Blog
02.10.2024.
Autor: Marko Cvijović

Silent Hill 2 - Remake

Nakon provedenih nekoliko sati sa Silent Hill 2 Remake-om, uverićete se da će horor igra vođena slagalicama slediti tonove originala i oduševiti stare fanove, a istovremeno stvoriti mnogo novih.

Ne postoji žanr poput horora. U svom najboljem izdanju, to je mnogo više od hrabrosti i krvi, ili umornih tropa i scena mučenja. To je samorefleksija. To je katarza. To je ulazak u implicitni sporazum sa stvaraocem dela: "Ako mi izlijete svoja creva (metaforički ili možda bukvalno), onda ću proći kroz svoje, zadržati ih i primetiti šta naše čini sličnima jedno drugom". Iako svakako postoje osobine koje čine "dobro" delo horora, transcendentna raznolikost je subjektivna - oslanja se na vaše sopstvene strahove, traume i uverenja kako bi stvorila rezonanciju sa onim što je pred vama. Što je neko delo ranjivije, to je veća mogućnost da se poveže sa svojom publikom ili eventualno otuđi. Upravo to čini Silent Hill 2 tako nezaboravnim i ključnim ulaskom u žanr horor igara – čista ranjivost stvara igru u kojoj se čak i otuđenje oseća kao povezanost.

 

Silent Hill 2 Remake - Jeza koja ne prolazi

Sve ovo govorim da bih naglasio da je predstojeći rimejk ove 23 godine stare igre za mene neverovatno uzbudljiva perspektiva. Iako se original dobro drži, ne može se poreći da deluje prilično zastarelo - i to ne uvek na dopadljiv način, kao "vremenska kapsula". Takođe se ne može poreći da je igra neverovatno uticajna jer njegov DNK je utkan u bezbroj horor igara i horor-sličnih naslova, a prošlogodišnji AAA hit Alan Wake 2 koji sam igrao, dokazuje da je čak i decenijama kasnije, ovo i dalje istina. Ovo na kraju podiže status Silent Hilla 2 sa „sjajne igre“ na „bitnu za žanr“, iako je trenutno frustrirajuće igrati – ili joj čak jednostavno pristupiti. Rimejk se, dakle, čini potpuno opravdanim.

Međutim, nakon Konamijevog nedavnog tretmana Silent Hill serije – i uočenih grešaka Blooberovog partnera u produkciji – mnogi su se zapitali da li kompanija zaista shvata šta ovaj horor čini tako posebnim i da li može efikasno da ga prepravi. To je pošteno pitanje, posebno nakon nekoliko manje impresivnih trejlera. Predstojeći Silent Hill 2 Remake bi mogao da bude izuzetno iskustvo sa poštovanjem.

Poštovanje je bio dosledan osećaj tokom igranja, pošto je Silent Hill 2 neverovatno verna adaptacija koju vodi mešavina ključnih programera originalne igre – koji su u više navrata izražavali svoje strahopoštovanje prema igrici koju je grupa mladih, neuspešnih programera uspela da izvede i neka sveža lica koja navode Silent Hill 2 kao jednu od svojih najvećih inspiracija. Sa zadovoljstvom se primećuje da se igra nije u potpunosti rekonstruisala ili reinterpretirala kao sredstvo za zadovoljavanje uočenih savremenih zahteva, niti se oseća da je podstaknuta željom da se doda još "Jump-Scare-ova", unutrašnjeg ili običnog sadržaja.

Priča o Silent Hill 2 Remake

Silent Hill 2 Remake Storyline je isti kao i u originalu. Igra počinje na isti način kao i uvek, sa Džejmsom koji se ispituje u napuštenom ogledalu u kupatilu i objašnjava, pomalo jezivo, šta ga to dovodi u Silent Hill. Džejmsov novi glumac Luk Roberts uspeva da izvede ovaj i svaki njegov monolog, uspevajući da zvuči potpuno normalno, a istovremeno i malo… isključeno... Disocijativno. Dok se spušta niz krivudavu, maglom natopljenu pešačku stazu koja vodi do Silent Hilla, prolazi pored poznatog crvenog simbola – jedne od onih davno zaboravljenih tačaka spasa koje ostaju vitalne i jedini su oblik spasavanja napretka u rimejk. Džejms zatim izgovara istu čudnu, primedbu kao u originalnoj igrici: „Gledajući ovo, osećam se kao da neko čačka po mojoj lobanji.“ Iako se čini da je to mala stvar koja vas uzbuđuje, zadržavanje ovih manjih, nadrealnih detalja u igri: "Ovde je bila rupa. Sada je više nema...“ je još jedna koja mi pada na pamet i koja je još uvek prisutna - oseća se kao dokaz da developeri razumeju kako ovi tihi trenuci na kraju uspostavljaju ekstremniji nivo straha od Pyramid Head-a.

