Focus on
07.09.2024.
Autor: Miloš Stokić

BLACK MYTH WUKONG - Igra koju morate igrati!

Akcija koja je opravdala trejler

Uvod u priču

Bili smo potpuno fascinirani kada je prvi trejler za "Black Myth: Wukong" objavljen 2020 godine. Ova igra je odmah privukla pažnju svojom zapanjujućom grafikom i dinamičnim borbama ispunjenim akcijom, dok je surovo tumačenje klasičnog kineskog romana Putovanje na zapad Journey to the West obećavalo nezaboravno iskustvo.

Podsetićemo se da je ovaj roman već bio inspiraija igrama od Dragon Ball , preko Enslaved: Odyssey to the West, i drugih. Igra se od tada nalazila na listi najviše iščekivanih naslova. Od starta je delovala kao Soulslike ali je bilo nesigurnosti ok otoga da li je zaista tako, ili je bliža karakterističnim akcijama poput God of War,  Devil May Cry. Ova igra će privući fanove Soulslike igara ali može odvratiti one koji očekuju nešto malo drugačije.

Ko je Wukong?

Wukong (Vukong), poznat i kao Kralj Majmuna, potiče iz poznatog kineskog romana iz 16. veka Putovanje na Zapad. U priči, budistički monah, često nazivan Tang monah, kreće na putovanje u potrazi za svetim budističkim spisima. Prate ga tri zaštitnika, među kojima je i Vukong. Ovi zaštitnici ne pomažu monahu iz čiste dobrote, već kao način da okaju svoje grehe.

Wukongova priča

Wukong, Kralj Majmuna, bio je notorni nestaško. Iako nije bio zlonameran, njegova nestašna priroda često ga je dovodila u sukobe. Najveći problem mu je ogromna snaga, koja mu omogućava da pobedi gotovo svakoga, kako na nebu, tako i na zemlji. Zbog svoje buntovnosti, Buda je morao da interveniše i zarobi ga ispod stene, stavljajući mu Zlatni obruč na glavu kako bi sprečio njegovo ponovno pobunjivanje protiv Carstva Žada.

Na kraju Putovanja na Zapad, Vukong dostiže prosvetljenje, okajava svoje grehe i Zlatni obruč mu se skida s glave. Njegovo putovanje simbolizuje lični rast i iskupljenje, a mnogi elementi iz ove priče referišu se u igri Black Myth: Wukong.

Priča u Black Myth: Wukong

Događaji u igri Black Myth: Wukong dešavaju se nakon Putovanja na Zapad. Nebeske sile ponovo šalju svoje vojske protiv Kralja Majmuna. Ovog puta, Erlang Šen, najmoćniji ratnik neba, uspeva da porazi Vukonga. Međutim, za razliku od prethodnih sukoba, Vukong izgleda da nije kriv za ništa, već ga se boje zbog njegovog odbijanja da ostane na svom mestu.

Umesto da ga ponovo zarobe, nebeske sile ga ubijaju, a njegovih šest esencija dele među onima koji su doprineli njegovom porazu.

Koga igramo?

U igri Black Myth: Wukong, igrate kao "Odrabrani," majmun koji ima slične sposobnosti kao Vukong, ali u početku nije on. Glavni zadatak je pronaći šest Vukongovih esencija. Tokom putovanja, nailazite na tragove koji sugerišu da su mnogi drugi majmuni pre vas pokušali isto i nisu uspeli.

U pravom završetku igre, Odrabrani upija Vukongova sećanja. Iako to može značiti da Odrabrani postaje Vukong, verovatnije je da on sada nosi titulu Kralja Majmuna, ali da nije bukvalno isti lik.

 

Opšte o igri

Black Myth: Wukong donosi izazovno Soulslike iskustvo sa jasnim uticajima igara FromSoftware. Igrači se kreću od hrama do hrama, a oni su ekvivalent bonfire-ima u Soulslike igrama, ubijajući neprijatelje za XP i lečeći se sa tikvom koja može da se koristi ograničen broj puta pre nego što je potrebno da se ponovo napuni. Tikve se pune odmaranjem na hramovima, što takođe puni zdravlje i manu igrača i ponovo pojavljuje sve neprijatelje na nivou. Iako su nivoi linearniji u poređenju sa igrama FromSoftware, još uvek imaju labirintski kvalitet sa granama i prečicama koje treba otkriti.

Sve ove sposobnosti uvode se kroz tutorijal u kojem Wukong izaziva božanstva veličine planina i vojsku koja se proteže do horizonta. Ovaj deo igre pruža snažan adrenalin, a igra uspešno održava taj zamah tokom svojih 40 sati igranja. Brojne sposobnosti Wukonga nadopunjuju različiti likovi koje možete sakupljati i koristiti, u stilu Pokémon igara, čime se igra održava svežom i zanimljivom.

