Društvene igre
05.07.2024.

Piepmatz - Igra sa kartama za ljubitelje ptica

Još jedna igra za ljubitelje ptica

Čini se kao da su iznenada igre sa tematikom ptica postale izuzetno popularne.

Pre par godina je "Birds of a Feather" izazvao dosta pažnje a nedavno smo pisali o društvenoj igri Wingspan. Popularnost "Wingspan" je pomalo zasenila drugu igru sa pticama, "Piepmatz", koja je objavljena krajem prošle godine, ali nije dobila dovoljno pažnje. Da li Board Game Piepmatz zaslužuje svoje obožavaoce, saznajte u ovom tekstu!

Piepmatz, poznata i kao Little Songbirds, je igra veštine i strategije u kojoj igrači pažljivo igraju karte ptica iz svoje ruke kako bi sakupili semenke i ptice na hranilici. Semenke i uparene ptice u vašoj kolekciji donose poene, dok pojedinačne ptice donose poene samo ako imate najviše karata njihove vrste. Igra se odvija istim tokom za bilo koji broj igrača (2-4). Cilj igre je da se kroz pažljivo planiranje i taktičko pozicioniranje ptica na hranilici, sakupi što više poena. Sa svakim potezom, igrači se suočavaju sa izazovom kako da najbolje iskoriste ptice koje imaju u ruci, kao i one koje se pojavljuju na hranilici, težeći ka formiranju najvrednijih parova i skupljanju semenki koje će im doneti prevagu u konačnom rezultatu.

 

Kako se igra Piepmatz?

U pitanju je borba za opstanak - najjače ptice dolaze do hrane, dok slabije čekaju na zemlji. Kao igrač, pokušavate da utičete na sudbinu određenih ptica u svoju korist kako bi sakupili što više poena prikupljanjem parova ptica, većinom ptica jedne vrste i semena.

Igra počinje postavljanjem osnove hranilice na sredinu stola.

Četiri karte semena se postavljaju u kolonu iznad osnove hranilice, a preostale karte semena se postavljaju licem nadole u špil na vrhu kolone. Ako se tokom postavljanja izvuku veverice i vrane, one se vraćaju u špil, da bi kasnije stvarale probleme. Karte ptica se mešaju i po jedna se postavlja na svaku prečku osnove hranilice. Igračima se zatim dele po četiri karte ptica za ruku. Preostale karte se postavljaju licem nadole u špil za izvlačenje, a tri ptice se izvlače i postavljaju licem nagore u red pored špila.

Svaki potez se sastoji iz tri faze: igranje karte, rešavanje efekata i izvlačenje novih karata.

Da bi se igrala karta, potrebno je da izaberete kartu ptice iz svoje ruke i postavite je licem nagore na prečku osnove hranilice. Pošto su na početku igre ptice već na prečkama, nove ptice se postavljaju u red iza ptice na prečki, čekajući na red za hranjenje. Karta koju igrate uvek ide na kraj reda.

Tokom faze rešavanja efekata, određujete da li vaša ptica dolazi do hrane. Prvo, sabirate vrednosti svih ptica u redu. Zatim upoređujete to sa vrednošću ptice na prečki.

Ako je zbir vrednosti ptica u redu veći, pratite ovih pet koraka:

  1. Uzmite kartu semena. Razlika u vrednostima određuje sa koje pozicije hranilice uzimate kartu.
  2. Dodajte pticu svojoj kolekciji. Uzmite pticu sa prečke i postavite je ispred sebe licem nagore.
  3. Rešite efekte štetočina, ako je potrebno. Ako ste morali uzeti štetočine, sprovedite njihove efekte i uklonite ih iz igre.
  4. Premestite pticu na prečku. Najvrednija ptica iz reda prelazi na prečku.
  5. Ponovo uporedite vrednosti ptica na zemlji i na prečki. Ako je zbir veći, ponovite korake. Inače, pređite na fazu izvlačenja novih karata.

Ako je zbir vrednosti jednak ili manji, ne uzimate kartu semena niti pticu sa prečke. Umesto toga, možete izabrati kartu ptice iz ruke i dodati je svojoj kolekciji direktno, pod uslovom da je njena vrednost jednaka ili manja od vrednosti karte koju ste upravo postavili u red.

Igra se završava kada nestane špil sa semenom.

Svaki igrač dobija još jedan potez, zatim bira dve karte ptica iz ruke koje odbacuje. Preostale dve karte dodaje svojoj kolekciji i počinje brojanje poena.

 

 

Piepmatz - Igra koja će vam se sigurno svideti

Možda je najzabavniji deo "Piepmatz" pronalaženje dobrih kombinacija koje možete ostvariti ako dobro igrate i karte idu u vašu korist. Zabavno je prolaziti kroz korake kada snaga karata na zemlji nadmaši pticu na prečki, čime možete pokupiti više ptica i karata semena.

Igra je najzabavnija sa dva igrača, jer možete bolje praviti  strategije i raditi u svoju korist.

Sa više igrača, situacija se menja i igra postaje više taktička, a na vama je da pokušate da izvučete najbolje iz onoga što imate.

"Piepmatz" možeš igrati  bez preteranog razmišljanja o sabotiranju protivnika ili kako neki kažu "care bear" stilom, ili možete igrati agresivnije, pokušavajući podmetnuti loše karte i štetočine drugima. Svaki način je zabavan i pruža mogućnost izbora stila igre.

 

Zaključak

Ako volite strategijske igre sa zanimljivim kombinacijama i taktičkim izazovima, "Piepmatz" će vam se sigurno dopasti. Jednostavna je za učenje, ali je teška za savladavanje, i pruža neočekivanu dubinu u malom pakovanju. Vizuelno izgleda lepo na stolu i tema se dobro uklapa u mehaniku igre.

"Piepmatz" je igra koja će osvojiti igrače i imati svje obižavaoce jer pruža ono što volimo u kartaškim igrama: jednostavnost igre, uz malo mozganja i zabavan izazov.

A i volimo ptice, zar ne?

Ako Vam se sviđa ovaj opis, u GameS prodavnicama možete kupiti društvenu igru Piepmatz po super ceni.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Karte BG536
Karte Bicycle - Fyrebird karte za poker ili neku drugu kartašku igru, a inspirisane...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD
Vrsta
Nova
899 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Piepmatz - Board Game Broj igrača: 2 - 4 Trajanje igre: 30 min do 60 min Uzrast: 1...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Vrsta
Nova
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Wingspan Ptice Evrope je ekspanzija za originalnu igru, srednje-teška, kart...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Wingspan je kompetitivna, srednje-teška, kartična društvena igr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD

Slični članci

25.
Feb.
2024.
Društvene igre
Idealna igra za ljubitelje One Piece koji vole misteriju!
16.
Feb.
2024.
Društvene igre
Radlands je takmičarska igra kartama o identifikovanju žestoko moćne sinergije karata.
06.
Feb.
2024.
Društvene igre
Ljubitelji životinja, sigurni smo, suprimetili pakovanje igre ARK NOVA na policama naših radnji. Ali, u čemu je tajna uspeha ove igre?