U stvari, samo zadržavanje uvodnog sporog sagorevanja izgleda kao trijumf. Prema Macieku Glombu iz Bloober tima, vodećem producentu Silent Hill 2 Remake-a, tim je pokušao da razvije brži ritam otvaranja igre pre nego što je shvatio da se jednostavno ne oseća kako treba. Silent Hill 2 zarađuje i oslanja se na način gde su svi detalji upečatiljivi sa unikatnim trenucima – sa grotesknim stvorenjima koja se nalaze u njima i konstantno puze.

 

Borbe u Silent Hill 2 Remake

Slično tome, tim je više puta primetio da Silent Hill 2 „nije igra orijentisana na borbu“. Nije brz tempo. Nije udarno. Isto se može reći i za njegov SH2 rimejk, koji poboljšava borbu tako što čini stvari malo fluidnijim i dodaje izuzetno korisnu komandu za izbegavanje i nišanjenje, ali ne mora nužno da preispita celokupno iskustvo. Za neke bi ovo moglo biti frustrirajuće, jer još uvek ima malo prašine od PS2 "krša", u nedostatku boljeg izraza, što je nešto poput Resident Evil 4 Rimejk-a manje-više ukinuto. Međutim, primetno je da se borba u rimejku zaista oseća gotovo savršeno i u službi je ostatka igre. Deo onoga što ovaj blokbaster čini tako zastrašujućim jesu oni mali izlivi panike i napetosti koji nastaju iz njegove glomazne borbe pa se čini da rimejk prihvata i nadovezuje se na ovo, oduzimajući neposlušnije i frustrirajuće aspekte borbe dok pušta igru da zadrži osećaj trenja. Opet kažem, borba se oseća solidno ali nije u prvom planu.

Na sreću, razvojni tim koji je toliko otvoren u vezi sa tim, znači da se borba tretira zaista kao sekundarni deo i da se ne oseća da je igra nespretno gurnuta napred i unapređena samo da bi se osećala manje uglađeno od vaše prosečne horor igre za preživljavanje 2024. Drugi način na koji se naglašava ovo u igri je to, što ćete zadržati izbor remastera da odvojite postavke težine borbe i zagonetke, što vam omogućava da fino podesite svoje iskustvo i izaberete nivo na kojem želite da angažujete svoj mozak ili snagu. Takođe je vredno napomenuti da glavni meni sadrži impresivnu količinu opcija pristupačnosti.

Bez obzira da li igrač ima vizuelne, slušne ili motoričke smetnje – ili samo voli da može da se podesi velika količina preferencija za stil igre – opcija da to uradi "verovatno" postoji u rimejku Silent Hill 2. Moći ćete da promenite paletu boja igre, da je prilagodite za više tipova slepila za boje, podesite tekst da uzima u obzir disleksiju i još mnogo toga. Ovo je samo još jedan način na koji Silent Hill 2 Remake naglašava stalne, značajne nadogradnje umesto da prihvata potpunu AAA modernost po svaku cenu.

 

Vizualna i audio poboljšanja u Silent Hill 2 Remake

Naravno, ne može a da se ne pomene najdrastičnija od svih ovih promena: vizuelni prikaz igre. Sa nedavnim i tekućim talasom remastera, rimejkova i slično, prva stvar koju se pitam kada igram jednu od njih je: „Da li ovo izgleda kao pokušaj da se stvari učine elegantnim i modernim, ili da se samo uspešno premosti ono između što je nekada bilo i kako ga je moja mašta proširila kada sam ga igrao pre mnogo godina?"

Remake Silent Hill 2 radi ovo drugo, i to izuzetno dobro. I ovo je dobrodošlo iznenađenje, s obzirom na to kako grubo izgledaju neki od trejlera koje su objavili Konami i Bloober. Ovo je sada prelepa igra koja ne napušta prljavštinu, groteskriju i da, maglu, što je originalnu igru učinilo tako očaravajućom. U stvari, redovno ga pojačava. Lokacije su proširene, sa pregršt novih zgrada i jezivih prodavnica kroz koje možete proći i mnoštvom manjih detalja i objekata koji čine da svet izgleda utemeljenije u stvarnosti - čak i ako je ta stvarnost užasna izolacija. Neeli's Bar, na primer, više se ne oseća samo kao mala, napuštena kocka, već izgleda kao pravi napušteni bar. I, dok nailazite na beleške bivših žitelja, ove lokacije se pretvaraju u mesta sa većim i dubljim značenjem.