 

Glavni likovi

Igra se bazira na priči iz romana "Putovanje na zapad", a glavni lik je Sun Wukong, poznati kameni majmun. Iako je karakter baziran na njemu, nije jasno da li je to stvarno on. U romanu, Wukong poseduje neverovatnu snagu i brzinu, može se transformisati u različite životinje i objekte, manipusati vremenom i praviti kopije sebe. Ove sposobnosti su predstavljene u tutorijalu igre, gde Wukong izaziva božanstva veličine planina i armije koje se protežu do horizonta.

Svako od šest poglavlja igre nudi galeriju uzbudljivih neprijatelja. Poznati kao Yaoguai, ove mitološke zloće variraju od ogromnog crnog medveda do tradicionalnog kineskog zmaja, krvavog tigra i mnogih drugih između.

 

Način igranja i noviteti

Jedan od razloga zašto je Wukong tako upečatljivo iskustvo je što preuzima moderne konvencije akcijskih igara koje odgovaraju njegovoj priči, dok preostale aspekte koje biste mogli očekivati ostavlja po strani. Najočigledniji uticaj je žanr "Soulslike" igara, poznat po svojoj izazovnosti i spektakularnim, ogromnim borbama s bossovima. U originalnim Souls igrama, struktura igre može se opisati kao sinusoidna, sa usponima i padovima. Uski hodnik sa nekoliko neprijatelja može se pretvoriti u čitav univerzum dok igrač pokušava da stigne do kraja ne povređen. Napredak postaje toliko postepen i mukotrpan da svaka postignuća deluju kao veliki uspeh. Kada konačno dođete do zastrašujuće borbe s bossom, to je gotovo kao olakšanje. Izvor vaše beskonačne patnje izgleda tako grandiozno koliko i osećaj koji pruža.

Black Myth: Wukong živi i umire prema kvalitetu svojih borbi protiv bosova i one su pretežno odlične. Blokiranje nije deo vašeg opsežnog repertoara, a jedini oblik pariranja je ograničen na čaroliju sa tajmerom hlađenja, pa morate da briljirate u izbegavanju da biste preživeli svaku borbu. Ovo može delovati zastrašujuće ako obično ne igrate teške akcione RPG-ove, ali osim nekoliko borbi protiv bosova u kasnijim poglavljima, igra je napeta i zanimljiva. Black Myth: Wukong je pristupačan, međutim, jer najteži bosovi i dalje predstavljaju značajnu pretnju i nema opcija za prilagođavanje težine. Postepeno uspinjanje do najizazovnijih trenutaka je samo popustljivije.

Postoji osećaj perfektne elegancije u najboljim borbama protiv bosova koje spajaju uticaje borilačkih veština sa nadprirodnim šarmom kako bi se stvorili napeti i inspirativni susreti. Vi ste i izazvani da naučite obrasce napada kako biste precizno izbegli udarce i otkrili gde se javljaju pukotine kako biste mogli da izvodite kombinacije napada. Možete da razmišljate strateški sa svojim sposobnostima. Imobilizacija nije uspešna protiv određenih bosova, pa se odlučite za drugačiju čaroliju ili promenite svoje transformacije kako biste napali slabu tačku neprijatelja.

Wukong nije igra otvorenog sveta i nema mini-mape ispunjene zadacima, nema dnevnika zadataka za pregled. Ponekad nedostatak neke pomoći može baš da bude opterećujuće iskustvo. Svaka nova oblast donosi mogućnost da se izgubite pa je linija između anksioznosti i uzbuđenja veoma tanka. Wukong je pojednostavljen uz veliku čaroliju istraživanja u odnosu na neke igre koje se diče iluzijom prostranostranstva a nude kolekciju lakih mapa. Povremeno prisiljavajući igrača da se penje uz opasan planinski put ili da nejasno gazi kroz gustu močvaru, Wukong vas usmerava da verujete u proces koji nudi. Smanjivanje vremena provedenog u menijima omogućava vam da dublje uronite u čudesno lepe pejzaže. 

Black Myth: Wukong se oslanja na složene borbene mehanike koje uključuju različite čarolije i duhovne sposobnosti koje igrači mogu da koriste. Igrači mogu da otključaju niz zabavnih čarolija tokom igre, kao što su zamrzavanje neprijatelja, prizivanje klonova i transformacija u određene neprijatelje. Spells koriste manu i dolaze sa ozbiljnim vremenom hlađenja, što čini njihovu strategijsku upotrebu ključnom za pobedu u težim borbama. Pored čarolija, igrači mogu privremeno prizvati duhove određenih neprijatelja da izazovu moćan napad. Ova mehanika sakupljanja duhova je slična Pokemon sistemu i dodaje dodatni sloj borbenog taktičkog planiranja.

