sa štapom - Smash Stance - Ova veština omogućava vam da sprintate dok punite težak napad, što vam daje priliku da u punoj snazi zadajete snažne udarce neprijateljima bez rizika od prekida.

 

Uzbuđenje

Veštine sa štapom - Veština Uzbuđenje omogućava vam da regenerišete malu količinu zdravlja svaki put kada koristite fokusirane poene. Iako mala, ova regeneracija može biti presudna tokom teških borbi.

 

Fokusirani napad 3

Veštine sa štapom - Ova veština vam omogućava da imate tri fokusirane tačke, čime značajno povećavate sposobnost izvođenja kombinacija i zadavanja velikih šteta neprijateljima.

 

Stagnacija

Mistične veštine - Imobilizacija - Ova čarolija imobilizuje neprijatelje i omogućava vam da im nanesete dodatnu štetu. Izuzetno je korisna tokom borbi sa boss-ovima i nudi vam dragoceni trenutak predaha.

S ovim veštinama, vaš napredak u ranim fazama igre biće lakši.

 

DLC predmeti u Black Myth: Wukong

Igra počinje dramatičnom borbom sa bosso, na nebu, sa impresivnim vizuelnim prikazima. Nakon ovog uvoda, ulazite u pravi deo igre i oblast za tutorijal.  Dok istražujete džunglu, nakon što naučite osnove borbe i porazite nekoliko neprijatelja, vodiće vas zlatna linija do vašeg prvog Keeper's Shrine u igri.

Ove svetinje funkcionišu poput "bonfire" tačaka ili mesta za ponovno oživljavanje, gde možete odmoriti i pristupiti raznim opcijama koje postaju dostupne kako napredujete.  Posle animacije gde upoznajete Čuvara Black Wind planine, dobićete mogućnost da komunicirate sa Keeper's Shrine.

Tu možete odabrati opciju Trailblazer's Gift, koja će vam otvoriti meni sa sledećim predmetima:

  • Bronze Cloud Staff
  • Wind Chime
  • Trailblazer's Scarlet Gourd – ekskluzivan predmet za pre-order
  • Folk Opera Mask
  • Folk Opera Almsgiving Armor
  • Folk Opera Leather Bracers
  • Folk Opera Buskins

Jednostavno kliknite odgovarajući taster da preuzmete sve ove predmete, a zatim ih možete odmah opremiti iz menija za opremu!

 

Gde se nalazi Bronze Cloud Staff u Black Myth: Wukong

Ovaj štap se nalazi na svetilištu Front Hills u Forest of Wolves. Ekskluzivno je dostupan igračima koji su kupili Deluxe Edition igre.

Wind Chime

Wind Chime je predmet retke kategorije Rare u igri. On povećava brzinu kretanja, a može se dobiti samo ako ste kupili Deluxe Edition igre. Možete ga preuzeti na bilo kojem svetilištu u igri.

 

Trailblazer's Scarlet Gourd

Trailblazer's Scarlet Gourd je redak potrošni predmet koji se može otključati na Front Hills svetilištu na planini Black Wind, ali je dostupan samo igračima koji su kupili Deluxe Edition.

 

Folk Opera Set

Predmeti iz seta Folk Opera uključuju masku, oklop, naramenice i obuću, a svi su deo jedinstvenog seta koji povećava volju dobijenu iz borbe sa neprijateljima. Ovi predmeti se takođe nalaze u svetilištu Front Hills u Forest of Wolves i ekskluzivni su za Deluxe Edition.

Svi ovi predmeti daju dodatne bonuse i poboljšavaju vašu igračku strategiju, posebno ako se fokusirate na nadogradnju volje kroz borbu.


Kako budemo napredovali u ovoj AAA avanturi, očekujte uskoro nastavak vodiča za Black Myth: Wukong.

Slični članci

07.
Sep.
2024.
Focus on
Zbog čega je ova prelepa igra zasnovana je na velikom kineskom romanu Putovanje na zapad, vredna vašeg vremena, pročitajte u tekstu.
20.
Aug.
2020.
Vesti/Najnovije
Još jedna kineska priča... Journey to the West