Rimejk jeste ali ipak, sve je i dalje isto. U atmosferi igre se i dalje se oseća iskonski vonj - gušeći vas kao u originalnom Silent Hill-u. Mesto gde je vazduh uprljan oštrim, metalnim mirisom i njegovim ljudima, paklenim silama. Iako je postojala izvesna neizvesnost oko modela likova u igrici, oni na koje nailazite - iako nisu bili na istom nivou kao u originalnom okruženju igre - izgledaju iznenađujuće dobro.

Iako se Anđelino pojavljivanje u trejlerima činilo pomalo neuobičajenim, olako rečeno, otkrio sam da njeni pokreti i voice-over nisu bili posebno uznemirujući u igri. Pa ipak, ono što impresionira više od svega je muzika i zvuk u igri. Prema kompozitoru Silent Hill 2, Akiri Jamaoki, stvaranje novog, ali podsećajućeg saundtreka za Silent Hill 2 Remake, bilo mu je neverovatno važno.

Međutim, pokazalo se da je to ne samo težak, već i nemoguć proces. Jamaoka je rekao da je više puta pokušavao da uđe u isti način razmišljanja u kome je bio kada je komponovao muziku iz originalnog naslova - sredinom 20-ih i „finansijski nestabilan“, dodao je uz smeh. U interjvu-u je ispričao je kako nije imao bas gitaru u vreme snimanja, što znači da je bio rezigniran da svoju gitaru podesi izuzetno nisko kako bi stvorio isti efekat. Jamaoka je priznao da nema povratka u taj prostor i da mu se ta mlađa verzija sebe sada osećala stranom. Pa ipak, ništa od toga nije bilo očigledno dok sam slušao njegovu novu verziju kultne muzike. Iako je muzika u igrici prerađena, deluje poznato, sa svojim kultnim motivima umotanim u potpuno nove slojeve disonance, statičnosti, sinteze i intenziteta. A zajedno sa novom muzikom je fokus na 3D „smer zvuka orijentisan na dubinu“, što znači da su koraci, struganje, škripe, jauci i vrisci još uznemirujući (iako je i značajno korisniji).

 

 

Dok su numere slične onome što je već postojalo, sve je sada malo dublje, malo mračnije. I radi neverovatno dobro. Kako opasnost zadire na ulice South East Valea, oštri, nagli i disonantni akordi izazivaju brže kucanje vašeg srca. U posebno napetim situacijama, zvuk zaživi svoj život - oseća se kao da diše pored tebe. Dok prvi put prilazite Pyramid Head-u, njegov glomazni okvir koji tupo zuri iza niza rešetki, sintisajzer i prateća statika su užasni. Uprkos tome što ništa nije uradio, to je najstrašniji deo već zastrašujućeg pregleda.

 

Finalni zaključak i datum izlaska Silent Hill 2 Remake

Ukratko, neverovatna je impresija za svo vreme provedeno uz Silent Hill 2 Remake. Nadrealno je, cerebralno - što bi rekli Ameri, zastrašujuće i groteskno, to jest sve ono što je originalni naslov učinilo tako izuzetnim naslovom ne samo za Konami, već i za žanr horora. Teško je reći da li će igra postići svoj ton i poruku - ako će određeni obrti radnje ostati tako podli i uznemirujući i studio će se u potpunosti posvetiti stvaranju zagušljivog, psihološkog pakla iznad svega. Ali nakon vremena provedenog sa Silent Hill 2 Remake-om – i nakon više meseci svedočenja po internetu (i sebe) kako razmišljam o tome da li ovaj rimejk uopšte ima kapacitet da bude sjajan – više nemam dilemu. Oduševljen sam što se čekanje na potpuno iskustvo skoro završilo, i pojačavaću svoju hrabrost do zvaničnog lansiranja igre 8. oktobra.


 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41227
Po prvi put na PlayStation konzolama, Alan Wake nas vodi kroz ulice misterioznog gradić...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4732
Remek delo koje je definisalo žanr, Resident Evil 2 se vraća, kao poptuno nova igra. Po...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4526
PS4 Resident Evil 7 - Biohazard - Gold Edition
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4439
PS4 Resident Evil Revelations
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4429
PS4 Resident Evil - Origins Collection
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4377
PS4 Resident Evil 4
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Nov.
2022.
Vesti/Najnovije
Možda je još jedna Silent Hill igra na horizontu, pošto je Konami trenutno u procesu angažovanja programera igara za nenajavljeni projekat.
20.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Kultna igra Silent Hill 2 dobiće potpuni remake u Unreal Engine 5 u režiji poljskog Bloober Teama, poznatog po The Medium, Blair Witch, Observer i mnogi drug...
14.
May.
2022.
Vesti/Najnovije
Slike iz nove igre u pripremi su postavljene i obrisane zbog autorskih prava, a ostaje pitanje da li će ubrzati zvaničnu najavu igre.