Smrt može biti neizbežna, ali je takođe kao iskustvo reinkarnacije. Igra kao što je Wukong, koja je ukorenjena u budizmu, stoga se savršeno uklapa u Soulslike žanr. Susreti sa besmrtnicima i yao gajima su uzbudljivi i zastrašujući kao što mitovi sugerišu. Trajna priroda romana "Putovanje na zapad" takođe pruža osećaj stvarnosti koji je veran čak i ako niste upoznati s pričom. Postoji zadovoljavajuća težina i brzina u borbi, ali čak i manji detalji, kao što je natapanje bočica za pojačanje vaših sposobnosti, čine univerzum autentičnijim.

 

Najbolje u igri

Black Myth: Wukong blista u svojim borbenim scenama kada sve klikne. Borba može da se oseća kao ples, sa izbegavanjem napada u poslednjem trenutku, oslobađanjem teških napada da se prekine protivnikov sledeći udarac, zamrzavanjem neprijatelja i korišćenjem duhova da se konačno pobedi protivnik. Igra takođe pruža duboku nagradu za radoznalost, sa skrivenim delovima sveta koje treba otkriti i interakcijom sa posebnim NPC-ima koji mogu biti preskočeni, ali su bitni za napredovanje u igri.

Wukong odlično nagrađuje radoznalost. Delovi sveta su skriveni od igrača na početku, dok ne sakupite pravi set predmeta ili ne razgovarate sa pravim likovima. Ove opcione sekcije su prikladno nazvane Opsesije. Budistička filozofija se duboko bavi opasnostima vezanosti, koja, prema njenom shvatanju, vodi ka patnji, pa su predmeti koje pronađete mikrokozmos te ideje: neko je u nekom trenutku bio toliko vezan za predmet u misiji da njihova patnja prenosi vas u eterealni prostor. To je odlična interpretacija sveta ispunjenog misticizmom i nadprirodnim duhovima. A takođe je i duhovito: opsesivni igrači će otkriti ove oblasti, čak i ako to znači da će morati da pobede još jednu seriju moćnih bosova.

 

Šta nas čeka?

Na kraju igre, naići ćete na problem koji će vam odneti par sati igranja zbog izuzetno specifičnog, ali nikako očiglednog rešenja, jer se ništa slično ne pojavljuje u ostatku igre. Ovo može usporiti dinamiku završnog poglavlja ali nikako nemojte pomisliti da je u pitanju greška. 

"Black Myth: Wukong" je igra koja odbacuje Soulslike oznaku, ali je očigledno usmerena ka Soulslike publici. Iako nije najbolja u svom žanru, nije ni najgora igra koja je pratila korake "Dark Souls"-a. Očekujte standardno Soulslike iskustvo sa teškim borbama i osnovnim dizajnom nivoa. Igra nudi oko 30 sati igranja sa mnogo dodatnog sadržaja, ali će mnogi odustati od ograničenih borbenih opcija pre nego što dostignu njen zapanjujući, ali frustrirajući finalni boss. Igra je, uprkos nekim tehničkim problemima i ponavljanju, fantastično ostvarenje koje ostavlja snažan utisak svojim spektakularnim grafičkim prikazima i jedinstvenim borbenim mehanikama.

 

Finalna misao

Black Myth: Wukong je igra koja će vas iznenaditi stilom koji je malo komplikovan, ponekada težak za shvatiti, sa puno detalja na koje morate obratiti pažnju. Još lraće rečeno, igra je opravdala trejler!

Kreni na putovanje kroz spektakularan mistični svet kineske mitologije jer je Black Myth: Wukong ugledao svetlost dana za PC platfome i PS5 konzole. U iščekivajnu ove igre da stigne na police GameS online shop-a, preporučujemo vam i ove igre sa sličnom tematikom i gejming okruženjem:


 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41327
Pridruži se Kratosu i Atreusu na mitskom putovanju u potrazi za neophodnim odgovorima k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41148
Elden Ring je nova igra tvoraca popularnog Dark Souls serijala Napravljena u saradnji s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4578
Od studija Santa Monica stiže novi početak God of War serijala. Kratos živi kao čo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4130
PS4 God Of War 3 - Remastered
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50202
Nastavak God of War 2018 je stigao, God of War Ragnarok u prodaji za PS5 konzole. Prid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
6.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50083
Elden Ring je nova igra tvoraca popularnog Dark Souls serijala Napravljena u saradnj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
5.499 ,00 RSD

Slični članci

03.
Apr.
2021.
Playstation
Za sve koji žele više akcije u svojim poteznim JRPG
27.
Mar.
2021.
Vesti/Najnovije
Studio Hazelight je želeo pokazati koliko raznolikosti postoji u igri It Take's Two, da je kreativni direktor Josef Fares rekao da će dati 1.000 dol...